Țările din Uniunea Europeană doresc să includă politicile energetice în eforturile blocului de a reduce formalitățile administrative pentru industriile aflate în dificultate, potrivit unui proiect de concluzii pentru summitul miniștrilor energiei din UE de luna viitoare, consultat de Reuters.
Comisia Europeană a lansat o inițiativă pentru eliminarea straturilor de birocrație care, potrivit companiilor europene, le dezavantajează în fața concurenței din China și Statele Unite, unde administrația Trump a redus considerabil reglementările.
După publicarea în februarie a unui prim set de propuneri cunoscute sub numele de „omnibus de simplificare”, care vizează reducerea cerințelor de raportare privind dezvoltarea durabilă pentru companii, Comisia analizează acum ce alte acte legislative europene ar putea fi relaxate pentru a diminua povara administrativă.
Statele membre susțin extinderea simplificării și în domeniul energiei
Țările UE își vor manifesta sprijinul pentru includerea politicilor energetice în această inițiativă, potrivit proiectului de concluzii al reuniunii miniștrilor din 16 iunie.
Documentul susține planurile de a simplifica și mai mult legislația UE și afirmă că acest lucru „ar trebui să aibă un impact profund asupra reducerii sarcinii de reglementare care apasă asupra companiilor din sectorul energetic și asupra industriilor cu consum energetic ridicat, menținând în același timp alinierea la obiectivele politice inițiale”.
Diplomații UE încă negociază forma finală a concluziilor, care ar putea fi modificate înainte de a fi aprobate oficial de miniștri.
Reacții mixte din partea industriei și societății civile
Până acum, eforturile UE de simplificare au primit reacții mixte. Unele industrii au salutat aceste planuri, considerându-le un mijloc de creștere a competitivității, în timp ce marile companii au apreciat că aduc puține beneficii reale în reducerea birocrației. Anumiți investitori și activiști au criticat atenuarea normelor de sustenabilitate, considerând-o o lovitură dată eforturilor Europei de combatere a schimbărilor climatice.
Regulile privind economisirea energiei și metanul, pe lista de priorități
Printre măsurile pe care țările doresc să le vadă simplificate se numără obligațiile UE privind economiile de energie și regulile privind emisiile de metan, au declarat diplomați europeni pentru Reuters.
Aceștia au mai spus că proiectul de concluzii finale probabil nu va insista asupra intenției Comisiei de a propune în iunie o legislație care să interzică toate importurile de gaze rusești până la sfârșitul anului 2027.
Motivul este că aprobarea concluziilor necesită unanimitatea statelor membre, ceea ce înseamnă că un singur guvern le poate bloca. Atât Ungaria, cât și Slovacia au declarat că resping planul de a renunța complet la energia provenită din Rusia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Costul creditării a crescut...
IMM-urile din România, afectate...
O intenție dezvăluită de șeful...
Preşedintele SUA, extrem de...
Norvegia, în contrast cu restul Occidentului.
Este o inițiativă a Comisiei...
Transferurile de tehnologie din anii ’80 au deschis...
Nouă creştere a indicelui...
Cifra de afaceri din comerţul...
Piețele globale între politică,...
Dolarul american crescut joi,...
Proiectele de acte normative...
Prețurile au afișat o scădere...
Obiective ambițioase, realitate dezamăgitoare.
Un sistem considerat învechit și subdimensionat.
Un vis vechi: să înțelegem ce...
Rezerva Federală a Statelor...
Apple pregătește un Safari cu...
Președintele american Donald...
Ministerul Finanțelor lansează...
OUG nr. 29/2025, publicată în...
ROBID și ROBOR cresc...