Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
În jurul orei 11:30, contractele futures la hub-ul TTF din Olanda, considerate de referință în Europa, se tranzacționau la 32,91 euro pe megawatt-oră (MWh), după ce au coborât la 31,65 euro pe MWh, un nou minim al ultimilor aproape doi ani. "Cererea este în scădere pe măsură ce vremea se încălzește", au declarat analiștii de la Energi Danmark, care se așteaptă la "noi scăderi în următoarele luni".
De la începutul anului, gazele naturale europene au scăzut cu aproape 57%, dar se tranzacționează încă la niveluri ridicate în comparație cu anii precedenți. Un val de căldură în Europa sau în Asia ar putea impulsiona cererea de gaze pentru (aer condiționat) și ar putea modifica tendința", au avertizat ei.
Piața a avut luni o reacție slabă la o informație publicată duminică de FT, potrivit căreia țările G7 și UE vor interzice importurile de gaze prin conductele rusești, citând surse implicate în negocierile actuale. Rusia a întrerupt deja livrările în 2022, împingând prețul gazelor naturale europene la niveluri extreme, aproape de maximul istoric de 345 de euro pe MWh atins după începerea invaziei rusești.
Blocada este acum simbolică
Dacă informația FT se va dovedi adevărată, ar fi "prima dată când comerțul cu gaze prin conducte este blocat de puterile occidentale de la invazia Ucrainei", notează analiștii DNB, care subliniază totuși că ar fi o măsură "extrem de simbolică". Înainte de începerea războiului din Ucraina, Rusia furniza aproximativ 40% din importurile europene de gaze, față de mai puțin de 10% în prezent, potrivit estimărilor DNB.
"Deși este puțin probabil ca aceste măsuri să aibă un impact imediat asupra fluxurilor de gaze, ele subliniază hotărârea profundă a Bruxelles-ului de a se elibera rapid, dar dureros, de decenii de dependență de energia rusă", au spus analiștii.
Petrolul a rămas stabil luni, investitorii așteptând estimările privind cererea de la Agenția Internațională pentru Energie (AIE) și o potențială reluare a exporturilor de țiței din Kurdistan. Țițeiul Brent din Marea Nordului cu livrare în iulie a crescut cu 0,24%, la 74,35 dolari. Echivalentul său american, West Texas Intermediate (WTI), pentru livrare în iunie, a câștigat 0,34%, la 70,28 dolari.
Irakul așteaptă în continuare un "acord final" cu Turcia pentru a putea relua exporturile de petrol din Kurdistan, suspendate de mai bine de o lună, a anunțat luni guvernul regiunii autonome. Guvernul federal irakian anunțase o reluare a exporturilor încă din 13 mai, dar autoritățile din Kurdistanul autonom, în nordul Irakului, au temperat ulterior acest optimism.
Previziunile au fost menținute
În ceea ce privește consumul, în ciuda "alarmismului dominant", Stephen Brennock, analist la PVM Energy, a remarcat că Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (Opec) și-a menținut previziunile de creștere a cererii mondiale. Investitorii așteaptă acum previziunile actualizate ale AIE privind cererea, care vor fi publicate marți. Brennock a declarat că "imaginea cererii pe termen scurt rămâne pozitivă", în condițiile în care lunile de vară se apropie cu o cerere sezonieră puternică de combustibil.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...