Taxarea giganţilor din domeniul digital. Ce au hotărât Trump și Macron

Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Preşedinţii francez şi american Emmanuel Macron şi Donald Trump au căzut de acord să prelungească discuţiile privind taxarea giganţilor din domeniul digital
Preşedinţii francez şi american Emmanuel Macron şi Donald Trump au căzut de acord să prelungească discuţiile privind taxarea giganţilor din domeniul digital
Preşedinţii francez şi american Emmanuel Macron şi Donald Trump au căzut de acord să prelungească discuţiile privind taxarea giganţilor din domeniul digital până la sfârşitul anului, îndepărtând pentru moment pericolul sancţiunilor americane asupra produselor franceze, a declarat luni o sursă diplomatică franceză, relatează AFP. 

Într-o postare pe Twitter din cursul serii, Macron a calificat drept "excelentă" o discuţie pe care a avut-o duminică cu omologul său american. "Lucrăm împreună pentru un bun acord şi pentru a evita orice escaladare a taxelor" vamale, a adăugat el.

Trump dă mai multă pizza și cartofi prăjiți în școli

Cei doi şefi de stat "s-au pus de acord să dea o şansă" negocierilor pentru "a găsi o soluţie într-un cadru internaţional" şi a evita "un război comercial care nu ar fi benefic pentru nimeni", a subliniat aceeaşi sursă diplomatică.

Pe 7 ianuarie, SUA şi Franţa şi-au stabilit un termen de 15 zile pentru a ajunge la un acord şi a permite continuarea muncii la OCDE privind instaurarea unei taxări internaţionale a giganţilor din domeniul digital, precum Google, Amazon sau Facebook.

Ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, care poartă negocieri de mai multe săptămâni, urmează să se întâlnească miercuri, la Davos, cu omologul său american Steven Mnuchin pentru a discuta detaliile continuării convorbirilor în cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

"Franţa îşi urmăreşte obiectivul de taxare corectă a companiile din sectorul digital şi de a ajunge la un compromis în cadrul OCDE", a reamintit luni preşedinţia franceză. Parisul a indicat că va renunţa la taxa sa dacă se ajunge la un acord internaţional.

Franţa a decis să impună de la 1 ianuarie 2019 o taxă asupra marilor companii din domeniul digital la nivelul de 3% din cifra lor de afaceri, în aşteptarea adoptării unor reglementări internaţionale.

În urmă cu un an, SUA au relansat negocierile privind taxarea sectorului digital în cadrul OCDE, pe care le-au blocat de mai mulţi ani, dar au pus în decembrie condiţii respinse de Franţa.

Administraţia Trump a ameninţat apoi că va suprataxa "cu până la 100%" echivalentul a 2,4 de miliarde de dolari de produse franceze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

BVB

Bursa de Valori București începe săptămâna cu evoluții mixte

BET și BET-NG în scădere, BET-FI și BET-BK în ușoară...

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Investitorii români sunt îngrijorați
Indici bursieri
Autoturisme noi, transportate pe un trailer / Foto: Freepik

Furnizorii auto își joacă viitorul la bursă

Sectorul furnizorilor de echipamente auto traversează o...

Marcel Boloș
Bani

Băncile au împrumutat statul cu peste 540 milioane lei

Împrumuturi mai reduse în luna mai față de aprilie.

Foto: Freepik.com
Tractor
Farmacie

Trump a pus gând rău producătorilor de medicamente

Nu este pentru dată când președintele american atacă...

Diamante
Christine Lagarde / Foto: BCE / Flickr
Platformă
Banca Naționala a României
ANAF / Foto: DCBUsiness
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cu ochii pe grafice / FOTO: Freepik
Statul vrea să investească în fabricile de alimente / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Pensionară / Foto: Freepik
Freepik.com
Firmele scapă de încă o serie de hârtii / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Contor electric / Foto: Arhivă

pixel