Taxa de solidaritate. Ce se întâmplă în cazul OMV. Radu Popa: N-au cum să scape!

Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
EXCLUSIV
Compania cu capital austriac este exonerată de la plata unui impozit aplicat în toată Europa, deci nu este inventat de către români de până la 800 de milioane de euro.

"1 miliard de euro făcut cadou printr-o virgulă bine pusă în Ordonanța Guvernului României", spune Bogdan Chirieac.

"Îmi place să cred că este o scăpare, din informațiile pe care le am o să fie corectată această scăpare. Compania austriacă OMV, companie românească cum le place lor să spună, va plăti această sumă. Undeva la 800 de milioane de euro pe care statul trebuie să-i primească. N-au cum să scape! Este adevărat că așa cum e formulată în prezent ordonanța fundamentarea pe regulamentul european, e interpretabilă. În sensul că unele activități, respectiv codurile CAEN pe care regulamentul european le prevede, nu au fost prinse în această ordonanță, de aceea eu cred că ar trebui schimbată fundamentarea ordonanței, și anume să evităm regulamentul european, unde într-adevăr respectivele coduri CAEN de care vorbește OMV-ul nu sunt prevăzute, dar noi avem dreptul suveran să găsim altă fundamentare, până la urmă sunt taxe de solidaritate. Toate industriile românești trec printr-o perioadă grea și avem acest concept european de burden sharing și toată lumea trebuie să contribuie.

Am auzit și discuția asta, că: "Sunt austrieci și trebuie să-i omorâm". În spatele acestor austrieci pe care trebuie să-i "omorâm", sunt niște locuri de muncă ocupate de niște români.", a declarat Radu Popa, deputat PSD.

"Suntem în anul de grație 2023... păi nu schimbați Ordonanța pentru 2022. Ordonanța se poate aplica de aici încolo. Banii pe 2022 i-ați pierdut", a spus Bogdan Chirieac.

"I-am pierdut. Am încredere că experții de la Ministerul de Finanțe vor găsi elemente de fundamentare astfel încât această taxă să poată fi încasată de statul român. Eu cred că chiar și în 2023 s-ar putea să se găsească elemente de negociere cu compania astfel încât să plătească.Vă amintesc că în Austria, compania mamă a plătit 150 de milioane de euro. Eu cred că o negociere va aduce acești bani la bugetul statului", a răspuns Radu Popa.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Freepik.com
Mugur Isărescu
Showroom auto / Foto: Freepik
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
Bani / Foto: DCBusiness
Grecia atacă evaziunea cu inteligența artificială
Freepik.com
Foto: Pexels.com
Curtea de Conturi
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Premierul Marcel Ciolacu / FOTO: Gov.ro
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR
Foto: Freepik.com
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Facebook Nicusor Dan
Mașină electrică / FOTO: Freepik
Wall Street. Foto: Freepik.com
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
ANAF - Declaratia unica
Centrala nucleara. Foto: Pexels.com
Vladimir Putin
Analistul economic Adrian Negrescu / FOTO: Facebook
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Daniel Torok
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Guvern sediu
Freepik.com
Cereale / Sursa: Freepik.com
Colaj foto

Ce au discutat, astăzi, la telefon, Trump şi Putin

Donald Trump a discutat cu Vladimir Putin, în contextul...


pixel