Tănase: Creșterea evaluării companiilor românești depinde mult și de implementarea ESG
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Tănase: Creșterea evaluării companiilor românești depinde mult și de implementarea ESG
Tănase: Creșterea evaluării companiilor românești depinde mult și de implementarea ESG
Evaluarea companiilor româneşti este mai mică decât a companiilor din regiune, deşi randamentul dividendelor este cel mai mare dintre pieţe, a declarat, marţi, într-o conferinţă Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori Bucureşti, menţionând că implementarea standardelor ESG va permite dezvoltarea infrastructurii bursiere în România.

"Evaluarea companiilor româneşti este mai mică decât a companiilor din regiune, deşi randamentul dividendelor este cel mai mare dintre pieţe. Creşterea evaluării companiilor depinde mult şi de implementarea standardelor ESG şi ne dorim să vedem o evaluare mai bună, care să ducă şi la scăderea costurilor de finanţare ale companiilor. Considerăm că implementarea standardelor ESG este un pilon important în planurile noastre de dezvoltare a infrastructurii bursiere în România. Ne dorim să implementăm cele mai bune practici internaţionale pe piaţa de capital locală prin acest parteneriat cu Sustainalytics, unul dintre liderii globali în consultanţă şi cercetare pentru sustenabilitate pe segmentul analizei, rating-urilor şi informaţiilor ESG", a spus Adrian Tănase, la videoconferinţa online "Investiţii responsabile şi standardele ESG la BVB"

Confuzie URIAȘĂ! Vârsta prințului Philip, o reală DILEMĂ

Prin intermediul rating-urilor de risc ESG ale Sustainalytics, obiectivele BVB sunt de a oferi majorităţii emitenţilor locali o evaluare iniţială, de a promova investiţiile responsabile şi de a scoate în evidenţă importanţa standardelor ESG în rândul participanţilor locali. Iniţiativa urmăreşte de asemenea să încurajeze companiile locale să îşi alinieze standardele cu cele mai bune practici ESG, care au cunoscut o creştere spectaculoasă la nivel global în ultimii ani.

Rating-urile de risc ESG ale Sustainalytics sunt realizate pentru a ajuta investitorii să identifice şi să înţeleagă riscurile materiale ale companiilor pe care le deţin şi cum aceste riscuri pot afecta perfomanţa companiilor. Rating-urile măsoară riscurile specifice sectoriale ale companiilor şi evaluează cât de bine sunt acestea gestionate. Rating-urile sunt comparabile între diferite industrii şi oferă o dimensiune cantitativa a nivelului de risc la care companiile sunt expuse. Rating-urile de risc se împart în 5 categorii: neglijabil, scăzut, mediu, ridicat şi sever.

Bursa de Valori Bucureşti are în vedere dezvoltarea infrastructurii ESG din România pornind de la acest pas prin implicarea cat mai multor participanţi locali, publicarea de materiale de prezentare şi ghiduri pentru emitenţi, dar şi lansarea de produse noi.

Standardele ESG (Environmental, Social, Governance) reprezintă un set de norme pe care investitorii le iau în calcul în procesul investiţional. Standardele ESG sunt alcatuite din trei componente: Environment (mediu) - impactul asupra mediului înconjurător rezultat din activitatea companiei; Social (social) - relaţia companiei cu stakeholderii; Corporate Governance (Guvernanţa corporativa) - respectarea normelor de guvernanţă corporativă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

În Japonia, AI prezice ce angajați vor demisiona

Companiile japoneze se străduiesc să-și protejeze...

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel