Taxă pe bănci. Mircea Coșea: Există și alte metode practice, fără urmări dramatice

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Consecințele vor fi dezastruoase
Consecințele vor fi dezastruoase
Profesorul de economie Mircea Coșea a comentat declarațiile ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, privind impunerea unor taxe pe profiturile, pe veniturile înregistrate de bănci, de marile companii. Analistul a atras atenția asupra consecințelor unei astfel de măsuri.

”Este un lucru care sună foarte bine. Sunt niște vorbe foarte bine alese ale domnului ministru și, în general, ale Guvernului, pentru că toată lumea așteaptă o anumită măsură care să instaureze o dreptate în societatea aceasta în care, pe parcursul crizei, băncile și multinaționalele au câștigat enorm. Au avut profituri foarte mari. Altfel spus, intenția este foarte bună, problema este dacă se poate aplica în practică. 

O tactică foarte bine pusă la punct 

Avem două exemple care trebuie gândite foarte bine. Primul este 2019, atunci când OCDE împreună cu vreo 170, până la 200 de state au semnat un fel de protocol prin care se recomanda impozitarea cu 15% a profiturilor obținute de societățile multinaționale pe teritoriul de acțiune. Nu s-a aplicat, pentru că există o tactică foarte bine pusă la punct, bine plătită a acestor companii de optimizare fiscală, transferă profitul în mod legal dintr-o parte în alta și este greu de prins”, a declarat profesorul de economie Mircea Coșea, într-o intervenție la postul de televiziune Antena3 CNN.

O povară în plus 

Întrebat dacă, în cazul în care autoritățile vor decide să impună, totuși, astfel de taxe, băncile nu vor fi tentate să crească dobânzile sau alte costuri pentru a-și recupera paguba, analistul a răspuns afirmat. ”Evident și este exemplul foarte recent al Italiei, unde sunt foarte multe discuții pe această temă. Impozitarea poate duce la creșterea dobânzilor și va duce, în mod sigur. Iar acest lucru înseamnă o povară în plus pentru cei care iau credite

În România, lucrurile sunt și mai complicate

Iar în condițiile României, lucrurile sunt mai complicate, pentru că cel mai mare client al băncilor este statul român. El este cel care se împrumută la bănci cel mai mult, ceea ce înseamnă că va fi un bumerang și se va întoarce împotriva lui. Există însă și alte metode practicate. Există o experiență în literatura economică de acum vreo zece ani. Marea Britanie, Australia și, într-o mare măsură, și Noua Zeelandă, au avut astfel de probleme și au ajuns la un acord cu băncile în sensul în care nu plătesc această taxare, dar intervin mai mult în economie.

Un exemplu mult mai bun

Adică facilitează creditarea economiei sau chiar finanțează anumite programe de interes local. Băncile vor trebui, până la urmă, să înțeleagă că acest profit trebuie, cumva, să intre într-o arie a moralității și a dreptății. Dar cum și în ce fel este greu de spus”, a punctat profesorul de economie. 

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat că ”sunt multinaționale care au zeci de miliarde de lei cifră de afaceri și când ne uităm la rezultatul fiscal, scrie pierdere fiscală. Iar dacă nu este pierdere fiscală sigur au un profit modic, comparabil cu cel al microîntreprinderilor. La impozitul pe profit de un milion de lei, se calculează 1% din cifra de afaceri, dacă este un milion și jumătate, plătești un milion și jumătate. Pentru bănci, se analizează varianta fie plătește un milion și jumătate, adică cea mai mare valoare dintre cele două, sau la acel milion se adaugă un milion și jumătate și plătește două milioane și jumătate. 

Băncile derulează banii deponenților 

Într-o intervenție la un alt post de televiziune, analistul financiar Adrian Negrescu a ținut să amintească, vorbind pe această temă a taxării băncilor, că aceste instituții ”derulează banii deponenților, primesc niște bani, oferă o dobândă și cu acei bani împrumută mai departe. Știți ce se va întâmpla în momentul în care se va impune această taxă? Unu: Băncile vor trimite către băncile mamă o mare parte dintre încasările realizate în România. Doi: Vor crește dobânzile în țara noastră. Deci vor plăti tot deponenții și toți cei care reușesc sau au curajul să ia un credit de la bancă. Nu este o măsură disperată, care va duce, dimpotrivă, la o scădere a apetitului investițional în România”, a atras atenția Adrian Negrescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Germania / FOTO: Unsplash
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...

007 / FOTO: Wikipedia
Completare document / FOTO: Freepik
Fermieri
santorini - FOTO: Freepik@saralaphotography94

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....

Satelit / FOTO: Freepik
slow shopping - FOTO: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

O selecție a celor semnificative informații ale zilei...


pixel