Țara unde sezonul de schi a început cu 50 de zile mai devreme
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Schi / Sursa: Freepik.com
Schi / Sursa: Freepik.com
O combinație de precipitații și temperaturi excepționale provoacă ninsori abundente pe versanții Anzilor. În stațiunile de lângă Santiago, sezonul de schi a început cu 50 de zile mai devreme, ceva nemaiauzit în ultimul deceniu.

În Chile, sezonul sporturilor de iarnă s-a deschis și se anunță să fie unul impunător. În Anzii chilieni, stațiunile de schi din apropiere de Santiago au suferit de o lipsă cruntă de zăpadă. Dar ploile și frigul neobișnuit din toamna australă au acoperit munții cu o pătură groasă de nea, anunțând un sezon de excepție. 

În ultimii 10 ani, capitala chiliană s-a obișnuit cu lipsa de precipitații, precum și cu piscurile munților care o înconjoară fără tradiționala lor haină albă. Pentru că și acolo, sus de tot, căderile de zăpadă s-au redus aproape la zero pe parcursul acestui ultim deceniu. Spre disperarea iubitorilor de schi, care nu au mai putut vizita stațiunile aflate la doar o oră distanță: La Parva, Farellones , Valle Nevado și El Colorado.

Iată însă că sezonul 2024 a permis respectivelor zone de agrement să-și deschidă porțile cu aproape 50 de zile înainte, ca la Parva care a primit schiori din 31 mai, față de 5 iulie 2023. 

Doi metri de zăpadă

Cauza: ploile, dar mai ales valul de frig din Antarctica care a provocat recorduri de temperatură în țările vecine Argentina și Uruguay și care au acoperit lanțul muntos Anzi din jurul orașului Santiago cu peste doi metri de zăpadă.

Temperaturile scăzute din luna mai, cele mai reci pentru această perioadă conform înregistrărilor din ultimii 70 de ani, sunt consecința „slăbirii vortexului polar antarctic care menține aerul rece la pol” și a permis vântului său înghețat să urce din nou, a explicat Raul Cordero, specialistul în schimbări climatice, pentru AFP. În interviul acordat el a ținut să sublinieze că este vorba despre un eveniment rar, care nu are legătură cu încălzirea globală care, dimpotrivă, are tendința de a „întări vortexul polar din emisfera sudică”.

Aflux de turiști

„Am avut deja sezoane cu zăpadă, dar niciodată nu am putut începe atât de devreme”, a declarat Victor Gonzalez, director de marketing la La Parva, stațiune situată la o altitudine de 2.800 de metri. „După câtă zăpadă a căzut, aș îndrăzni să spun că este unul dintre cele mai bune sezoan din ultimii 10 ani”.

Ceea ce înseamnă că vor fi și mai mulți turiști. Valle Nevado a primit deja 60% din cei 90.000 de vizitatori inregistrati in sezoanele bune. Farellones se laudă cu 170.000 de turiști, în principal brazilieni, și mai așteaptă alți 80.000 până la sfârșitul iernii sudice, la mijlocul lunii septembrie. „Un sezon normal durează între 60 și 90 de zile. În acest sezon, având în vedere cantitatea de zăpadă căzută în luna mai, ne bazăm pe 100 până la 120 de zile”, se bucură Felipe Gomez, director adjunct al stației.

Ronei Ferreira, un turist brazilian în vârstă de 40 de ani, familiarizat cu stațiunile din lanțul muntos argentinian, este încântat că la Santiago „este mai sus, este mai multă zăpadă, iar priveliștea este și mai frumoasă”. Adriana Ribeiro, o braziliancă de 27 de ani, atinge pentru prima dată zăpada și își realizează „un vis de copilărie”.

Investitorii

Deși acest nivel de zăpadă este neobișnuit, stațiunile de schi din jurul Santiago atrag interesul investitorilor străini. În 2023, Mountain Capital Partners (MCP), o companie americană care operează stațiuni de schi în Statele Unite de 20 de ani, a achiziționat Valle Nevado și în acest an tocmai a preluat controlul asupra La Parva.

„Este cea mai importantă destinație de iarnă cu cea mai bună zăpadă din emisfera sudică”, a declarat Ricardo Margulis, directorul general al Valle Nevado, într-un comunicat de presă. Potrivit Asociației Stațiunilor de Schi din Chile, cele 12 stațiuni de schi ale țării au primit 867.277 de turiști în 2023, generând peste 3.000 de locuri de muncă directe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Marcel Ciolacu
Oameni pe strada

Haos pe căile ferate germane. Mii de călători, afectați

Serviciile feroviare din Germania au fost grav...

INS: Aproape 16% din gospodării nu au baie sau duș

Ponderea gospodăriilor dotate cu baie/duş a fost, anul...

Industria nu mai duduie ca altă dată / FOTO: Freepik
Principele Dimitrie Sturdza / Foto: Dorina MATIŞ / AGERPRES
Bani / Foto: Freepik

OnlyFans a plătit dividende record proprietarului platformei

Cea mai mare platformă porno online a acordat dividende...

Sediul central al Google
Casa de pensii / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Compensații pentru pensionari prevăzute într-o nouă OUG

După controversata recalculare a pensiilor, Guvernul a...

Aglomerație / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com
Selena Gomez
Bună dimineața!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik

Bursa de la București, fără suflu la sfârșit de săptămână

Săptămâna a fost marcată de scăderi generalizate pe...

Chirie sau rate? Ce este mai avantajos la această oră

În contextul prețurilor crescânde la locuințe și a...

Nu este loc pentru butoaiele OPEC, spun analiștii
Unt / FOTO: Freepik

Prețul mondial al untului a atins un record absolut

La nivel mondial, prețul la unt a sărit la un record...

Localitate în Spania / FOTO: Freepik

Polonezii dau năvală în Spania să cumpere active imobiliare

În timp ce Polonia se înarmează, încheind contracte după...

Un cuplu stă pe balcon / Foto: Freepik

Prețurile locuințelor din România continuă să crească

Florin Dragu, şef serviciu Direcţia Stabilitate...

La benzinărie / FOTO: Unsplash
S-au făcut calculele
Amazon Alexa / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin si Sadir Japarov, președintele Kârgâstanului
Curs valutar / Foto: DCBusiness
ANAF / Montaj foto: DCBusiness
Telefoane

Cele mai vândute telefoane mobile din lume în 2024

Apple rămâne compania care a vândut cele mai multe...

Oficiul Național al Registrului Comerțului
Ruta pe care a zburat în jurul lumii aeronava TAROM

Oferte speciale de la Tarom pentru trei destinații europene

Tarom lansează o ofertă specială pentru trei destinații...

Stație de transformare / Foto: Arhivă

pixel