Nivel de trai. Judeţele României care sunt încă în anii ‘80

Autor: Ilinca Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Dacă economia românească ar crește în medie cu 5% pe an am putea ajunge să trăim la nivelul mediei din Zona Euro în 16 ani. Nivelul de 75% l-am putea atinge în șase ani (2024), iar la 70% din media Zonei Euro am putea ajunge în patru ani (2022). Este concluzia studiului “Aderarea României la Zona Euro. Diagnoza criteriilor de convergenţă”, elaborat de prof.univ.dr Aura Socol. Însă avem două regiuni rămase mult în urmă față de restul țării unde se trăiește ca acum 10-20 de ani.  

România are un nivel al PIB- ului pe locuitor de 58% din media UE 28 la paritatea puterii de cumpărare, conform ultimelor date Eurostat, aferente anului 2016. Nivelul este destul de redus comparativ cu alte state est europene, precum Cehia (88%), Polonia (68%), Ungaria (67%), dar ceva mai bun decât al Bulgariei (49%). Explicaţia pentru care suntem rămaşi în urmă este că am plecat de la un nivel foarte redus. În anul 2000, nivelul de trai din România era 26% din media europeană, în timp ce în Cehia era 72, în Ungaria 54, în Polonia 47, iar în Bulgaria 28. “ Semnificativ este că România a avut, după intrarea în UE, unul dintre cele mai rapide procese de convergență. În 10 ani a recuperat din decalaj 20 de procente, comparativ cu Bulgaria care a recuperat în aceeaşi perioadă doar 7 procente, Cehia 5 procente, iar Ungaria 6 procente”, se arată în lucrarea elaborată de Aura Socol.

Prăpastii de netrecut între regiuni

În ciuda acestui avans remarcabil, există mari dicrepanțe regionale. Raportul dintre cea mai dezvoltată regiune București-Ilfov și cea mai puțin dezvoltată Nordul Moldovei este de 25,5%, în condițiile în care era de 24 % în anul 2008. Practic, în 10 ani aceste zone nu au avansat deloc din punct de vedere economic și social.

Bucureştiul poate să adere şi mâine la eurozonă având un  PIB de 139% din media UE, însă în judeţele din nordul Moldovei puterea de cumpărare este de numai 36% din media europeană, iar în sudul Munteniei de 46%. Concret, un sucevean are un PIB/capita în PPS  de 10.400 , în timp ce un bucureştean are 40 400. Media naţională este de 17 000, iar cea a UE de 29.200.

România are cea mai mare disparitate regională dintre statele UE. Chiar și Comisia Europeană a remarcat faptul că decalajele dintre zonele de devoltare ale României s-au adâncit. Am avut convergență, ne-am apropiat de nivelul de dezvoltare a UE, dar nu la nivelul întregii țări, ci numai la nivelul anumitor regiuni”, a declarat recent guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Acesta a mai precizat că România este o ţară şi nu poate intra pe bucăţi în eurozonă.

Salarii mici, prețuri mari

România nu va putea vorbi de o integrare avantajoasă în zona euro atât timp cât convergenţa prețurilor nu va fi însoțită şi de convergența salariilor, susţine Aura Socol. “ Preţurile sunt la aproape jumatate din media UE28 – nivel asemănător cu cel al celorlalte state est europene. Însă, daca ne uitam la convergenta salariilor, vom vedea că in România – potrivit ultimelor date statistice existente – nivelul acesteia este la cca un sfert din media UE28, aproape jumatate din dinamica inregistrata de Cehia şi sub nivelul Poloniei sau Ungariei”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
Banca Naţională a României
Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik
Industrie / Sursa: Freepik.com
Daniel Apostol, Franck Neel și Raluca Covrig / Foto: DCBusiness

pixel