Joi, în cadrul unei operaţiuni-pilot, s-au livrat cu succes peste şapte tone de echipamente individuale de protecţie în Bulgaria. Printre mărfurile transportate s-au aflat peste 500.000 de măşti de protecţie achiziţionate de Bulgaria, pentru care UE a acoperit costurile de livrare.
"Prin intermediul Instrumentului dedicat sprijinului de urgenţă, echipamente medicale vitale ajung acolo unde este nevoie de ele, iar statele membre beneficiază de sprijin pentru transportarea personalului medical sau primirea pacienţilor din alte state membre, în semn de solidaritate europeană. După trimiterea cu succes a echipamentelor de protecţie în Bulgaria, vor urma, în următoarele săptămâni, mai multe operaţiuni", a declarat comisarul pentru gestionarea crizelor Janez Lenarcic.
Mijloc de transport. Coronavirusul a schimbat obiceiurile românilor
Potrivit Comisiei Europene, suma de 220 de milioane euro a fost pusă la dispoziţie pentru a sprijini: transportul de articole medicale acolo unde este cel mai mult nevoie de ele, prin finanţarea transporturilor de ajutoare şi de articole de primă necesitate în statele membre ale UE; transferul pacienţilor între statele membre ale UE sau din statele membre în ţările învecinate, în care serviciile de sănătate riscă să nu mai facă faţă situaţiei, asigurându-se astfel tratament pentru un număr cât mai mare de persoane; transportul personalului medical şi al echipelor medicale mobile care se deplasează dintr-un stat membru în altul şi din ţările învecinate în UE pentru a ajuta pacienţii acolo unde este nevoie cel mai mult de asistenţă medicală.
La 17 iunie, Comisia Europeană a prezentat statelor membre procedura şi criteriile de solicitare a finanţării în cadrul pachetului privind mobilitatea. În prezent, statele membre pot transmite Comisiei Europene cereri de finanţare.
Instrumentul dedicat sprijinului de urgenţă are un buget de 2,7 miliarde euro şi a fost activat la 16 aprilie 2020. A fost conceput astfel încât să ofere flexibilitatea necesară pentru a se răspunde necesităţilor în schimbare, pe măsură ce UE trece de la etapa de reacţie imediată la pandemie la etapa de gestionare a ieşirii din criză, iar apoi la cea de recuperare şi la cea de prevenire. Sunt vizate acţiuni în cadrul cărora eforturile comune la nivelul UE pot avea cel mai mare impact în sprijinul Foii de parcurs europene comune pentru ridicarea măsurilor de izolare legate de coronavirus.
Acest instrument este unul complementar, acţiunile derulate în cadrul său completând eforturile depuse în cadrul altor instrumente ale UE, cum ar fi mecanismul de protecţie civilă, rescEU, procedurile comune de achiziţii publice şi Iniţiativa pentru investiţii ca reacţie la coronavirus, precum şi eforturile depuse de statele membre la nivel naţional.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...