Tranziţia verde. Cu cât mai repede, cu atât mai ieftină, susţine BCE

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
BCE
BCE
Conform unui studiu realizat de Banca Centrală Europeană, băncile și companiile europene vor avea de câștigat pe plan economic dacă statele vor aborda o ”tranziție accelerată”.

Accelerarea tranziţiei spre o economie mai verde ar fi mai ieftină decât întârzierea ei pentru companiile şi gospodăriile din zona euro şi băncile care le deservesc, se arată într-un studiu publicat miercuri de Banca Centrală Europeană, transmite Reuters.

Al doilea "test de stres climatic" al BCE a folosit datele de la 2,9 milioane de companii şi 600 de bănci din zona euro, cu o expunere totală de aproape 3.000 miliarde de euro (3.220 miliarde de dolari), fiind unul din cele mai cuprinzătoare studii privind costurile economice ale realizării obiectivelor de reducere a emisiilor stabilite conform Acordului de la Paris.

Implementarea politicilor verzi şi a investiţiilor pentru renunţarea la combustibilii fosili şi la economisirea energiei va avea în cele din urmă ca rezultat mai puţine intrări în incapacitate de plată a companiilor şi gospodăriilor şi, ca rezultat, pierderi mai reduse pentru bănci, de acum şi până în 2030, apreciază BCE.

Conform scenariului "tranziţiei accelerate", firmele din zona euro ar face investiţii în valoare 2.000 miliarde de euro până în 2025 pentru a-şi reduce emisiile, comparativ cu 500 miliarde de euro potrivit scenariului în care tranziţia este amânată.

Costurile cu energia vor creşte cu 10% pentru gospodării, până în 2025, înainte de a se stabiliza.

În pofida costurilor iniţiale mai ridicate, BCE susţine că cheltuielile mai reduse cu energia şi, ulterior, riscurile financiare mai mici înseamnă că pe această cale băncile ar putea înregistra un nivel de vârf al pierderilor anuale de 13 miliarde de euro în 2026, înainte de a scădea la 6,6 miliarde de euro până în 2030.

În contrast, în scenariul în care tranziţia este amânată pentru 2026 şi dincolo de acest an, pierderile anuale ar urca la 21 miliarde de euro în 2029, conform studiului.

Pe bază cumulativă, băncile vor suferi pierderi egale cu 0,7% din împrumuturile lor până în 2030 conform scenariului "tranziţiei accelerate", comparativ cu 0,9% în scenariul în care tranziţia este amânată.

Astfel de pierderi vor fi concentrate în rândul băncilor mari, 2% din creditori fiind responsabili pentru 75% din pierderile totale aşteptate până în 2030 potrivit scenariului în care tranziţia este amânată.

În rândul companiilor, creşterea falimentelor va fi la cel mai ridicat nivel în industria minieră, în sectoarele prelucrătoare şi electricitate.

Banca Centrală Europeană a înfiinţat un centru de expertiză dedicat schimbărilor climatice, care va consilia BCE cum să încorporeze aspectele ce ţin de mediu în politica monetară şi supervizarea bancară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Panouri fotovoltaice / Foto: Freepik
Magistrați / Foto: Freepik
Digitalizarea în România merge foarte prost / Foto: Freepik
Corina Martin / FOTO: Pagina de Facebook
Trenuri / Foto: Freepik
Beijing
Ghișeu
Copii din mediul rural rareori se consideră fericiți / Foto: Oana Pavelescu
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
Despre prosumatori
Familie în vacanță / Foto: Freepik
Exploatare / FOTO: Freepik
Mina Șuior
Foto: Oana Pavelescu
Foto: Freepik.com
Rachetă / FOTO: Freepik
Scădere / FOTO: Freepik
La benzinărie / FOTO: Freepik
SUA vs. China / FOTO: Freepik
Honda
Mină de cupru / Foto: Freepik
Dolari

Dolarul își revine, lira sterlină se impune în fața euro

Dolarul și-a revenit ușor, deși incertitudinile legate...

Foto: Freepik.com
Foto: Pexels.com
Depozit farmacie / FOTO: Freepik
Dolari și aur / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Marcel Ciolacu
Conferință la BCE / FOTO: BCE

BCE nu mai are timp de pauze, este constrânsă să acționeze

Banca Centrală Europeană se pregătește să reducă din nou...


pixel