Dezinformarea se răspândește atât de repede încât oficialii din domeniul sănătății publice ar trebui să monitorizeze platformele de socializare în timp real pentru a demitiza afirmațiile false cât mai repede posibil, sugerează noul studiu.
Pe parcursul unei zile, 20 mai, studiul a identificat 153 de videoclipuri în limba engleză cu teorii ale conspirației privind variola maimuței pe platforma socială TikTok. Videoclipurile fuseseră postate cu o medie de 30 de ore înainte și, în total, înregistrasetră deja 1.485.911 vizualizări, potrivit studiului publicat marți în revista medicală JAMA Network.
TikTok are peste 1 miliard de utilizatori lunar, potrivit studiului, iar oficialii din domeniul sănătății publice trebuie să identifice și să dezmintă înșelăciunile pe platformele sociale înainte ca acestea să se răspândească.
Studiul a clasificat afirmațiile false de pe TikTok în 11 categorii și a constatat că teoria cea mai rostogolită a vost că variola maimuței ar fi o pandemie planificată introdusă pentru putere, control, bani sau pentru a insufla teamă.
Aproximativ o treime dintre videoclipuri spuneau că variola maimuței a fost o scuză pentru a administra sau a impune vaccinuri în întreaga lume. Aproximativ o cincime dintre videoclipuri au afirmat că miliardarul Bill Gates a fost implicat în vreun fel în virus. Studiul a urmărit să înțeleagă cât de repede se poate răspândi dezinformarea și să elaboreze strategii pentru a o contracara, a declarat într-un interviu cercetătorul Timothy Caulfield, titular al catedrei de cercetare canadiană în domeniul legislației și politicilor de sănătate la Universitatea din Alberta.
"Acesta este, de asemenea, un memento pentru agențiile de sănătate publică cu privire la cantitatea de dezinformare existentă, la viteza cu care aceasta poate apărea și la necesitatea ca aceste entități de sănătate publică să lupte rapid și eficient împotriva dezinformării", a spus el. "Chiar dacă aceste teme par absurde, răspundeți cu un conținut bun și atractiv pe platformele de socializare pentru a întâmpina dezinformarea acolo unde aceasta se află - și aceasta se află pe platforme precum TikTok."
Răspândirea dezinformării despre variola maimuței nu este o anomalie. Minciunile despre Covid au fost, de asemenea, alimentate de platformele de socializare, ceea ce a afectat încrederea în vaccinuri.
Monitorul vaccinului Covid-19 al Fundației Kaiser Family, un proiect de cercetare care urmărește atitudinile și experiențele publicului cu vaccinurile Covid, a constatat că 78% dintre adulți au crezut că o afirmație falsă despre Covid este adevărată sau nu erau siguri de aceasta. Acest lucru s-a corelat atât cu statutul vaccinal, cât și cu partizanatul, potrivit raportului.
Timothy Caulfield a mai declarat că a fost surprins să vadă cum indivizii păreau să citească dintr-un scenariu. Indivizii foloseau adesea teoriile conspirației cu privire la variola maimuței ca punct de intrare într-o discuție după care continuau să vorbească despre schimbările climatice, vaccinuri sau războiul din Ucraina, a spus el. Platformele sociale însele vor trebui probabil să se implice în lupta cu dezinformările și să facă diligențe pe lângă toată lumea, de la autoritățile de reglementare și guverne la medici și cercetători, a spus el.
TikTok a început un program de detectare proactivă cu verificatorii săi de fapte pentru a identifica și elimina afirmațiile false în evoluție. Programul a identificat 33 de noi afirmații de dezinformare și a eliminat 58.000 de videoclipuri, potrivit unei declarații din 28 septembrie.
TikTok oferă, de asemenea, acces la informațiile Organizației Mondiale a Sănătății despre Covid și variola maimuței prin intermediul unor instrumente precum etichete pe videoclipuri și hashtag-uri de anunțuri de serviciu public, potrivit declarației.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sindicatul Angajaților din...
Într-o mișcare istorică,...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...