Atacurile cu drone revendicate de Houthis, regelii yemeniți susținuți de Iran, au determinat închiderea unui important oleoduct în Arabia Saudită și au provocat o creștere a tensiunilor în zonă, la două zile după misterioasele acte de sabotaj a patru nave de transport nu departe de Emiratele arabe unite.
”Pentru moment, aceste două incidente nu au afectat la modul real oferta”, ceea ce explică reacția moderată a prețurilor, a comentat Stephen Brennock, analist la PVM. Dar ”regiunea pare a fi în pragul unui conflict major, context în care investitorii devin extrem de sensibili la toate informațiile care vin din zonă”, a adăugat expertul.
Principiul cererii și ofertei
Potrivit explicațiilor sale, ”tensiunile apărute în jurul Strâmtorii Ormuz, una dintre cele mai mari artere de livrare a petrolului în lume, reprezintă marele risc”, care ar putea determina un salt al prețurilor, au avertizat, la rândul lor, analiștii de la Unicredit. O Strâmtoare traversată zilnic, conform Bloomberg, de 17,5 milioane de barili de petrol, adică aproape 20% din oferta mondială”.
Limitarea ofertei a antrenat deja o creștere a pieței. Organizația țărilor exportatoare de petrol (OPEC) și partenerii ei, printre care Rusia, și-au redus producția în baza unui acord convenit, pentru prima dată, la sfârșitul anului 2017 și prelungit de câteva ori până acum. Dar doi membri ai OPEC, Venezuela și Iran, se află sub sancțiunile americane, care le împiedică să exporte petrol, privând piața de surse importante de țiței.
Citește și Războiul petrolului. Trump și Putin se bat în declarații
Altfel spus, există toate ingredientele necesare pentru ca prețurile să urce la nivel mondial. Printre puținii factori care ar putea ține lucrurile în frâu sunt informațiile din SUA privind amploarea rezervelor de petrol și de carburant ale americanilor, dar și datele referitoare la evoluția pieței muncii din Statele Unite. În acest context, experții evită o prognoză concretă, fie și pe termen mediu, al prețului la petrol, subliniind doar că s-a creat o conjunctură în care principiul cerere și ofertă nu mai funcționează, practic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...