Astfel, în jurul orei 14,40 GMT (1640 CET), contractele cu livrare în octombrie pentru țițeiul marca Brent, cu extracție din Marea Nordului, era în scădere cu 4,69%, la 100,16 dolari, după ce pierduse 5%, coborând pentru scurt timp sub 100 de dolari pe baril.
Cotația americană West Texas Intermediate (WTI) pentru livrările din septembrie a scăzut cu 4,38%, la 92,76 dolari.
"Scenariul este extrem de familiar", a declarat analistul PVM Energy, Tamas Varga. "Este vorba de recesiune versus lipsă de ofertă, scăderea cererii versus scăderea producției."
Întâlnirea de vineri, de la Jackson Hole, a șefilor băncilor centrale, reuniune așteptată cu interes de investitori, "a confirmat temerile celor care se tem de perspectivele economice sumbre induse de inflație", a continuat el.
Într-un discurs dur, șeful Rezervei Federale (FED) a Statelor Unite, Jerome Powell, a avertizat că Fed va "folosi cu fermitate instrumentele sale" în creșterea ratelor dobânzilor.
Între timp, aproape patru milioane de persoane din provincia din jurul Beijingului au fost izolate marți, autoritățile încercând să împiedice escaladarea epidemiei de Covid-19 înaintea unei importante întruniri a Partidului Comunist Chinez (PCC), care va avea loc în toamnă și care va avea înscris pe ordinea de zi inclusiv viitorul președintelui Xi Jinping.
China continuă să aplice o politică sanitară strictă, spre deosebire de aproape toate celelalte țări, ceea ce cântărește cererea de aur negru în această țară, un mare consumator.
Pe piața gazelor naturale, la TTF olandez, reperul pieței europene, gazul se tranzacționa la 263 de euro pe megawatt-oră (MWh), continuând să scadă și îndepărtându-se de vârful atins recent de la începutul războiului din Ucraina, săptămâna trecută.
"Se pare că Germania a reușit să își reducă semnificativ dependența de gazul rusesc prin reducerea consumului și trecerea la alți furnizori", au comentat analiștii Commerzbank.
Germania a declarat marți că se află "într-o poziție mult mai bună" pentru a face față "amenințărilor" Rusiei, inclusiv criza gazelor declanșată de Moscova în urma invaziei sale în Ucraina, potrivit cancelarului Olaf Scholz.
Franța era joi dimineață plină în proporție de 90,06% din stocurile de gaze pentru iarnă, potrivit platformei europene Aggregated Gas Storage Inventory (AGSI), fiind pe cale să îndeplinească obiectivul guvernului de a atinge 100% până în noiembrie.
Pentru Commerzbank, întreruperea livrărilor de gaze rusești prin Nord Stream 1 începând de miercuri nu ar trebui să reprezinte o "problemă majoră", cu condiția ca "livrările de gaze să fie reluate apoi la nivelul redus din ultimele săptămâni".
Citește și Goldman Sachs recomandă: Cumpărați materii prime, nu vă faceți griji pentru recesiune
La New York, prețul petrolului american a încheiat sesiunea de tranzacționare de luni în urcare vertiginoasă, punctând un nou maxim al ultimei luni, pe fondul îngrijorărilor legate de aprovizionare. Prețurile au fost susținute de "riscurile tot mai mari legate de izbucnirea unui de război civil în Libia, care ar putea amenința producția țării, și de așteptările privind posibile reduceri de producție din partea OPEC și a aliaților săi", a declarat Edward Moya, analist senior la Oanda. Contractul din octombrie pentru barilul de WTI a încheiat în creștere cu 4,2%, la 97,01 dolari, la New York Mercantile Exchange.
În acest context, Goldman Sachs i-a sfătuit pe investitori să cumpere acum materii prime și să nu se îngrijoreze de o recesiune care ar putea reduce cererea de energie. Economiștii băncii consideră că o recesiune în afara Europei în următoarele 12 luni este puțin probabilă. În special, analiștii consideră că datele macroeconomice indică o încetinire a economiei americane, dar nu o contracție, deoarece slăbiciunea din sectorul manufacturier contrastează cu un sector al serviciilor încă puternic, datorat în parte boom-ului turistic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...