Tehnologia 6G, de cinci ori mai rapidă decât viteza medie a telefoanelor 5G

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Tehnologie 6G / Foto: Freepik
Tehnologie 6G / Foto: Freepik
Vitezele 6G au atins 100 Gbps în cadrul unui nou test - de 500 de ori mai rapid decât media telefoanelor mobile 5G

Oamenii de știință din Japonia au transferat pentru prima dată date la 100 de gigabiți pe secundă în benzi de undă de înaltă frecvență pe o distanță de 330 de metri.

Un consorțiu de companii din Japonia a construit primul dispozitiv wireless 6G de mare viteză din lume, capabil să transmită date la viteze amețitoare de 100 de gigabiți pe secundă (Gbps) la peste 90 de metri, de până la 20 de ori mai rapid decât 5G. 

Aceste viteze de transfer de date sunt echivalente cu transferul fără fir a cinci filme HD pe secundă și, potrivit Statista, de până la de 500 de ori mai rapide decât vitezele medii 5G ale provider-ului T-Mobile din SUA. 

Rezultatele noilor teste arată că dispozitivul wireless a transmis date la 100 Gbps în interior în banda de 100 gigahertzi (GHz) și în exterior în banda de 300 GHz - care se află sub infraroșu în spectrul electromagnetic. Testele au fost efectuate la peste 100 de metri.

Implementat în 2019, 5G este standardul actual de comunicații wireless de ultimă generație și este utilizat de aproape toate smartphone-urile noi, de exemplu.

Dar oamenii de știință lucrează deja la construirea celei de-a șasea generații a acestui standard, 6G, infrastructura fiind în lucru în vederea lansării până la începutul anilor 2030, potrivit Asociației GSM (GSMA) - unde GSM înseamnă Global System for Mobile.

Principalele diferențe dintre 5G și 6G constau în benzile de frecvență din spectrul electromagnetic în care acestea funcționează. Operarea în benzi mai înalte înseamnă, în general, viteze mult mai mari. 

Semnalele 5G sunt transmise de obicei în benzi sub 6 GHz și extinse în benzi de aproximativ 40 GHz - cunoscute sub numele de "benzi de unde milimetrice", potrivit 6GWorld. 

Pe de altă parte, se așteaptă ca 6G să utilizeze benzi de frecvență mai înaltă, cunoscute sub numele de benzi "sub-THz", care sunt cuprinse între 100 GHz și 300 GHz, potrivit Nokia. Transmisia în această regiune valorifică avantajul vitezelor mai rapide, dar are dezavantajul unor interferențe mai mari cu mediul înconjurător, existând o probabilitate mai mare ca semnalele să fie blocate - în special în interior.

În timp ce saltul de la 4G la 5G a deschis calea pentru volume mult mai mari de consum media, saltul de la 5G la 6G ar putea duce la noi tehnologii, cum ar fi comunicarea holografică și experiențe mai fluide de realitate virtuală (VR) și realitate mixtă.

Cu toate acestea, deoarece 6G se bazează pe benzi de frecvență mult mai înalte, am avea nevoie de o infrastructură complet nouă pentru a transmite și amplifica semnalele, în timp ce smartphone-urile sau dispozitivele VR ar necesita antene 6G.

În testele anterioare, oamenii de știință au obținut viteze 6G mai mari - dar pe distanțe mult mai scurte. O altă echipă de oameni de știință din Japonia, de exemplu, a demonstrat viteze 6G record mondial de până la 240 Gbps, dar numai la o distanță de 66 de picioare (20 m), publicându-și concluziile la 10 februarie în revista IEICE Electronics Express. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Germania / FOTO: Unsplash
Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Trebuie să pună mâna pe carte / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...

007 / FOTO: Wikipedia
Completare document / FOTO: Freepik
Fermieri

pixel