Tortură, dispariții. Cine este Ramzan Kadîrov, aghiotantul cecen al lui Putin

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
De 15 ani îndeplinește ordinele Kremlinului
De 15 ani îndeplinește ordinele Kremlinului
În vârstă de 45 de ani, Ramzan Kadîrov conduce Republica Cecenia, entitate a Federației Ruse, de 15 ani. Promovat prin voința lui Vladimir Putin, el acționează ca aghiotant al acestuia pe arena internațională și s-a pus astfel în scenă în războiul împotriva Ucrainei.

O încetare a focului între invadatorii ruși și apărătorii locali a intrat în vigoare joi dimineață la Mariupol, în estul Ucrainei, cu scopul de a evacua civilii. Preocupările umanitare au fost probabil departe de mintea lui Kadîrov când a vizitat luni orașul martir. În imaginile difuzate difuzate de presa pro-rusă, dar pe care mass-media internaționale nu au putut să le autentifice, dictatorul cecen poate fi văzut discutând cu ofițeri. 

Kadîrov și "kadîrovski" lui

Ramzan Kadîrov nu iubește nimic mai mult decât să se afișeze cu trupele sale, soldați atât de devotați lui încât au fost porecliți "Kadîrovski". Ei sunt cei pe care autocratul caucazian i-a trimis să-i sprijine pe ruși în Ucraina, ei sunt cei pe care se implică în toate intervențiile în care Kremlinul are nevoie de ajutor.

"Ei au avut întotdeauna un rol în operațiunile externe ale Rusiei, cel mai recent în Siria, unde au acționat ca poliție militară. În orice caz, sunt trupe de șoc", susține jurnalistul de la France 24, Wassim Nasr, cunoscut pentru analizele sale despre războiul din Siria.

Alegerea stăpânului său

Trebuie spus că Ramzan Kadîrov știe ce îi datorează stăpânului său. Desigur, înainte de a ajunge la cea mai înaltă funcție din republica sa, era deja prim-ministru tot acolo. Este adevărat că tatăl său, Akhmad, a deținut frâiele țării înainte de a fi asasinat în 2004. Cu toate acestea, voința exclusivă a lui Vladimir Putin a fost cea care a dus la ascensiunea sa politică.

Un semn al acestei supuneri este faptul că Ramzan Kadîrov nu poartă titlul de președinte al Ceceniei, ci de "șef" al acestei republici, parte integrantă (sau mai degrabă integrată) a Federației Ruse. La urma urmei, nu poate exista decât un singur președinte, iar acesta locuiește la Moscova, la aproape 2000 de kilometri de Groznîi.

Numirea lui Ramzan Kadîrov de către Putin - pentru a-l răsplăti pentru că a ales Rusia în timpul celui de-al doilea război cecen - a avut loc chiar în birourile acestuia din urmă. Totul a fost filmat. "Aș dori să le mulțumesc tuturor susținătorilor mei. Vă mulțumesc, datorită încrederii dumneavoastră, prin acordarea acestei misiuni, vom servi Rusia”, a spus Kadîrov, întors la Groznîi. 

Un tiran feroce

Și s-a ținut de cuvânt. Dar, pe lângă rolului său de supus loial al Kremlinului, pe lângă pretențiile sale de constructor, Ramzan Kadîrov are o și oribilă reputație de tiran. Tortură, dispariții: opoziția locală este aspru reprimată. Comunitatea LGBT se numără, de asemenea, printre primele victime ale regimului. Întrebat de un jurnalist străin în timpul unui interviu televizat despre soarta homosexualilor din țara sa, Ramzan Kadîrov a început să râdă în hohote.

"Acum știm de ce a venit aici. Și unde vreți să ajungeți cu astfel de întrebări. Este ceva absurd. La noi nu există astfel de oameni aici. Dacă există, duceți-i în Canada. Luați-i de lângă noi”, a spus el. Aceste abuzuri l-au marginalizat în mare măsură pe Ramzan Kadîrov în fața comunității internaționale. Dar el pare de neclintit. Cel puțin atâta timp cât Vladimir Putin este acolo pentru a-l susține.

Citește și "Putin este MINŢIT despre performanțele militare rusești", susţine un oficial american

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca / FOTO: Unsplash

Băncile europene în picaj accentuat. Un dezastru

Sectorul bancar mondial, pus la încercare de noile...

Mărfuri/FOTO: Freepik
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Flickr
Petrol / FOTO: Freepik
Nisipurile de aur / FOTO: Wikipedia
Ljubljana, capitala Sloveniei / FOTO: Wikipedia
Bursa
Cercetători / FOTO: Freepik
SpaceX/ FOTO:Wikipedia
Tristețe mare / FOTO: Freepik
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok, salvată pe ultima sută de metri de Trump

O decizie neașteptată a președintelui american.

Kim Jong Un / FOTO: KCNA
La bursă / FOTO: Freepik

Scăderi puternice la Bursa de Valori București

Prudență, cuvântul de ordine, roșu culoarea dominantă.

Bună dimineața! Să aveți o zi excelentă! / FOTO: Freepik
Răstolnița
O sa fie cam frig / FOTO: Freepik
Bani
Conductă
Eutelsat / FOTO: https://www.eutelsat.com/fr/home.html
Seismograf

Cutremur în România sâmbătă dimineață

Seismul s-a produs la ora 4,33.

Președintele Chinei, Xi Jinping

Donald Trump către Xi Jinping: „China a jucat prost”

Liderul american a reacționat prompt la decizia...

Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
New York / FOTO: Unsplash
Oare ce se va întâmpla?
Guvern sediu
Militari germani / FOTO: Wikipedia

Armata germană cumpără „muniții rătăcitoare”

Este vorba despre un tip de armament care joacă un rol...

ANAF introduce formularul 397. Cine depune și de când

Operatorii de platforme digitale care intermediază...

Avatar / FOTO: Captură ecran
Mecanic / FOTO: Freepik

pixel