Taxa de solidaritate. Ministrul Finanțelor a anunțat companiile care o vor plăti
Autor: Delia Gheață
Data actualizării:
Data publicării:
O declarație categorică
O declarație categorică
Taxa de solidaritate va fi plătită de "toate companiile care au realizat profituri excepţionale", a declarat, marţi, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu

"Discuţia cu siguranţă pentru spaţiul public se va închide după data de 25 iunie, când se plăteşte taxa", a afirmat Câciu, la Parlament.

Potrivit acestuia, unele produse au fost clarificate, altele au rămas în discuţie. Întrebat dacă vor fi introduse şi produsele rezultate din prelucrarea ţiţeiului, ministrul a răspuns: "Absolut toate".

"Am explicat că toate companiile care au realizat profituri excepţionale vor plăti aceasta taxă. Aşteptaţi 25 iunie să vedeţi pe ce mă bazez", a transmis Adrian Câciu. 

Luni, ministrul Energiei a afirmat că toate companiile cu profituri uriașe din România vor plăti taxa de solidaritate. „Eu sunt convins că absolut toate companiile din România, vorbesc de cele care au făcut profitul acela excesiv în anul 2022 şi dacă vor face şi în anul 2023 vor plăti acea taxă. Haideţi să aşteptăm luna iunie. Eu spun că toate companiile, sunt convins că vor plăti acea taxă”, a spus Virgil Popescu. 

Potrivit spuselor sale, aceste companii trebuie să înţeleagă faptul că ”rolul statului este ca atunci când profiturile sunt extraordinare şi sunt foarte mari, să taxeze. Noi îi ascultăm, evident, dar ministerul Energiei nu poate face mult în acest subiect al taxării, dar din punctul meu de vedere este normal să se plătească taxa”, a adăugat ministrul Energiei.

Citește și În plin scandal al taxei de solidaritate, OMV Petrom anunţă un profit uriaş

Grupul OMV Petrom a înregistrat în 2022 un profit net de 10,3 miliarde lei, cu 260% mai mare comparativ cu cel din anul anterior, conform rezultatelor financiare neauditate transmise joi Bursei de Valori Bucureşti.

"Anul 2022 a fost unul fără precedent pentru industria energetică, cu dificultăţi în ceea priveşte aprovizionarea cu produse energetice, preţuri internaţionale record şi volatilitate fiscală. Rezultatele noastre reflectă acest mediu de piaţă şi performanţa operaţională: diversificarea surselor de energie, continuitatea aprovizionării, producţie record de electricitate. Veniturile OMV Petrom sunt o bază solidă pentru contribuţia la economia României şi la sectorul energetic românesc. Profitul net a fost de 10 miliarde de lei, în timp ce contribuţia la bugetul de stat, prin taxe şi dividende, a atins un nivel record de 20 miliarde de lei. Creşterea taxelor a fost determinată, în principal, de impozitele şi contribuţiile specifice industriei, totalizând peste 7 miliarde de lei. Vom continua să urmărim obiectivele Strategiei 2030, care are în vedere susţinerea tranziţiei energetice din România, oferind pieţei soluţii de energie noi şi curate", a declarat Christina Verchere, directorul general al OMV Petrom.....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...


pixel