Țara europeană care vrea să scadă taxele și impozitele
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Taxe / FOTO: Freepik
Taxe / FOTO: Freepik
O veste bună atât pentru cetățeni, cât și pentru mediul de afaceri. 

Noul guvern de dreapta al Portugaliei, condus de Luis Montenegro, promite să reducă taxele corporative la 15% și să impozitele pe venit pentru clasele de mijloc. Dar marja de manevră a executivului, care nu are majoritate absolută în Parlament, este redusă.

Propunerea face parte din principalele priorități ale noului cabinet de la Lisabona. Liderul de dreapta moderată anunță o reducere a impozitului pe venit pentru clasele de mijloc și o cotă a impozitului pe profit redusă de la 21% la 15% în termen de trei ani.

Totodată, promite un sistem de plată rapid, în mai puțin de 30 de zile, pentru furnizorii administrației publice, precum și accelerarea utilizării fondurilor europene prevăzute pentru proiectele din planul de relansare. 

De asemenea, el intenționează să accelereze creșterile salariale pentru profesori și forțele de securitate, subiect care a monopolizat o bună parte a campaniei electorale, și mizează, în egală măsură, pe angajarea de discuții cu patronii și sindicatele pe problema salariilor și a competitivității companiilor portugheze.

Laude din partea vecinilor europeni

Întrebarea este dacă va avea mână liberă pentru a-și lansa programul. Venind pe primul loc la alegerile legislative din martie trecut, el a refuzat coaliția propusă de extrema dreaptă. 

Dacă această decizie a fost lăudată de mulți dintre vecinii europeni, situația lui Luis Muntenegru este delicată. El moștenește de fapt toate conflictele sociale lăsate de vechiul executiv socialist, de la modernizarea serviciilor publice și salariile mici, la chestiunea locativă, dar cu un spațiu de manevră mai restrâns, deoarece conduce un guvern minoritar. 

Pentru a încerca să iasă din impas, noul premier pare hotărât să caute aprobarea cel puțin parțială din partea opoziției. Această situație instabilă l-a împins să introducă în programul său de guvernare în jur de șaizeci de măsuri planificate de socialiști.

Noua politica locativa

Însă în acest joc complicat, el intenționează să facă diferența prin „corectarea erorilor” guvernului anterior, spune el, în special în problema locuințelor. El anunță o nouă politică de locuințe care va presupune ajutor pentru tineri, printr-o scutire de impozit pe transferuri și o garanție publică pentru accesul la credite imobiliare.

El va reveni la limitările privind închirierile turistice, care au fost aplicate de fostul guvern pe ultima sută de metri, pentru a „da încredere și stabilitate celor care investesc în Portugalia”, a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel