SUA și China au restabilit dialogul. De ce Joe Biden l-a făcut ”dictator” pe Xi Jinping

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Intâlnire Joe Biden - Xi Jinping / FOTO: https://www.facebook.com/POTUS/photos?locale=ro_RO
Intâlnire Joe Biden - Xi Jinping / FOTO: https://www.facebook.com/POTUS/photos?locale=ro_RO
Preşedintele SUA Joe Biden şi omologul său chinez Xi Jinping au restabilit miercuri un dialog care era în aşteptare de un an, dar şi-au expus şi diferendele, în special în ceea ce priveşte Taiwanul, relatează AFP.

Preşedintele american a afirmat, la conferinţei de presă care a marcat încheierea discuțiilor cu Xi Jinping, că încă îl consideră pe omologul său chinez un "dictator". "Este un dictator în sensul că iată un om care conduce o ţară, o ţară comunistă, care se bazează pe o formă de guvernare total diferită de a noastră", a afirmat preşedintele SUA, folosind o expresie care a indignat Beijingul în trecut.

Progrese reale

Summitul celor doi lideri s-a încheiat miercuri în California cu "progrese reale", potrivit preşedintelui american care a afirmat că doreşte "să se asigure că rivalitatea nu degenerează în conflict". Cei doi lideri au făcut "progrese reale" în faţa "provocărilor globale", a dat asigurări Joe Biden pe reţeaua de socializare X (fosta platformăTwitter).

Preşedintele american Joe Biden a salutat, de asemenea, discuţiile "constructive şi productive" cu omologul său chinez Xi Jinping, anunţând în special un acord privind restabilirea comunicaţiilor militare între cele două ţări şi angajamentul Beijingului de a lupta pentru combaterea traficului cu fentanil.

Planeta este suficient de mare

"Tocmai am încheiat câteva ore de convorbiri cu preşedintele Xi şi cred ca acestea au fost cele mai constructive şi mai productive discuţii pe care le-am avut", a declarat preşedintele Biden în cadrul conferinţei de presă. La rândul său, preşedintele chinez Xi Jinping, care a avertizat asupra consecinţelor "insuportabile" ale unei confruntări, a estimat, potrivit unei traduceri în limba engleză, că China şi Statele Unite nu-şi pot "întoarce spatele".

"Planeta este suficient de mare pentru ca ţările noastre să prospere", a afirmat el, în timp ce Washingtonul şi Beijingul se află într-o competiţie acerbă, fie că este economică, tehnologică, strategică sau militară.

"Cred cu tărie într-un viitor promiţător pentru relaţia bilaterală", a declarat Xi Jinping, avertizând în acelaşi timp împotriva oricărei încercări a Statelor Unite de a "remodela" China.

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a cerut omologului său american Joe Biden să "înceteze înarmarea Taiwanului", dar a validat reluarea comunicării la nivel înalt între cele doua armate, a anunţat joi Beijingul. "Statele Unite (...) trebuie să înceteze să înarmeze Taiwanul şi să sprijine reunificarea paşnică a Chinei", declarat Xi Jinping în cadrul întrevederii avute cu Joe Biden în California.

Este inevitabil

"Reunificarea Chinei va fi realizată, este inevitabil", a declarat preşedintele chinez în cadrul convorbirilor avute cu omologul său american, potrivit unui raport al Ministerului chinez al Afacerilor Externe.

Statutul insulei, a cărei suveranitate este revendicată de Beijing şi unde vor avea loc în curând alegerile prezidenţiale, rămâne un subiect central al fricţiunilor dintre cele două ţări. Joe Biden i-a cerut miercuri preşedintelui chinez să "respecte procesul electoral" şi a confirmat linia deliberat ambiguă a Statelor Unite: niciun sprijin pentru independenţă, dar refuzul unei preluări prin forţă.

De asemenea, Washingtonul aşteaptă de la China, un partener apropiat al Iranului şi Rusiei, să nu agraveze crizele internaţionale majore: conflictul dintre Israel şi Hamas, precum şi războiul din Ucraina, notează AFP. Xi Jinping şi Joe Biden s-au întâlnit ultima dată în noiembrie 2022, în marginea summitului G20 din Bali. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...

Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro

pixel