Summitul COP28 intră în prelungiri pentru stabilirea unui acord pentru mediu la nivel global

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
COP28 / sursa: Flickr.com
COP28 / sursa: Flickr.com
Președintele COP28, Sultan al-Jaber, este hotărât să prezinte un acord care să aibă sprijinul tuturor părților la summitul climatic de la Dubai și va continua consultările până miercuri dimineața, a declarat un purtător de cuvânt al COP28.

"În cursul nopții și pe parcursul zilei de astăzi, președintele COP28 și echipa sa s-au angajat în consultări extinse cu o largă reprezentare a grupurilor de negociere și a părților", se arată în comunicat, conform Reuters.

Summitul COP28 intră în prelungiri după ce multe țări au criticat versiunea anterioară, pe care au considerat-o prea slabă, deoarece omitea "eliminarea treptată" a combustibililor fosili.

Negociatorii din cele aproape 200 de țări participante la summitul de la Dubai încearcă să ajungă la un acord asupra unui plan global de acțiune pentru a limita schimbările climatice suficient de repede încât să fie posibilă evitarea viitoarelor dezastre naturale.

 

Un rezultat ”istoric”

 

Al Suwaidi a declarat că președinția COP28, deținută în prezent de Emiratele Arabe Unite, urmărește un rezultat "istoric" care să includă combustibilii fosili - dar că depinde de țările care vor fi de acord.

Acordurile la summiturile ONU privind clima trebuie să fie adoptate prin consens. Apoi, depinde de fiecare țară în parte să pună în aplicare termenii acordului, prin politici și investiții naționale.

"La aceast summt încercăm să facem ceva ce nu s-a mai făcut până acum, ceva istoric ... O parte din acest lucru este cel de a include combustibilii fosili în acord. Dacă vom reuși, ar fi un lucru istoric", a spus el.

Proiectul publicat luni a declanșat discuții lungi care s-au desfășurat pe parcursul nopții și până la începutul zilei de marți. Textul sugera opt opțiuni pe care țările "ar putea" să le ia pentru a reduce emisiile.

Una dintre ele era "reducerea atât a consumului, cât și a producției de combustibili fosili, într-un mod corect, ordonat și echitabil, astfel încât să se ajungă la un nivel net zero până în 2050, înainte sau în jurul anului 2050".

Aceasta ar fi prima dată în istorie când un summit al ONU pentru climă ar fi menționat reducerea utilizării tuturor "combustibililor fosili".

Dar această mișcare nu a fost pe măsura "eliminării treptate" a cărbunelui, petrolului și gazelor naturale cerută de multe națiuni, sau a accentului pus pe reducerea utilizării acestora în acest deceniu, despre care oamenii de știință spun că trebuie să se întâmple pentru a evita o escaladare a schimbărilor climatice.

 

Statele care s-au împotrivit acordului inițial

 

Proiectul a fost, de asemenea, criticat ca fiind prea slab de către participanți precum Australia, Canada, Chile, Uniunea Europeană, Norvegia și Statele Unite, din grupul de 100 de persoane care cer un angajament ferm de a renunța la cărbune, petrol și gaze.

Emisiile de gaze cu efect de seră provenite din arderea combustibililor fosili sunt principala cauză a schimbărilor climatice.

Nu era clar dacă China, principalul emițător de gaze cu efect de seră din lume, a susținut proiectul de luni. Xie Zhenhua, reprezentantul veteran al țării în domeniul schimbărilor climatice, a declarat că se înregistrează progrese în cadrul discuțiilor, dar că este "greu de spus" dacă se va ajunge la un acord până la sfârșitul zilei de marți.

Brazilia dorește un text mai asumat privind renunțarea la combustibilii fosili, dar care să clarifice faptul că națiunile bogate și cele sărace ar trebui să facă acest lucru în termeni diferiți, a declarat ministrul mediului, Marina Silva.

Reprezentanții micilor națiuni insulare au declarat că nu vor aproba un acord care ar reprezenta o "condamnare la moarte" pentru țările afectate de creșterea nivelului mării.

Surse familiare cu discuțiile au declarat că președintele COP28 din EAU, Sultan al-Jaber, s-a confruntat cu presiuni din partea Arabiei Saudite, liderul de facto al grupului de producători de petrol OPEC din care fac parte Emiratele Arabe Unite, pentru a renunța la orice mențiune privind combustibilii fosili, lucru care nu s-a întâmplat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps
Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic

pixel