Tichete de masă și vocuhere de vacanță, modificări importante. Lege intrată în vigoare
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Se modifică unele tichete
Se modifică unele tichete
Cele mai recente modificări aduse Legii 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare au fost publicate azi în Monitorul Oficial.

Tichete de masă

Noua Lege 187/2022 prevede schimbări care sunt în favoarea angajaților. Astfel, valoarea maximă a tichetelor de masă se va majora de la 20,17 lei la 30 de lei, măsură valabilă de la 1 iulie 2022. Majorarea, care a fost anunțată de guvern în programul Sprijin pentru România, este însă la latitudinea angajatorilor, legea stabilind numai limita maximă până la care se poate majora valoare tichetelor.

Această valoare maximă va fi valabilă atât în semestrul al doilea din 2022, cât și în primele două luni ale primului semestru din 2023, respectiv februarie și martie.

Angajatorii care vor acorda în iulie tichete de masă în cuantumul vechi vor putea, dacă doresc, să compenseze diferența dintre valoarea veche și cea nouă prin acordarea de tichete suplimentare, explică Avocatnet.

Voucherele de vacanță

O altă modificare vizează voucherele de vacanță, care vor putea fi folosite și de copiii titularilor pentru plata cheltuielilor taberelor școlare, naționale sau tematice, care au loc pe teritoriul României.

La ora actuală, voucherele de vacanță pot fi folosite doar pentru plata cheltuielilor cu serviciile de călătorie și divertisment, dacă se regăsesc într-un pachet turistic.

Modificarea adusă de noua lege face referire doar la voucherele de vacanță emise bugetarilor deoarece prevederile din Legea 165/2018 care fac referire la salariații din sectorul privat au fost amânate pentru 1 ianuarie 2027. Cadrul legislativ care stabilește condițiile acordării voucherele de vacanță în sectorul privat este OUG 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță.

Din acest an, voucherele de vacanță se acordă doar pe card, cuantumul anual pentru bugetari fiind, până la finalul lui 2026, de 1.450 lei.

Deși Legea 165/2018 nu mai permite angajatorilor să acorde tichete cadou altor persoane decât propriilor salariați, noua lege introduce o serie de noi prevederi în acest sens. Mai exact, organizațiile sindicale legal constituite vor putea acorda tichete cadou membrilor proprii care nu au calitatea de angajați ai organizației sindicale. Frecvența acordării lor și valoarea vor fi stabilite de către conducerea organizației sindicale.

Citește și: Aceste VOUCHERE de vacanță expiră la sfârșitul lunii iunie

Este vorba însă de voucherele de vacanță acordate atât în 2019, cât și în 2020, indiferent de suport. La sfârșitul anului trecut, mai precis în decembrie, prelungirea valabilității lor a fost oficializată printr-o Ordonanță de urgență. 

OUG 131/2021 prevede că "perioada de valabilitate a voucherelor de vacanță emise în perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2020, indiferent de suport, se prelungește până la data de 30 iunie 2022".

Aceasta este cea de-a doua prelungire a valabilității voucherelor de vacanță emise în anii trecuți. Inițial, valabilitatea acestor vouchere de vacanță se dorea a fi prelungită până la sfârșitul lui 2022, dar termenul a fost modificat în forma oficializată a ordonanței și stabilit pentru 30 iunie.

OUG nr. 226/2020 a prelungit valabilitatea voucherele de vacanţa emise în perioada martie-decembrie 2019 şi ianuarie-noiembrie 2020 până la finalul lui 2021, din cauza faptului că mulţi bugetari nu au putut să folosească tichetele în contextul epidemiologic din acele perioade şi pentru a sprijini sectorul turistic din ţară.

Actul normativ mai prevede și faptul că voucherele de vacanță se vor acorda până în 2026, iar valoarea unuia este stabilită la 1.450 lei. În plus, ordonanța stabilește că de-acum tichetele vor fi emise doar în format electronic.

De asemenea, OUG 131/2021 mai stabilește și că, din 1 ianuarie 2027, va intra în vigoare reglementarea voucherelor de vacanţă inclusă în Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, act ce reuneşte toate tipurile de tichete ce pot fi acordate salariaţilor din România. Inițial, aplicarea acestei prevederi era prevăzută din 1 ianuarie 2021, dar termenul a fost prelungit, prin OUG 226/2020, până la finalul lui 2021. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel