Subvarianta omicron, îngrijorătoare pentru țările cu rate mici de vaccinare
Autor: Georgel Simionică
Data publicării:
SARS-CoV-2 văzut la microscop / Foto: NIAID
SARS-CoV-2 văzut la microscop / Foto: NIAID
O mutație a variantei Omicron, care a fost detectată deja în 57 de țări și care este cunoscută sub numele de BA.2, a devenit cea mai recentă provocare pentru controlarea Covid-19.

Această nouă subvariantă pare că se răspândește chiar și mai ușor decât Omicron însă până acum, nu pare să provoace boli mai grave, iar vaccinurile de rapel rămân eficiente. Experții în sănătate încearcă acum să dezlege această nouă subvariantă pentru a ști cu precizie la ce să se aștepte din vartea următoarei variante.

Cât de transmisibilă este BA.2

Omicron este mai transmisibil decât delta, varianta care a devenit dominantă la nivel mondial la mijlocul anului trecut, iar noua subvariantă este și mai contagioasă. De pildă, în Danemarca, unde BA.2 a câștigat rapid teren, un studiu realizat pe baza a aproximativ 8.500 de gospodării în decembrie și ianuarie a constatat că persoanele infectate cu BA.2 au transmis virusul într-un procent de 39% față de 29% pentru varianta originală omicron. Acest lucru este în concordanță cu datele preliminare din Marea Britanie.

Citește și: China a descoperit un nou coronavirus și mai periculos

Este BA.2 mai periculos decât omicron

Omicron și tulpinile sale înrudite par să aibă mai puține șanse decât variantele anterioare de a provoca forme grave ale boli, în special la persoanele vaccinate. Reprezentanții Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au declarat săptămâna aceasta că BA.2 nu pare mai gravă decât varianta originală omicron, pe baza datelor din Danemarca, unde răspândirea sa nu a dus la creșteri neașteptate ale numărului de spitalizări. Anunțând sfârșitul restricțiilor privind coronavirusul la sfârșitul lunii trecute, guvernul danez a declarat că boala nu mai reprezintă o amenințare pentru societate, chiar dacă numărul cazurilor au atins un nivel record.

Cât de bine funcționează vaccinurile împotriva BA.2 

Datele sugerează că unele vaccinuri sunt mai puțin eficiente în prevenirea infecțiilor cauzate de omicron decât variantele anterioare, în timp ce fac în continuare o treabă bună în ceea ce privește protecția împotriva formelor grave ale bolii. Deși subvarianta pare să fie și mai contagioasă, vaccinurile Covid - în special dozele de rapel - sunt la fel de eficiente împotriva BA.2, potrivit primelor constatări ale autorităților sanitare din Marea Britanie. La 25 de săptămâni sau mai mult după a doua doză, vaccinurile au blocat 13% din cazuri - o rată care a crescut la 70% la două săptămâni după un rapel.

Citește și: Descoperire șocantă la pacienții cu COVID lung. Adevăratul dezastru, relevat de o nouă tehnologie

Prin ce se deosebește BA.2 de Omicron

Ultima iterație a coronavirusului reprezintă o mică minoritate de infecții, dar s-a răspândit rapid în țări precum Africa de Sud, Danemarca, India și Anglia. Cele două versiuni diferă prin aproximativ 40 de mutații, inclusiv o alterare cheie în regiunea spike a BA.2. Deși cele două sunt înrudite, există suficiente diferențe pentru a determina o schimbare de comportament. Potrivit cercetătorilor, forma mai ușoară a majorității cazurilor de omicron la persoanele vaccinate îi poate lăsa pe cei care se recuperează încă vulnerabili la virusul existent și la variantele viitoare.

Ce efect are asupra mersului pandemiei

Experții încearcă să înțeleagă mai bine proprietățile BA.2 în timp ce se pregătesc pentru viitoarele variante, iar unii cred că BA.2 ar putea prelungi valul omicron. Caracteristicile subvariantei ar putea duce la o prelungire a circulație substanțial mai lungă a omicron, a declarat biologul Trevor Bedford de la Fred Hutchinson Cancer Research Center într-o postare pe Twitter din 28 ianuarie. Un declin potențial mai lent al cazurilor ar putea duce la spitalizări mai multe și ar putea reprezenta o problemă pentru țările cu rate de vaccinare mai mici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel