Concret, Norvegia și Țările de Jos au cerut funcționarilor publici din țările lor să nu instaleze aplicația pe dispozitivele lor de lucru. Un demers care-și găsește explicația în temerile legate de spionaj și de amenințarea la adresa securității naționale.
Lista țărilor care iau măsuri împotriva TikTok este în creștere. După Statele Unite, Canada, Belgia și Regatul Unit, a venit rândul Norvegiei și Țărilor de Jos să ia măsuri împotriva rețelei de socializare pentru partajarea de videoclipuri. Astfel, ministrul norvegian al justiției, Emilie Enger Mehl, i-a sfătuit pe membrii guvernului să nu instaleze aplicația pe dispozitivele lor de lucru. Câteva ore mai târziu, autoritățile olandeze au luat o decizie similară.
Această măsură este în concordanță cu cea adoptată în alte țări, dar nu s-a ajuns încă la stadiul unei interdicții oficiale. Cele două țări își bazează demersul pe recomandările făcute de serviciile lor de informații, care denunță un risc ridicat de spionaj din partea TikTok în numele Beijingului.
Într-un comunicat, guvernul norvegian amintește că Rusia și China sunt considerate "principalii factori de risc pentru interesele de securitate norvegiene" și că rețelele de socializare sunt folosite ca "o arenă pentru actorii de risc și alte persoane care doresc să ne influențeze prin dezinformare și infoxicații".
În mod ironic, însăși ministrul norvegian al justiției a instalat TikTok pe dispozitivul său de serviciu, înainte de a șterge aplicația o lună mai târziu, potrivit publicației 20 Minutes. Potrivit sursei citate, utilizarea rețelei de socializare avea ca scop atragerea unui public tânăr, iar TikTok este cea mai populară platformă pentru această categorie de vârstă.
În Țările de Jos, serviciul de informații a indicat că există un "risc crescut de spionaj" prin utilizarea TikTok. Prin urmare, guvernul olandez a recomandat "imediat" să nu se utilizeze această aplicație și nici alte aplicații administrate cu "programare cibernetică ofensivă" pe dispozitivele de lucru ale funcționarilor săi.
După cum a declarat Alexandra van Huffelen, secretarul de stat olandez pentru digitalizare, "guvernul central trebuie să își poată desfășura activitatea în siguranță, inclusiv prin intermediul dispozitivelor mobile". Această recomandare de a dezinstala și de a nu mai utiliza aplicația se aplică tuturor dispozitivelor de lucru ale funcționarilor publici conectate la sistemele digitale ale administrațiilor din cele două țări.
Cu alte cuvinte, membrii celor două guverne pot folosi în continuare TikTok, dar numai pe dispozitivele personale, atât timp cât nu accesează de pe acestea resurse legate de guvern. În plus, Țările de Jos iau în considerare configurarea telefoanelor de serviciu ale funcționarilor publici astfel încât aceștia să poată instala și utiliza numai software, aplicații sau funcții autorizate.
Citește și CEO-ul TikTok, explicații în Congresul american
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Proiectele de acte normative...
Randamentele scad după haosul...
Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...
Trump și Putin, discuție fără...
Premierul Ilie Bolojan a...
România se confruntă cu o criză...
UiPath îl numește pe David...
Ministerul Transporturilor și...
Giganții industriali europeni...
Analistul economic Petrișor...
Rovinieta se scumpește din...
Vicepremierul Tanczos Barna a...
Curs valutar BNR, 3 iulie 2025.
Preşedintele Cartel Alfa,...
Criza e reală, cifrele nu mai...
Creşterea cotei generale de...
Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.
Medicina evoluează permanent,...