Motivul acestei decizii este că tratatul contribuie la subminarea eforturilor de combatere a schimbărilor climatice, au declarat oficiali.
Tratatul privind Carta Energiei fondat în 1998, care permite companiilor energetice să dea în judecată guvernele pentru implementarea politicilor care le afectează investițiile, a fost folosit în ultimii ani pentru a contesta măsurile care impun închiderea centralelor de combustibili fosili.
Miniștrii țărilor din blocul comunitar au căzut de acord asupra renunțării la tratatul în cauză în cadrul unei întâlniri de astăzi la Bruxelles, au declarat două surse interne pentru Reuters.
Urmează ca Parlamentul European să aprobe acest demers.
Dat fiind problema poluării în creștere, inițiativa a fost propusă de către Bruxelles inițial în iulie 2023, după ce mai multe țări occidentale și-au anunțat intenția de a renunța la tratatul privind Carta Energiei. Totuși, Ungaria și Cipru s-au opus atunci acestei decizii dar se pare că după au fost anunțat unele reforme, toate țările au aprobat ieșirea din acest tratat.
Astfel, oficialii europeni au propus săptămâna trecută o serie de reforme a tratatului pentru ca ulterior, în luna mai acestea să fie aprobate. Reformele prevăd reguli mai stricte pentru companiile de energie din afara blocului comunitar. Noile reguli vor impune o protecție mai scurtă, la jumătate, în defavoarea marilor poluatori.
Una dintre reformele cheie este reducerea de la 20 la 10 ani a perioadei în care firmele energetice din țările din afara UE, cum ar fi Japonia și Turcia, vor beneficia de protecție pentru investițiile existente în blocul comunitar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...