SUA pregătesc o nouă lovitură pentru China

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Casa Albă / Foto: Freepik
Casa Albă / Foto: Freepik
Statele Unite urmează să implementeze noi reglementări care vor interzice anumite tipuri de investiții americane în inteligența artificială (AI) în China. 

Noile reguli se află în fază de definitivare, așa cum reise dintr-un recent anunț al administrației americane. Ceea ce înseamnă că, în principiu, noul pachet de restricții ar putea fi adoptat în curând.

Iminentele reglementări sunt rezultatul unui ordin executiv semnat de președintele Joe Biden în august 2023 și menit să-i împiedice pe investitorii americani să sprijine fără să vrea armata chineză prin transferul de expertiză în IA și alte tehnologii sensibile. Aceste reguli nu numai că vor interzice anumite investiții, dar vor cere și investitorilor din SUA să raporteze unele dintre investițiile lor legate de AI către Departamentul de Trezorerie.

Aceste reguli se concentrează pe investițiile către China în domeniile inteligenței artificiale, semiconductorilor, microelectronicii și calculului cuantic. Potrivit Biroului de Management și Buget, regulile sunt în prezent în curs de revizuire, un pas care de obicei precede lansarea unor astfel de reglementări în aproximativ o săptămână.

Excepțiile de la reguli

Laura Black, fost oficial al Trezoreriei, în prezent avocat la Akin Gump din Washington, a speculat că scopul este publicarea regulilor înainte de următoarele alegeri prezidențiale din SUA din 5 noiembrie. Black a mai remarcat că biroul Trezoreriei responsabil cu supravegherea acestor reglementări prevede, în general, o perioadă minimă de 30 de zile înainte ca noile reguli să intre în vigoare.

Regulile propuse, așa cum s-a subliniat anterior, ar interzice tranzacțiile AI pentru anumite aplicații, inclusiv sisteme antrenate cu un nivel specific al puterii de calcul. Aceste norme stipulează faptul că tranzacțiile legate de dezvoltarea sistemelor AI sau a semiconductorilor care nu sunt deja interzise trebuie anunțate.

Excepțiile propuse la noile reguli au inclus titluri de valoare tranzacționate public, cum ar fi fonduri indexate sau fonduri mutuale, anumite investiții în parteneriate în comandită și anumite finanțări sindicalizate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dan Sucu. Foto: Agerpres
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres

pixel