Țările UE doresc reducerea birocrației în legislația energetică

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Stație de transformare
Stație de transformare
Este o inițiativă a Comisiei Europene detaliată într-un proiect.

Țările din Uniunea Europeană doresc să includă politicile energetice în eforturile blocului de a reduce formalitățile administrative pentru industriile aflate în dificultate, potrivit unui proiect de concluzii pentru summitul miniștrilor energiei din UE de luna viitoare, consultat de Reuters.

Comisia Europeană a lansat o inițiativă pentru eliminarea straturilor de birocrație care, potrivit companiilor europene, le dezavantajează în fața concurenței din China și Statele Unite, unde administrația Trump a redus considerabil reglementările.

După publicarea în februarie a unui prim set de propuneri cunoscute sub numele de „omnibus de simplificare”, care vizează reducerea cerințelor de raportare privind dezvoltarea durabilă pentru companii, Comisia analizează acum ce alte acte legislative europene ar putea fi relaxate pentru a diminua povara administrativă.

Statele membre susțin extinderea simplificării și în domeniul energiei

Țările UE își vor manifesta sprijinul pentru includerea politicilor energetice în această inițiativă, potrivit proiectului de concluzii al reuniunii miniștrilor din 16 iunie.

Documentul susține planurile de a simplifica și mai mult legislația UE și afirmă că acest lucru „ar trebui să aibă un impact profund asupra reducerii sarcinii de reglementare care apasă asupra companiilor din sectorul energetic și asupra industriilor cu consum energetic ridicat, menținând în același timp alinierea la obiectivele politice inițiale”.

Diplomații UE încă negociază forma finală a concluziilor, care ar putea fi modificate înainte de a fi aprobate oficial de miniștri.

Reacții mixte din partea industriei și societății civile

Până acum, eforturile UE de simplificare au primit reacții mixte. Unele industrii au salutat aceste planuri, considerându-le un mijloc de creștere a competitivității, în timp ce marile companii au apreciat că aduc puține beneficii reale în reducerea birocrației. Anumiți investitori și activiști au criticat atenuarea normelor de sustenabilitate, considerând-o o lovitură dată eforturilor Europei de combatere a schimbărilor climatice.

Regulile privind economisirea energiei și metanul, pe lista de priorități

Printre măsurile pe care țările doresc să le vadă simplificate se numără obligațiile UE privind economiile de energie și regulile privind emisiile de metan, au declarat diplomați europeni pentru Reuters.

Aceștia au mai spus că proiectul de concluzii finale probabil nu va insista asupra intenției Comisiei de a propune în iunie o legislație care să interzică toate importurile de gaze rusești până la sfârșitul anului 2027.

Motivul este că aprobarea concluziilor necesită unanimitatea statelor membre, ceea ce înseamnă că un singur guvern le poate bloca. Atât Ungaria, cât și Slovacia au declarat că resping planul de a renunța complet la energia provenită din Rusia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca Naționala a României
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
Se impune o revizuire profundă / FOTO:Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Georgel Simion și Nicușor Dan / Foto: BNS
Donald Trump
Ucraina. Foto: Freepik.com
Banca Norvegiei / FOTO: Wikipedia

Banca centrală a Norvegiei menține rata dobânzii la 4,5%

Norvegia, în contrast cu restul Occidentului.

Stație de transformare
Submarin

Compania Hyundai va dezvolta un nou submarin

Transferurile de tehnologie din anii ’80 au deschis...

Freepik.com
Robor
Foto: Freepik.com
Bursa / Foto: Freepik
Bani / FOTO: Freepik
Butoaie cu petrol / Foto: Freepik
Aston Martin / FOTO: Wikipedia

Aston Martin, risc de ieșire de pe traseu la următorul viraj

Obiective ambițioase, realitate dezamăgitoare.

Aeroportul JFK / FOTO: wikipedia

SUA modifică sistemul de control al traficului aerian

Un sistem considerat învechit și subdimensionat.

Animale / FOTO: Freepik
Șeful FED, Jerome Powell
iPhone. Freepik.com
Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/birou-masa-de-lucru-laptop-barba-i-6803551/
Venituri neimpozabile
Șofer de TIR / Foto: Freepik
Coşmarul ROBOR nu se termină / Foto: freepik
Știrile dimineții

pixel