Telecom Italia ar putea fi preluată de un fond de investiții american
Autor: Matei Ion
Data publicării:
fondul american de private equity KKR & Co. va prelua compania
fondul american de private equity KKR & Co. va prelua compania
Consiliul de Administraţie al Grupului italian de telecomunicaţii Telecom Italia SpA se reuneşte duminică, începând cu ora 14.00 GMT, pentru a discuta o ofertă de preluare lansată de fondul american de private equity KKR & Co., au declarat pentru Reuters două surse din apropierea acestui dosar.

Potrivit acestor surse, KKR ar intenţiona să despartă reţeaua de fibră optică a Telecom Italia SpA, la care fondul american este deja investitor, de restul grupului italian, în ideea de a putea profita de fluxul solid de venituri generat de tarifele reglementate. Reţeaua de fibră optică a Telecom Italia este cel mai important activ al grupului şi principala ţintă a KKR, însă, fiind vorba de un activ strategic pentru statul italian, autorităţile de la Roma au puterea de a bloca orice mişcări nedorite.

Pe de altă parte, Gvernul condus de premierul Mario Draghi este conştient de nevoia de a pune capăt tendinţei de diminuare a veniturilor Telecom Italia, companie a cărei valoare de piaţă s-a redus la jumătate în ultimi cinci ani, şi de a proteja cei 42.500 de angajaţi italieni de la Telecom Italia.

Anul trecut, directorul general de la Telecom Italia, Luigi Gubitosi, a încheiat un acord în valoare de 1,8 miliarde de euro cu KKR, în urma căruia fondul american a obţinut o participaţie de 37,5% la FiberCop, divizia care regrupează reţeaua de fibră optică a Telecom Italia.

Potrivit surselor citate de Reuters, propunerea KKR este ca reţeaua de fibră optică să fie gestionată ca un activ reglementat de Gvern, după modelul companiei care gestionează reţeaua energetică Terna sau a firmei SNAM, care gestionează reţeaua de gazoducte. Planurile KKR pentru viitorul Telecom Italia ar fi o alternativă la un proiect vizând fuziunea diviziei FiberCop cu rivalul mai mic Open Fiber.

Telekom iese de pe piața olandeză. Grupul german își schimbă prioritățile

Cu toate acestea, grupul francez de media Vivendi, care deţine o participaţie de 24% din acţiunile Telecom Italia, a subliniat că este de mult timp cel mai mare investitor de la Telecom Italia şi vrea să asigure succesul pe termen lung al companiei italiene, ca reacţie la anunţul privind oferta făcută de fondul american KKR.

Tot acest interes crescut în jurul Telecom Italia vine într-un moment în care Italia se pregăteşte să cheltuie miliarde de euro de la fondul european de rezilienţă pentru a creşte conectivitatea digitală şi a recupera decalajul care o separă de restul zonei euro. Pentru a superviza acest activ strategic, banca de stat CDP a preluat o participaţie de 9,8% la fostul monopol de telecomunicaţii, devenind al doilea mare acţionar la Telecom Italia, după Vivendi.

Planul KKR poate avea succes numai cu acordul Guvernului de la Roma, care are puterea de a proteja companiile pe care le consideră de importanţă strategică la ofertele de preluare venite din străinatate. Italia a făcut recurs la aceste planuri de patru ori după 2012, dintre care de două ori în timpul mandatului lui Draghi, pentru a-şi exprima veto-ul faţă de interesele străine în Italia. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel