Thales, Rheinmetall, Leonardo... Companiile din domeniul apărării, scădere brutală la bursă
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Avionul Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Avionul Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
La originea acestei puternice deprecieri se află o notă a băncii americane de investiții Goldman Sachs, care amintește că, după râs vine plâns. Evaluat acum la niveluri record, sectorul riscă să cunoască un declin mai mare decât potențialul de creștere. Într-o zi, Rheinmetall a pierdut 12% la Frankfurt, iar Thales 5,8%.

Așa ceva nu se întâmplă în fiecare zi, fenomenul de marți fiind punctat de analiști în mod deosebit: valorile din domeniul apărării, inclusiv sectorul aeronautic, au afișat marți cele mai mari scăderi din Europa. La Paris, Thales a pierdut mai mult de 5%, urmată de Safran (-3%) și Airbus (-2,8%). La Frankfurt, Rheinmetall a scăzut cu până la 15%, grupul Saab a cedat 9,3%, iar compania italiană Leonardo 6,2%.

După entuziasmul investitorilor, pe fundalul dorinței marilor state de a se reînarma în fața conflictelor din Ucraina și apoi din Gaza, analiștii Goldman Sachs văd acum mai multe riscuri de scădere a acestor acțiuni decât o continuare a trendului ascendent. Cu toate acestea, analiștii Goldman Sachs nu și-au modificat recomandările de cumpărare, valabile în special pentru Rheinmetall, care se bucură de generosul buget german al apărării. Pe de altă parte, banca americană de investiții rămâne „neutră” în privința acțiunilor Leonardo și BAE Systems.

Și totuși ... 

Rheinmetall, important producător de arme (tancurile Leopard, muniție etc.), este chemat să satisfacă noile ambiții europene, și mai ales ale Germania, în materie de apărare. Prin urmare, dacă anul trecut cifra de afaceri a companiei s-a oprit la 7,1 miliarde de euro, o crește de „doar” 11,9% față de 2022, pentru anul acesta se anticipează un salt până la 10 miliarde, cu o țintă de 14 miliarde pentru 2026.

La Thales, carnetul de comenzi se află la cote istorice, la 45,2 miliarde de euro, inclusiv 35,2 miliarde de euro în activități de apărare, ceea ce înseamnă 3,6 ani de producție asigurată. „Tensiunile geopolitice cresc bugetele în regiunile noastre cheie, oferindu-ne oportunitatea de a crește. În plus, gama noastră de produse răspunde nevoilor clienților care se pregătesc pentru conflicte de anvergură”, a comentat Patrice Caine, CEO al grupului de tehnologie pentru piețele civile și militare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BCE are undă verde pentru reducerea dobânzii

BCE are cale liberă pentru reducerea dobânzii după ce...

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel