Parlamentarii Uniunii Europene au ajuns la un acord pentru a revizui regulamentul privind transportul deșeurilor și pentru a pune capăt exporturilor de anumite tipuri de deșeuri către țări terțe care nu le pot prelucra în mod corespunzător, a anunțat vineri instituția, conform Reuters.
"Exporturile de anumite deșeuri nepericuloase și amestecuri de deșeuri nepericuloase (...) vor fi permise doar către acele țări din afara Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) care își dau acordul și îndeplinesc criteriile pentru a trata aceste deșeuri într-un mod ecologic", a precizat Parlamentul. Conform declarațiilor, se va ține cont și de respectarea drepturilor internaționale ale lucrătorilor în contextul acestor reglementări.
Comisia Europeană a propus în 2021 o revizuire a normelor UE privind transporturile de deșeuri pentru a îngreuna sarcina statelor membre de a-și descărca gunoiul în țările mai sărace.
"UE își va asuma în sfârșit responsabilitatea pentru deșeurile sale de plastic, interzicând exportul acestora în țările care nu fac parte din OCDE", a declarat parlamentarul danez Pernille Weiss.
Țările UE trebuie să înceteze să mai trimită deșeuri de plastic către națiunile mai sărace în termen de doi ani și jumătate de la intrarea în vigoare a legislației, a declarat Parlamentul, adăugând că regulile pentru exporturile de deșeuri de plastic către țările din cadrul OCDE - grupul principalelor țări bogate ale lumii - vor fi, de asemenea, înăsprite.
În anii precedenți, aproximativ jumătate din exporturile de deșeuri ale UE au fost direcționate către țări din afara OCDE cu reguli de gestionare a deșeurilor mai slabe decât cele din UE, trimițând efectiv poluarea UE în străinătate.
În luna octombrie, în România, a fost destructurată o rețea de import ilegal de deșeuri care în ultimii doi ani a adus în țară peste 1.500 de tone de deșeuri. Importurile tot mai frecvente de gunoaie în România noastră sunt ofertante pentru țările care vor să scape de deșeuri pentru că taxa pe reciclare este mult mai ieftină aici, cu toate că România reciclează doar 14% din deșeuri, mult sub media Europeană de 50%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Precizări privind înscrierea...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...