"Având în vedere informaţiile apărute în ultima perioadă în spaţiul public, potrivit cărora se scumpeşte preţul gigacaloriei, Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti SA face următoarele precizări: Gigacaloria nu se scumpeşte. Documentul la care se face referire este un proiect de hotărâre care se află pe ordinea de zi pentru a fi supus dezbaterii Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi reprezintă un model economic necesar realizării unor investiţii", se explică într-un comunicat al companiei.
Potrivit Termoenergetica, proiectul reprezintă un model economic necesar obiectivului de investiţii "Reabilitarea sistemului de termoficare al Municipiului Bucureşti (25 obiective însumând o lungime de traseu de 105,969 km)" şi "nu o majorare" a preţului gigacaloriei.
"Creşterea preţului la gigacalorie se realizează în baza unei hotărâri de principiu a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, ulterior se obţine un aviz de la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), iar după obţinerea acestui aviz se supune din nou dezbaterii consilierilor generali într-un alt proiect de hotărâre", menţionează sursa citată.
Bucureștenii pot cere despăgubiri de la RADET
Consiliul General al Capitalei urmează să dezbată în şedinţa de joi un proiect care vizează reabilitarea a 105,9 kilometri de reţea de termoficare. Acesta urmează să fie depus în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, având o valoare totală de 1.572.631.844 lei inclusiv TVA.
De asemenea, în corelaţie cu acest proiect, consilierii municipali vor dezbate şi un al doilea referitor la planul anual de evoluţie a tarifelor energiei termice pentru perioada 2020-2044. Acest plan de evoluţie a tarifelor reprezintă unul dintre documentele necesare în vederea aprobării studiului de fezabilitate aferent proiectului reabilitare a celor 105 km traseu de transport al agentului termic.
Planul de preţuri porneşte de la tariful practicat în prezent pentru populaţie, respectiv 137 lei/Gcal fără TVA. Tarifele ar urma să înregistreze o creştere medie anuală de 7% până în anul 2030, ulterior această creştere fiind de aproximativ 2% anual. Pentru consumatorii non-casnici tariful plătit depinde de tipul de sistem la care sunt racordaţi. Astfel, tariful plătit pentru utilizatorii conectaţi la sistemul de transport este de 70,04 Euro/Gcal, după care are loc o creştere medie anuală de 2%. Tariful estimat pentru consumatorii non-casnici conectaţi la sistemul de distribuţie este de 77,79 Euro/Gcal în anul 2020, după care urmează o creştere medie anuală de 2% pentru întreg intervalul de prognoză. Astfel, tariful pentru gospodării, care are un preţ de 28,6 euro/Gcal în 2019, ar urma să fie de 30,60 euro/Gcal în 2020 şi 32,75 euro/Gcal în 2022.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sebastian Burduja a anunțat că...
Cursul valutar rezultat din...
Agenția de știri Mediafax și-a...
Ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, a...
Finalizarea hidrocentralelor începute înainte de 1989...
Serbia renunță la contractele de armament cu Rusia și...
Noile date marchează o ajustare față de estimările...
Au mers bine anul trecut, au...
Ministrul Energiei, Sebastian...
Un cutremur mai neobișnuit a...
IMM România solicită crearea...
Elon Musk, cel mai bogat om din lume și apropiat al...
Un anunț venit din partea...
De-a lungul timpului, spațiul a...
De trei săptămâni piața petrolului rămâne înscrisă pe un trend ascendent.
Este o nouă dovadă că prima economie a Uniunii Europene...
Piața cuprului se teme de Donald Trump.
Cu alte cuvinte, încă puțin și...
Numit de Donald Trump în...
Vă aducem și azi cele mai importante știri ale...
Anul 2025, pe lângă multiplele...
De ce, în primele zile ale...