Totul despre recalcularea pensiilor: Cu cât cresc, când ajung deciziile, când sunt viraţi banii - Document

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Toate informaţiile de la Ministerul Muncii despre procesul de recalculare a pensiilor.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a vorbit, în detaliu, miercuri, după şedinţa de Guvern, despre ceea ce a însemnat procesul de recalculare a pensiilor. În rândurile de mai jos puteţi citi, integral, explicaţiile oferite de aceasta:

"Dragi români, ne-am ținut de cuvânt: Guvernul condus de Marcel Ciolacu a finalizat recalcularea pensiilor. Mulțumesc tuturor colegilor de la Casa Națională de Pensii Publice și tuturor colegilor de la casele teritoriale de pensii publice pentru munca și dedicarea pe care le-au demonstrat în această perioadă. Chiar dacă mulți dintre români sunt în perioade de concedii de odihnă, în perioadă de vacanță, domniile lor au fost la muncă pentru ca românii să-și primească pensiile recalculate începând cu luna septembrie. Vă mulțumesc și dumneavoastră, dragi reprezentanți ai presei, pentru faptul că, în toată această perioadă, începând din luna octombrie a anului trecut până astăzi, fiindcă este un drum îndelungat pe care l-am parcurs împreună, ați menținut interesul treaz cu privire la reforma pensiilor și nevoia de echitate în sistemul public de pensii.

DOCUMENT (click pentru info)

Până acum, prioritatea noastră a fost munca de a recalcula și de a fi gata la timp, astfel încât românii să-și primească pensiile recalculate. Și de acum înainte vom încerca să vă stăm la dispoziție pentru a comunica corect românilor despre această reformă importantă a sistemului public de pensii. Noile decizii vor ajunge la pensionari începând cu această săptămână. Ei bine, acest lucru nu ar fi fost posibil fără colegii noștri de la Casa Națională de Pensii Publice și casele teritoriale, motiv pentru care, dacă îmi permiteți, domnule Constantin, îl invit lângă mine pe domnul președinte Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice, astfel încât să fim la dispoziția dumneavoastră împreună.

 

Din septembrie, majoritatea pensionarilor vor primi pensii majorate

 

Dintre cele 4.609.830 de pensii din sistemul public de pensii, 3.806.270, adică 82,56%, au fost majorate ca urmare a recalculării. În iulie 2024, pensia medie era 2.250 de lei. În septembrie 2024, pensia medie crește la 2.761 de lei. Pentru cei 3,8 milioane de pensionari care beneficiază de majorări, creșterea medie de pensie este de 622 de lei.

Astăzi am aprobat în Guvern memorandumul pentru majorarea limitelor de credite de angajament pentru bugetul asigurărilor sociale de stat pentru luna august 2024. Este doar o operațiune contabilă care ne permite majorarea limitelor de credite cu suma de 600 de milioane de lei pentru plata primei tranșe de pensii aferente lunii septembrie, recalculate în conformitate cu prevederile Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii. Pe 26 august încep să fie virate primele tranșe, prima tranșă către Poșta Română, iar de pe 2 septembrie va începe livrarea banilor de către factorii poștali către pensionari. Pe data de 12 septembrie, vor fi virați banii pentru cei care își primesc banii pe card.

Vreau să vă prezint și câteva statistici relevante. În iulie 2024, pensia medie era de 2.250 lei. Iar în septembrie 2024, aceasta va crește la 2.761 lei. Avem un număr de 1.960.012 pensii majorate între 1 și 500 lei, un număr de 1.033.580 de pensii majorate cu sume între 501 și 1.000 lei. Un număr de 721.360 de pensii majorate cu sume între 1.001 lei și 2.000 lei. Un număr de 83.637 de pensii majorate între 2.001 lei și 3.000 lei și un număr de 7.681 de pensii majorate cu peste 3.000 lei. Vom constata împreună că şi pensionarii cu pensii mai mici vor beneficia de aceste creșteri ale pensiilor.

Despre ce este noua lege a pensiilor? Este în primul rând despre respect pentru pensionari. Asigură pensii egale pentru muncă și contribuții egale după o viață de muncă, eliminând diferențele între pensionari cu același stagiu de cotizare. În același timp, introduce un mecanism care garantează creșterea anuală a pensiilor  fără a destabiliza bugetul.

Reforma pensiilor elimină inechitățile, asigură creșterea sustenabilă a pensiilor. Și, foarte important, a fost eliminat pragul de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile, prevenind înghețarea pensiilor până în 2070. Care sunt beneficiile pentru pensionari în 2024? Am avut, pentru toți pensionarii, prima majorare de la 1 ianuarie  2024, datorită creșterii punctului de pensie cu 13,8% de la 1.785 lei la 2.032 lei. Avem a 2-a majorare din septembrie 2024, când pensiile recalculate ajung la pensionari.

 

Recalcularea elimină inechitățile

 

Cei mai mulți câștigă, nimeni nu pierde. Este o decizie politică a guvernului modul în care se alocă bani de la buget. Putem să alocăm o parte mai mare sau mai mică, în funcție de politica fiecărui guvern. Guvernul Ciolacu a găsit bani pentru pensionari. De fiecare dată când PSD a fost la guvernare, pensiile au crescut. Fiindcă de fiecare dată când PSD a fost la guvernare, România a avut creștere economică. Am ales să redistribuim creșterea economică a țării în venituri mai bune și pentru pensionari.

Şi vă rog să-mi permiteți să vă prezint, foarte scurt, câteva date relevante, calde, fiindcă colegii noștri de la Casa Națională de Pensii Publice, în această dimineață, au putut să ne pună la dispoziție aceste date, câteva date cu privire la rezultatele recalculării. Ei bine, avem un număr de 4.609.830 de pensii care au fost recalculate pentru prima dată când s-au recalculat toate pensiile din sistemul public. Aceste rezultate ne arată faptul că în urma recalculării avem deja 82,56% din pensii care se majorează. Dintre pensiile majorate după recalculare avem o creștere procentuală medie de 26,65 și o creștere nominală medie de 622 lei. Datorită recalculării, avem un număr de 90.892 de pensionari care ies din categoria beneficiarilor de pensie socială, înainte se numea indemnizație minimă socială, acum discutăm despre pensia socială. Noul cuantum rezultat din contributivitate depășește valoarea de 1.281 lei a indemnizației, a pensiei minime pentru pensionari. Avem un număr de 803.433 de pensii care nu sunt majorate după recalculare, adică 17,44%. Dintre acestea, 84.176 au aceeași valoare, rezultată în urma recalculării și diferența... au o valoare mai mică, dar ceea ce este important este ca fiecare pensionar să știe că pensia nu scade. Avem articolul 144 și 155 din lege care stipulează în mod expres faptul că nicio pensie nu scade, pensionarii beneficiază de cuantumul mai favorabil.

Pentru pensionarii încadrați în grupe de muncă, noua lege a pensiilor menține toate drepturile câștigate în baza cadrului legal anterior, de către cei încadrați în grupe de muncă și care s-au pensionat înainte de 1 septembrie 2024. Impactul bugetar suplimentar este de 9,45 miliarde lei. Impactul lunar suplimentar este de 2,36 miliarde lei. Ce urmează? Începând cu data de 16 august, Compania Națională Poșta Română va distribui deciziile de recalculare. Începând din septembrie vor fi puse în plată pensiile. Factorii poștali vor duce, începând cu 2 septembrie, atât noile taloane de pensie, dar și pentru cei care își primesc drepturile prin Poșta Română, pensiile recalculate. De asemenea, de la 1 septembrie până la 1 martie vom avea procesul de valorificare a drepturilor din venituri nepermanente, anterioare anului 2001, pe baza adeverințelor de la angajatori.

Acum putem să spunem că, așa cum ne-am angajat, am finalizat procesul de recalculare a pensiilor, ceea ce n-a fost ușor și încerc să vă prezint succint doar câteva dintre momentele legate de acest complex proces de recalculare. Pe 31 octombrie 2023 am pus în transparență proiectul de lege. Pe 9 noiembrie 2023, guvernul a aprobat proiectul inițiat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Pe 20 noiembrie 2023 a fost adoptat de Parlamentul României proiectul de lege, lucru care ne-a permis, respectând cu strictețe calendarul, ca deja pe 21 noiembrie să putem negocia cu Comisia Europeană, renegocia PNRR-ul, aspect care ne-a permis eliminarea lui 9,4, acel 9,4 care îngheța pensiile românilor până în 2070. Pe 4 decembrie legea a fost publicată în Monitorul Oficial. Începând cu ianuarie 2024 toate pensiile sunt majorate cu 13,8%. Pe 16 februarie am pus în transparență normele de aplicare ale legii, pe 28 februarie am aprobat normele de aplicare ale legii în Guvern, pe 12 august a fost finalizată recalcularea, iar din septembrie românii vor beneficia de majorarea pensiilor în urma recalculării.
Este un obiectiv pe care am încercat să îl avem ca inimă a reformei, și anume echitatea în sistemul public de pensii. Cel mai important aspect al Legii 360/2023 este reprezentat de principiul „pensii egale pentru muncă și contribuții egale”. Au beneficiat de creșteri cei care au muncit și au contribuit mai mult. În urma recalculării nu a scăzut nicio pensie.

Componentele pensiei recalculate sunt:

1- contribuțiile plătite în perioada de activitate, reprezentate de punctele de contributivitate;

2 - vechimea în muncă, reprezentată de punctele de stabilitate;

3 - perioadele necontributive - studii, șomaj, concedii medicale, stagiul militar, prizonierat sau detenție politică, punctele asimilate.

Împreună, aceste componente reprezintă totalul punctelor acumulate, care se înmulțesc cu valoarea punctului de referință și, astfel, determinăm cuantumul pensiei. Acesta este obiectivul nostru principal, acela de a aduce respect pentru pensionari și echitate în sistemul public de pensii.
Îl rog pe domnul președinte Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice, la rândul domniei sale, să vă dea detaliile relevante cu privire la activitatea desfășurată de colegii noștri din Casa Națională de Pensii Publice și casele teritoriale de pensii publice, în acest mai puțin de un an pe care l-am avut la dispoziție pentru finalizarea acestui proces important de reformă, care se adresează atât pensionarilor, dar și pensionabililor, fiindcă este important ca și eu și dumneavoastră, și copiii noștri să știe că noua lege a pensiilor aduce și beneficii pentru tineri, aduce și beneficii pentru mame, dar mai ales că, dacă am muncit și contribuit la fel, vom avea același cuantum al pensiei. Vă mulțumesc!" 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA

pixel