Taiwan a devenit centrul Inteligenței Artificiale mondiale

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Cip / sursa foto: Freepik.com
Cip / sursa foto: Freepik.com
Foxconn anunță construirea unei fabrici pentru supercipuri Nvidia. Taiwan își întărește poziția în sectorul componentelor legate de inteligența artificială generativă.

Taiwan a fost deja unul dintre epicentrele revoluției AI generative odată cu ”aterizarea” pe teritoriul său a gigantului TSMC. Compania produce cipurile vândute cu zeci de mii de dolari fiecare de către Nvidia oricui speră să-și lase amprenta în această industrie.

Insula asiatică face un pas suplimentar către statutul esențial odată cu anunțul gigantului taiwanez Foxconn de a construi în Taiwan cel mai mare site de producție din lume dedicat „super-cipurilor” grafice GB200 de la Nvidia. Acest proiect colosal își propune să răspundă cererii în creștere, determinată de expasiunea inteligenței artificiale și a tehnologiilor cloud.

Întreprinderea, care va fi ridicată în Kaohsiung, un mare oraș-port din Taiwan, marchează un pas decisiv pentru Foxconn, cunoscută mai degrabă ca subcontractant oficial al Apple pentru asamblarea iPhone-urilor.

Producătorii de frunte

Dar compania este pe punctul de a-și schimba menirea, din moment ce va deveni mai implicată în lanțul producției de cipuri de înaltă performanță utilizate în serverele necesare pentru antrenarea modelelor lingvistice aflate în spatele chatbot-urilor de AI generativă precum ChatGPT.

Acest parteneriat dintre Foxconn și Nvidia, în prezent lider pe segmentul de cipuri grafice și soluții AI, ilustrează creșterea puterii și importanței acestor componente în infrastructurile digitale globale, în special în sistemele de calcul avansate. Companiile care produc aceste componente sunt acum în frunte și își etalează ambițiile.

Foxconn se diversifică

GB200, supranumit „super-cip”, care va fi fabricat de Foxconn în noua sa fabrică, este un element esențial al platformei Nvidia, care alimentează tot mai mult serviciile digitale și roboții industriali. Acest nou loc de producție va fi, de asemenea, esențial pentru a răspunde cererii puternice de echipamente IT de înaltă performanță, accentuată de concurența globală în domeniul AI.

Mai ales că proiectul nu este o inițiativă izolată. Foxconn construiește, de asemenea, locații similare în Mexic și Europa pentru a satisface nevoile globale. Dar fabrica Foxconn va fi și un atu pentru strategia de diversificare a companiei, care se îndreaptă din ce în ce mai mult către sectoare precum mașini electrice și roboți inteligenți, înfometați de semiconductori.

Taiwan este o necesitate

Dezvoltarea acestor infrastructuri demonstrează importanța regiunii Asia-Pacific, și în special a Taiwanului, ca centru nervos pentru producția globală de semiconductori și tehnologii avansate. Acest nou site este de așteptat să intre online în următorii ani, cu un impact notabil asupra capacităților globale de producție de cipuri.

Prin acest anunț, Foxconn și Taiwan se poziționează în centrul revoluției industriale digitale, marcând o nouă etapă în războiul global pentru controlul producției avansate de semiconductori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un copil se joacă lângă un calorifer / Foto: Freepik
A fost ceva neașteptat
OpenAI în pragul colapsului
După discuțiile de la Ministerul Energiei / FOTO: Pagina de Facebook a ministrului Burduja
Metrou Miorița / Foto: Metrorex
Bursă

Companiile miniere, în cădere liberă la bursă. Haos pe piețe

Indicele FTSE 100 al Bursei de Londra a suferit marți...

Cip / sursa foto: Freepik.com

Taiwan a devenit centrul Inteligenței Artificiale mondiale

Foxconn anunță construirea unei fabrici pentru...

Dolari
Varșovia / FOTO: Freepik

Polonia știe ce are de făcut pentru a-și reduce deficitul

”Este esențial pentru noi ca acest plan să nu limiteze...

Samsung
Disperare / FOTO: Freepik
Motorină / FOTO: Freepik

Motorina rusească inundă piețele din Turcia și Brazilia

După ce Uniunea Europeană a impus un embargou complet...

tineri - cladire de birouri. Foto: Pexels.com
Bancnote, euro / Foto: Freepik

Curs valutar BNR: Leul s-a depreciat din nou faţă de euro

Banca Naţională a României a comunicat cursul valutar.

Ylva Johansson / Comisia Europeană
Folosind diferite programe / FOTO: Freepik

Adobe propune o aplicație gratuită. Cui îi este adresată

Respectiva aplicație va putea fi accesată începând de...

Viktor Orban și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Inteligența Artificială / sursa foto: Freepik.com
Ucraina / sursa foto: Freepik.com / inguskruklitis
Hurezani / FOTO: OMV Petrom

A scăzut producţia de hidrocarburi a OMV Petrom

Producţia de hidrocarburi a OMV Petrom a scăzut în...

Wall Street
Inundațiile din Italia din zona Emilia-Romagna / Foto: Vigili del Fuoco
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș

pixel