Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
"Deja, compania locală de termoficare (Colterm, n.r.) a luat măsuri extreme la Timişoara pentru a limita factura la gaz: producerea de agent termic la temperaturi mai scăzute şi restricţionarea furnizării apei calde pe perioada nopţii, măsură ce creează un disconfort considerabil populaţiei. Fac apel la dumneavoastră, domnule prim ministru, să urgentaţi găsirea şi validarea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat, inclusiv alocarea în regim de urgenţă de fonduri către administraţiile locale pentru subvenţionarea costului de producere a energiei termice", afirmă Dominic Fritz în scrisoarea deschisă adresată premierului Ciucă.
El vorbeşte în document despre "falimentarea bugetelor locale şi sistarea serviciilor de termoficare în plină iarnă", ceea ce ar avea "consecinţe catastrofale" pentru zeci de mii de cetăţeni şi instituţii.
"România are o coaliţie de guvernare stabilă, cu o largă majoritate parlamentară care îi permite să reacţioneze în regim de urgenţă, în favoarea şi beneficiul cetăţenilor ei. Schema existentă de ajutor a Guvernului, care prevede o acoperire din bugetul de stat a 50% din creşterea preţului la gaz pentru CET-uri, încă nu a produs efecte şi nu va putea acoperi decât o mică parte a costurilor reale. Falimentarea bugetelor locale şi sistarea serviciilor de termoficare în plină iarnă ar avea consecinţe catastrofale pentru zeci de mii de cetăţeni, instituţii publice, şcoli şi spitale, un scenariu ce poate fi evitat doar cu ajutorul dumneavoastră", menţionează Fritz în scrisoare.
Totodată, edilul Timişoarei subliniază că municipiile şi oraşele din România care încă mai au un sistem de termoficare centralizat traversează cea mai dificilă iarnă din ultimele decenii, iar explozia preţurilor la gaze naturale a adus dificultăţi uriaşe în buna funcţionare a oraşelor, nu doar în producerea de agent termic şi apă caldă.
Dominic Fritz punctează că în prima jumătate a lunii ianuarie 2022, factura de gaz la compania de termoficare locală din Timişoara a fost de 30.000.000 de lei, sumă care acoperă doar două săptămâni de funcţionare, echivalent cu aproape jumătate din subvenţia anuală pe care legea permite să fie plătită de primărie.
"În ciuda faptului că aproape toate veniturile oraşului se duc către compania locală de termoficare, în aceste săptămâni, nu va fi destul pentru a acoperi nevoia de gaz la preţurile actuale. La Timişoara, funcţionarea în bune condiţii a sistemului de termoficare în lunile noiembrie-decembrie s-a datorat intervenţiei financiare a Guvernului României care a alocat 53.800.000 de lei în decembrie anul trecut şi subvenţiei de circa 23.000.000 de lei de la Primăria Municipiului Timişoara, la care s-a adăugat suma de 24.000.000 de lei încasată de la abonaţi, inclusiv de la primărie pentru instituţiile subordonate (şcoli, spitale, instituţii de cultură etc.)", spune Dominic Fritz.
Primarul Timişoarei remarcă faptul că solidaritatea contribuabililor timişoreni cu abonaţii din sistemul de termoficare este mare, dar are câteva limite matematice, astfel că nu se poate plăti din bugetul local mai mult decât se încasează.
"În ciuda tuturor eforturilor, care deja blochează Primăria financiar în alte domenii importante, nu avem pârghii de a susţine continuarea serviciului de termoficare dincolo de fondurile existente. Dublarea preţului la gigacalorie pentru abonaţi de la 1 ianuarie 2022 nu va avea efecte decât în martie", concluzionează Dominic Fritz.
Administratorul special al companiei de termoficare Colterm a anunţat, luni, că în condiţiile actuale, cu zile geroase şi a costurilor ridicate pentru asigurarea necesarului de gaz şi cărbune, este luată în calcul restricţionarea furnizării apei calde pe timpul nopţii, dar şi apariţia unor situaţii în care "temperatura de producere a agentului termic să scadă cu câteva grade, pentru a limita factura la gaz", care vor fi resimţite de consumatori.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...