Bitcoin, spre pragul de 100.000 USD: Ce schimbări aduce noul val de optimism cripto
Bitcoin, cea mai mare...
Europa a urmat aceeași tendință: Parisul a scăzut cu 2,10%, iar Londra cu 1,99%, afectate de produsele de lux și, respectiv, de industria minieră. Frankfurt a cedat 1,46%, iar Milano 1,48%. Piețele sunt îngrijorate că noile cazuri de coronavirus raportate la Beijing vor determina autoritățile chineze să limiteze strict capitala, așa cum se întâmplă deja în Shanghai, perturbând lanțurile de aprovizionare.
"Temerile că (politica nuită Covid zero) va torpila creșterea Chinei sunt tot mai mari”, a comentat Jeffrey Halley, analist la Oanda. Dolarul american a crescut în raport cu mai multe valute importante, inclusiv cu euro (+0,60%) și lira sterlină (+0,80%), profitând de statutul său de monedă de refugiu.
Metalele, în picaj
La Bursa Metalelor din Londra, cuprul a scăzut cu 2,26%, iar aluminiul cu 4,48%, până la 3.100 de dolari pe tonă, un nivel care nu a mai fost atins de la invazia rusă în Ucraina. Acțiunile miniere au fost și ele afectate: Anglo American a scăzut cu 7,37%, Glencore cu 6,93%, Rio Tinto cu 5,44%, ArcelorMittal cu 7,28%.
Pe lângă aceste perturbări economice, există riscul ca înăsprirea politicii monetare să fie mai strictă și mai rapidă decât anticipau investitorii, ceea ce ar putea penaliza creșterea economică a SUA. Confruntat cu o rată uriașă a inflației, președintele Rezervei Federale (Fed), Jerome Powell, a declarat că o majorare a dobânzii cu jumătate de punct procentual "este pe masa de lucru" pentru următoarea ședință monetară de la începutul lunii mai.
Comentariile "subliniază pivotul uriaș pe care Fed l-a făcut în doar câteva săptămâni", a declarat Neil Wilson, analist la Markets.com. Spre deosebire de alți actori financiari, el nu consideră "cu adevărat plauzibilă" o majorare a dobânzii cu 75 de puncte de bază.
În ceea ce privește realegerea președintelui francez Emmanuel Macron, aceasta a lăsat piețele indiferente. El "este candidatul continuității/stabilității, așa că piața nu reacționează la victoria sa așteptată", spune Neil Wilson.
Citește și Elon Musk a cumpărat Twitter cu 44 de miliarde de dolari
Bunurile de lux
Temerile legate de afacerile din China nu sunt niciodată de bun augur pentru sectorul produselor de lux, care depinde foarte mult de această piață.
Prada, listată la Hong Kong, a scăzut cu 5,05%. În Europa, LVMH a scăzut cu 3,56%, Kering cu 4,18%, Burberry cu 4,56%, Moncler cu 3,70% și Richemont cu 5,55%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bitcoin, cea mai mare...
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...