Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Totodată, produse chinezești vor fi taxate cu 10% începând cu 1 februarie, conform declarațiilor făcute marți la Casa Albă, informează AFP.
„Uniunea Europeană este foarte nedreaptă cu noi. Nu cumpără mașinile sau produsele noastre agricole. Practic, nu preiau mare lucru”, a afirmat Trump, adăugând: „deci sunt potriviți pentru taxe vamale”.
Referitor la China, liderul american a explicat că discuțiile vizează aplicarea unor taxe de 10% asupra produselor chinezești, motivul invocat fiind traficul de fentanil către Mexic și Canada, care ajunge ulterior în SUA. „Cel mai probabil, pe 1 februarie vom implementa această măsură”, a precizat președintele, aceeași dată fiind stabilită și pentru taxele de 25% pe produse mexicane și canadiene.
În timpul campaniei electorale, Trump a criticat în repetate rânduri deficitul comercial al SUA față de Uniunea Europeană, descriind blocul comunitar drept o „mică Chină” care „profită” de pe urma primei economii a lumii. „Deficitul nostru comercial cu UE este de 350 de miliarde de dolari”, a subliniat el marți.
În 2023, deficitul comercial al SUA cu Uniunea Europeană a fost de 131 de miliarde de dolari, potrivit USTR, fiind concentrat în special în relațiile cu Germania, Franța, Irlanda și Italia. Cauzele acestui dezechilibru variază: Germania domină pe plan industrial, în timp ce Irlanda atrage marile grupuri americane datorită regimului fiscal favorabil.
Trump amenințase anterior că va introduce taxe vamale suplimentare pentru produsele europene, cu excepția cazului în care UE își va majora achizițiile de petrol și gaze din SUA. În primul său mandat, el a impus deja taxe pentru anumite produse europene, ca răspuns la disputa dintre Washington și Bruxelles privind subvențiile acordate producătorilor locali de avioane, Boeing și Airbus.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Revolut lansează o nouă...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...