Este adevărat, nu toate companiile respectă acest orar. Cert este însă că toată lumea ajunge, mai devreme sau mai târziu, la aparatul de cafea, ritual care culminează cu fredagsfika: pauza din ultima zi lucrătoare a săptămânii, care durează mai mult și beneficiază și de produse de patiserie.
De la începutul anului însă, fika este în pericol, după ce ziarul angajaților comunali, Kommunal arbetaren, a dezvăluit că în unele colectivități locale pentru cafea se plătește acum. Mai rău, în anumite municipalități și regiuni s-ar fi introdus un fel de diferențiere între categoriile socio-profesionale. Astfel, în regiuni, 94% dintre funcționarii publici au dreptul la cafea gratuită, față de doar 75% dintre îngrijitori.
În plus, sunt și orașe unde candidații trebuie să completeze un chestionar atunci când sunt angajați: dacă spun că le place cafeaua, salariul le este redus automat cu câteva zeci de coroane (câteva euro) în fiecare lună. Regiunea Stockholm a mers și mai departe: chiar înainte de Crăciun, lucrătorii din Sănătate au aflat că nu vor mai avea dreptul la tradiționalul coș cu fructe, aflat, de regulă, lângă mașina de cafea.
Restructurare dureroasă
Potrivit ziarului Dagens Nyheter, Departamentul de sănătate a trimis o listă de produse care nu sunt considerate „esențiale pentru desfășurarea activității” și, prin urmare, nu vor mai fi subvenționate. Pe lângă coșul cu fructe se regăsește fikabröd (adică produsele de patiserie care însoțesc cafeaua).
Aceste economii demonstrează o situație economică dezastruoasă pentru autoritățile locale: în 2023, cele douăzeci și una de regiuni și o treime din cele 290 de municipalități ale Suediei au încheiat anul pe minus, potrivit asociației autorităților locale SKL. Dar anul 2024 promite să fie și mai rău, cu un deficit care va ajunge de la 6 miliarde de coroane la 31 de miliarde (de la 525 de milioane la 2,71 miliarde de euro). Cauza: inflația și majorarea dobânzilor, dar și creșterea nevoilor, în special în sectorul sănătății sau îngrijirea persoanelor în vârstă.
În septembrie 2023, guvernul liberal conservator, susținut de extrema dreaptă, a alocat autorităților locale fonduri suplimentare de 10 miliarde de coroane. Insuficient însă pentru a evita dureroasa restructurare anunțată în serviciile publice.
Școlile din Suedia au bugetele reduse, în timp ce marele spital Sahlgrenska din Gothenburg, care se așteaptă la un deficit de 1,7 miliarde de coroane între 2023 și 2024, estimează că va trebui să concedieze 2.000 de angajați.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Construit în doar 10 zile la...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...