Țara europeană cu cel mai bun sistem de pensii. Un exemplu pentru toți

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Fără griji
Fără griji
Este un nou clasament, alcătuit pe baza analizei a 47 de sisteme de pensii din întreaga lume.

Iar în fruntea acestui rating de performanță în privința sistemelor de pensii, elaborat de Institutul Mercer CFA, se plasează Țările de Jos. Studiul evidențiază, în egală măsură, impactul pe care inteligența artificială l-ar putea avea asupra acestor sisteme în viitor.

În alcătuirea topului s-a ținut cont de mai mult de 50 de indicatori, fiind comparate 47 de sisteme de pensii și acoperind 64% din populația lumii. Cele mai pertinente măsuri utilizate au fost nivelul pensiilor din sectoarele privat și public, capacitatea sistemului de a face față turbulențelor, eficacitatea investițiilor, sursele de finanțare, modul de calcul și calitatea de guvernanță a acestuia. 

Islanda s-a clasat pe locul al doilea, detronată de pe primul loc de anul trecut, iar Danemarca s-a clasat pe locul trei în indicele 2023. Majoritatea țărilor europene incluse în raport au primit un rating bun. Sunt însă necesare unele îmbunătățiri în Finlanda, Norvegia, Suedia, Regatul Unit, Elveția, Irlanda, Belgia, Portugalia și Germania.

În schimb, Franța, Spania, Italia, Polonia, Austria și Croația, precum și Statele Unite, prezintă riscuri majore și/sau lacune care trebuie corectate, potrivit raportului. India, Filipine și Argentina se află în coada clasamentului. Cu Turcia și Thailanda, ele împărtășesc cel mai prost clasament, gradul D, indicând că, fără îmbunătățiri, eficacitatea și viabilitatea sistemelor de pensii ale acestor țări sunt puse sub semnul întrebării.

Riscuri de sistem

Raportul recunoaște că „sistemele de pensii din întreaga lume sunt supuse unei presiuni fără precedent”, din cauza inflației persistente, a ratelor dobânzilor în creștere și a incertitudinii geopolitice, care afectează inevitabil randamentul pensiilor. „Vârsta medie a populației din întreaga lume continuă să crească pe multe piețe, în primul rând pe cele mai mature dintre ele”, spune Margaret Franklin, președinte și CEO al CFA Institute.

"Inflația și creșterea ratelor dobânzilor au creat o nouă dinamică a pieței care ridică provocări semnificative pentru planurile de pensii. De asemenea, vedem că globalizarea continuă să se fractureze", adaugă ea. „Acestea sunt doar câteva dintre provocările tot mai complexe cu care se confruntă fondurile de pensii și care au implicații semnificative pentru pensionari.”

Raportul citează cea mai recentă Perspectivă a pensiilor OCDE din 2022, care recomandă factorilor de decizie din întreaga lume să efectueze reformele necesare în ciuda incertitudinii financiare și economice actuale, pentru a evita periclitarea bunăstării pensionarilor actuali și viitori. Raportul recomandă, de asemenea, consolidarea pensiilor bazate pe active, care ar putea ajuta la diversificarea surselor de finanțare pentru pensii, făcând sistemele de pensii mai rezistente.

Impactul inteligenței artificiale 

Se așteaptă ca inteligența artificială (IA) să îmbunătățească performanța planului de pensii prin reducerea costurilor și evidențierea riscurilor viitoare, potrivit raportului. Alte utilizări ale AI ar putea include construirea de portofolii personalizate și identificarea anomaliilor pieței, deși este puțin probabil ca AI să poată prezice cu exactitate mișcările pieței, așa că va rămâne incertitudinea, potrivit raportului.

„Extinderea continuă a inteligenței artificiale în operațiunile și deciziile managerilor de investiții ar putea duce la procese de luare a deciziilor mai eficiente și mai bine informate, care ar putea duce la randamente mai mari ale investițiilor reale pentru membrii planurilor de pensii”, a declarat David Knox, partener principal la Mercer. 

Sondajul anual evidențiază, de asemenea, riscurile ca modelele AI să genereze informații false atunci când sunt utilizate într-un context nou, precum și riscurile atacurilor cibernetice asupra datelor membrilor planurilor de pensii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel