Sute de tractoare blochează centrul Parisului

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Parisul este paralizat de proteste / Foto: Captura video
Parisul este paralizat de proteste / Foto: Captura video
Peste 2000 de agricultori s-au reunit în centrul Parisului pentru un protest împotriva interzicerii utilizării neonicotinoidelor în cultivarea sfeclei de zahăr.

Cel puțin 500 de tractoare și aproximativ 2.000 de agricultori manifestă împotriva interzicerii neonicotinoidelor în cultura sfeclei de zahăr, au anunțat în comunicate de presă Federația națională a sindicatelor agricole (Fnsea) și prefectura Parisului, scrie Le Figaro.

Prefectura de poliție din Paris se așteaptă ca traficul să fie "foarte puternic perturbat într-o zonă extinsă", de la șoseaua de centură până în districtele 7 și 15 din Paris. Fermierii se vor dispersa în prima parte a după-amiezii, urmând să ajungă pe șoseaua de centură.
Problemele cumulate din agricultura franceză

La 23 ianuarie, guvernul a decis să renunțe la autorizarea insecticidelor neonicotinoide pentru cultivarea sfeclei de zahăr, în urma unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene care a declarat ilegală orice derogare. Aceste substanțe, toxice pentru albine și interzise din 2018, au beneficiat timp de doi ani de o derogare în Franța, care le-a permis să fie aplicate preventiv pe semințele de sfeclă de zahăr.

Subiectul neonicotinoidelor este numai "vârful icebergului", sindicaliștii spunând că la problema nicotinoidelor se adaugă și interzicerea insecticidului fosmet, care "compromite" cultivarea cireșelor, sau a unui erbicid pentru cicoare.

Fermierii spun că ”asistăm la o hecatombă de sectoare agricole, unul după altul (...) în acest ritm, agricultura franceză va dispărea" și mai spun că nicotinoidele ar trebu reintroduse atâta timp cât nu există alternative. Pentru FNSEA, miza este "suveranitatea alimentară", "declarată ca prioritate guvernamentală". Sindicatul cere executivului să "treacă de la vorbe la fapte".

Această mișcare de protest vine după o a treia zi de mobilizare împotriva reformei pensiilor, al cărei proiect de lege este în prezent examinat în Parlament. Miercuri, sunt așteptate perturbări și în sistemul de transport din regiunea Ile-de-France, SNCF avertizând asupra unui trafic ”perturbat”.

Citește și:

Reforma pensiilor. O nouă zi de mobilizare generală în Franța

Marți, o nouă zi de mobilizare generală împotriva reformei pensiilor. Potrivit unui ultim sondaj, 61% dintre francezi sunt de acord cu această mișcare de protest. 

Înaintea unei noi zile de mobilizare împotriva reformei pensiilor, sindicatele sunt cu atât mai supărate cu cât premierul Elisabeth Borne a fost fermă duminică în privința amânării vârstei de pensionare la 64 de ani, care, a spus ea, "nu mai este negociabilă", relatează presa din Hexagon. 

Ziua de marți, 31 ianuarie, se anunță a fi una neagră pentru francezii care folosesc mijloacele de transport în comun. Va fi a doua zi, după cea de săptămâna trecută, de mobilizare. Sunt așteptate perturbări în toată Franța, de la transportul feroviar, inclusiv TGV, la metroul din Paris și aeroportul Orly. După succesul primei zile de acțiune, din 19 ianuarie, cele opt sindicate principale au făcut apel la "o mobilizare și mai mare pe 31" ianuarie împotriva unei reforme calificată ca  "nedreaptă".

O mișcare care perturbă viața de zi cu zi și care este totuși susținută de o majoritate a francezilor, potrivit unui sondaj realizat de OpinionWay pentru Les Echos și Radio Classique. 61% dintre cei chestionați aprobă această mobilizare împotriva reformei pensiilor. Un procent în creștere față de 58% pe 12 ianuarie, dar în scădere față de scorul de 66% înregistrat în seara zilei de 19 ianuarie.

În același timp, 56% dintre francezi sunt de părere că o reformă a pensiilor ”este necesară în Franța, dar nu neapărat sub forma sub care preconizează proiectul contestat”. O cifră în scădere cu 5 procente față de rezultatul sondajului similar din 12 ianuarie. În privința vinovaților, 63% dintre francezi consideră că președintele Republicii, Emmanuel Macron, și guvernul său sunt responsabili de actualul conflict social, 22% dintre ei indică sindicatele, iar 14% niciuna dintre ele.

Femeile sunt deosebit de critice la adresa reformei: dacă la 12 ianuarie 62% dintre ele (54% dintre bărbați) susțineau mișcarea, acum sunt 69% (51% dintre bărbați). Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic

pixel