Transelectrica, anunț important pentru consumatorii români

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Energie / FOTO: Freepik
Energie / FOTO: Freepik
Compania informează în legătură cu un eveniment care a avut loc miercuri. 

România dispune, începând de miercuri, de 11 linii electrice de 400 kV de interconexiune cu țările vecine și de o capacitate de schimb transfrontalier de până la 1000 MW cu Serbia. Acest lucru a fost posibil după intrarea în exploatare comercială a ambelor circuite ale Liniei Electrice Aeriene (LEA) 400 kV Reșița-Pancevo, a anunțat Transelectrica.

„Astăzi a intrat în exploatare comercială și cel de-al doilea circuit al liniei electrice aeriene dublu circuit 400 kV Reșița-Pancevo, marcând un pas important în consolidarea interconexiunii dintre rețelele electrice de transport ale României și Serbiei. Astfel, România își reafirmă angajamentul pentru dezvoltarea infrastructurii energetice și integrarea pieței regionale de electricitate”, se arată în comunicatul Transelectrica.

Un proiect esențial pentru siguranța energetică și schimburile transfrontaliere

Punerea în funcțiune completă a LEA 400 kV Reșița-Pancevo face parte dintr-un proiect mai amplu de modernizare a Stației Electrice de Transformare Reșița, care se va finaliza până la sfârșitul primului trimestru din acest an.

În noiembrie 2023, a fost operaționalizat comercial primul circuit al liniei, în urma punerii în funcțiune parțiale a noii stații 400 kV Reșița. Această linie electrică are un rol esențial în consolidarea Sistemului Electroenergetic Național și a rețelei din sud-estul Europei. Printre beneficiile majore ale interconexiunii se numără:

- Reducerea congestiilor transfrontaliere la granița româno-sârbă;

- Creșterea siguranței în alimentarea cu energie electrică;

- Mărirea capacității de transfer între România și Serbia;

- Îmbunătățirea schimburilor de energie la nivel regional.

O infrastructură modernă pentru dezvoltarea pieței energetice

Linia Electrică Aeriană 400 kV Reșița-Pancevo are o lungime totală de 131 km, dintre care 63 km sunt pe teritoriul României. Aceasta va facilita racordarea la rețea a noi consumatori și producători de energie electrică, contribuind astfel la dezvoltarea pieței de energie.

Transelectrica, în calitate de Operator de Transport și de Sistem (OTS), asigură siguranța și eficiența funcționării Sistemului Electroenergetic Național. Compania deține un monopol natural pe piața de energie electrică și este prima companie cu capital majoritar de stat listată la Bursa de Valori București, în cadrul programului „O piață puternică – Dezvoltarea pieței de capital”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa / Foto: Freepik
Ferma. Foto: Pexels.com
Foto: Reuters
Wall Street. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Seminte. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Donald Trump

Skype, mesajul de adio pentru utilizatori

Aplicaţia de mesagerie Skype va fi închisă, iar...

Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Baraj. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF)
Freepik.com
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Freepik.com
Cheile casei
Freepik.com
Foto: Freepik.com

pixel