SUA și China au restabilit dialogul. De ce Joe Biden l-a făcut ”dictator” pe Xi Jinping

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Intâlnire Joe Biden - Xi Jinping / FOTO: https://www.facebook.com/POTUS/photos?locale=ro_RO
Intâlnire Joe Biden - Xi Jinping / FOTO: https://www.facebook.com/POTUS/photos?locale=ro_RO
Preşedintele SUA Joe Biden şi omologul său chinez Xi Jinping au restabilit miercuri un dialog care era în aşteptare de un an, dar şi-au expus şi diferendele, în special în ceea ce priveşte Taiwanul, relatează AFP.

Preşedintele american a afirmat, la conferinţei de presă care a marcat încheierea discuțiilor cu Xi Jinping, că încă îl consideră pe omologul său chinez un "dictator". "Este un dictator în sensul că iată un om care conduce o ţară, o ţară comunistă, care se bazează pe o formă de guvernare total diferită de a noastră", a afirmat preşedintele SUA, folosind o expresie care a indignat Beijingul în trecut.

Progrese reale

Summitul celor doi lideri s-a încheiat miercuri în California cu "progrese reale", potrivit preşedintelui american care a afirmat că doreşte "să se asigure că rivalitatea nu degenerează în conflict". Cei doi lideri au făcut "progrese reale" în faţa "provocărilor globale", a dat asigurări Joe Biden pe reţeaua de socializare X (fosta platformăTwitter).

Preşedintele american Joe Biden a salutat, de asemenea, discuţiile "constructive şi productive" cu omologul său chinez Xi Jinping, anunţând în special un acord privind restabilirea comunicaţiilor militare între cele două ţări şi angajamentul Beijingului de a lupta pentru combaterea traficului cu fentanil.

Planeta este suficient de mare

"Tocmai am încheiat câteva ore de convorbiri cu preşedintele Xi şi cred ca acestea au fost cele mai constructive şi mai productive discuţii pe care le-am avut", a declarat preşedintele Biden în cadrul conferinţei de presă. La rândul său, preşedintele chinez Xi Jinping, care a avertizat asupra consecinţelor "insuportabile" ale unei confruntări, a estimat, potrivit unei traduceri în limba engleză, că China şi Statele Unite nu-şi pot "întoarce spatele".

"Planeta este suficient de mare pentru ca ţările noastre să prospere", a afirmat el, în timp ce Washingtonul şi Beijingul se află într-o competiţie acerbă, fie că este economică, tehnologică, strategică sau militară.

"Cred cu tărie într-un viitor promiţător pentru relaţia bilaterală", a declarat Xi Jinping, avertizând în acelaşi timp împotriva oricărei încercări a Statelor Unite de a "remodela" China.

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a cerut omologului său american Joe Biden să "înceteze înarmarea Taiwanului", dar a validat reluarea comunicării la nivel înalt între cele doua armate, a anunţat joi Beijingul. "Statele Unite (...) trebuie să înceteze să înarmeze Taiwanul şi să sprijine reunificarea paşnică a Chinei", declarat Xi Jinping în cadrul întrevederii avute cu Joe Biden în California.

Este inevitabil

"Reunificarea Chinei va fi realizată, este inevitabil", a declarat preşedintele chinez în cadrul convorbirilor avute cu omologul său american, potrivit unui raport al Ministerului chinez al Afacerilor Externe.

Statutul insulei, a cărei suveranitate este revendicată de Beijing şi unde vor avea loc în curând alegerile prezidenţiale, rămâne un subiect central al fricţiunilor dintre cele două ţări. Joe Biden i-a cerut miercuri preşedintelui chinez să "respecte procesul electoral" şi a confirmat linia deliberat ambiguă a Statelor Unite: niciun sprijin pentru independenţă, dar refuzul unei preluări prin forţă.

De asemenea, Washingtonul aşteaptă de la China, un partener apropiat al Iranului şi Rusiei, să nu agraveze crizele internaţionale majore: conflictul dintre Israel şi Hamas, precum şi războiul din Ucraina, notează AFP. Xi Jinping şi Joe Biden s-au întâlnit ultima dată în noiembrie 2022, în marginea summitului G20 din Bali. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Insolvență / FOTO: Freepik
Comerțul en-gros a scăzut / Foto: Freepik
Papa Fancisc
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu
Bursa de la Frankfurt
Ministrul Comerțului din Coreea de Sud, Ahn Duk-geun (centru), alături de Yoji Muto din Japonia (stânga) și Wang Wentao din China (dreapta), la Seul.
Bună dimineața!
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Foto: Freepik.com
Biroul unui judecător / Foto: Freepik
Hidroelectrica
Mircea Fechet / FOTO: Gov.ro
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Boeing
Eolian offshore / FOTO: Freepik

Energia eoliană offshore: Ce a rămas din gloria de altădată?

Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...

Platformă petrolieră / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Criză economică / Foto: Freepik

Norvegia pierde o avere: Zeci de miliarde au fost spulberate

Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...

Donald Trump vorbește la telefon
Panouri fotovoltaice /FOTO: Pagina de Facebook a AFM
Unifarm / Foto: Agerpres
Camioane/ Foto: Freepik

RO e-Transport, frânat de Guvern care amână sancțiunile

Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...

Lucrător la spații verzi / Foto: Freepik
Mașini / Foto: Freepik
La bancă
Familie / Foto: Freepik
Cristian Popa, BNR

pixel