Țările din sudul Africii cer ridicarea restricțiilor pentru comercializarea fildeșului
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Elefant / sursa foto: Freepik.com
Elefant / sursa foto: Freepik.com
După ce acest tip de comerț a fost interzis în urmă cu mai multe decenii, unele state din sudul continentului african vor să înceapă să valorifice din nou acest material extrem de scump.

Țările din sudul Africii, unde trăiesc cele mai mari populații de elefanți din lume, au făcut miercuri un nou apel pentru a li se permite să își vândă stocurile de fildeș în valoare de 1 miliard de dolari, pe fondul apelurilor de a se retrage dintr-o convenție internațională privind speciile pe cale de dispariție, relatează Reuters.

Cinci țări care alcătuiesc zona de conservare Kavango-Zambezi (KAZA) - Zimbabwe, Zambia, Botswana, Angola și Namibia - au făcut presiuni pentru ridicarea interdicției de vânzare a fildeșului impusă de Convenția privind comerțul internațional cu specii de faună și floră sălbatică pe cale de dispariție (CITES).

CITES, un organism interguvernamental din care fac parte 184 de membri, reglementează comerțul cu animale sălbatice pentru a proteja exploatarea anumitor specii. În 1989, CITES a interzis comerțul internațional cu fildeș de elefant african, după ce populațiile acestor elefanți au scăzut brusc în deceniul precedent.

În ciuda interdicției, CITES a permis în 1999 și 2008 unele vânzări unice de fildeș de către țări cu populații de elefanți „bine gestionate”, precum Botswana, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe, iar veniturile obținute au fost destinate programelor de conservare.

Statele KAZA, care dețin în total 227.000 de elefanți - mai mult de jumătate din populația totală a Africii - organizează un summit în Zambia și au solicitat CITES să permită mai mult fildeș și vânzări de elefanți.

„Elefantul din încăpere este cum ne vom recolta în mod sustenabil animalele sălbatice, cum ne vom vinde în mod sustenabil stocurile de fildeș”, a declarat ministrul turismului din Zambia, Rodney Sikumba, în fața delegaților.

În cadrul summitului, ministrul mediului din Botswana, Nnankiki Makwinja, a declarat că comerțul cu fildeș este o parte esențială a planului de conservare a țării.

„Botswana a fost foarte fermă în ceea ce privește utilizarea resurselor sale în beneficiul poporului său. Când vorbești despre dezvoltare durabilă, nu poți să nu vorbești despre problemele legate de comerț", a declarat Makwinja.

Conservatorul namibian Malan Lindeque a îndemnat țările KAZA să se retragă din CITES și să formeze un organism de convenție separat care să permită comerțul cu fildeș.

„Cred că nu se va schimba nimic. Acei membri cu stocuri uriașe de fildeș ar trebui să părăsească CITES și să protesteze cât mai vehement posibil”, a mai spus acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Foate firmele, obligate să accepte plata cu cardul

Începând cu 16 iunie, Legea 406/2023 impune firmelor,...

Revolut se pregătește să vândă multe acțiuni, înainte de IPO

Compania are în vedere să vândă acțiunile, în valoare de...

Noi beneficiari ai normei de hrană. Modificare a OG 26/1994

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Dan Vardie: "Mașinile diesel nu mai au viitor"

Dan Vardie, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi...


pixel