Trei modificări importante la Codul muncii. Cum sunt afectați angajații

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Muncitori / Foto: Freepik
Muncitori / Foto: Freepik
Guvernul a adus recent trei modificări Codului muncii printr-o Ordonanță de urgență.

Guvernul adus trei modificări importante Codului Muncii prin Ordonanța de Urgență 42/2023.

Ordonanța a modificat Legea nr. 367/2022 privind dialogul social și Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, modificări care au fost deja publicate în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că deja se aplică.

Prima dintre modificări privește concediul de îngrijitor. Conform noilor prevederi, pe durata perioadei concediului de îngrijitor salariații au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă anual și constituie vechime în muncă și în specialitate.

O a doua modificare privește negocierea colectivă. Mai precis, este vorba despre negocierea colectivă la nivel de unitate care este obligatorie, cu excepția cazului în care angajatorul are încadrați mai puțin de 10 salariați.

În sfârșit, a treia modificare este cea care privește soluționarea conflictelor de muncă. În vederea promovării soluționării amiabile și cu celeritate a conflictelor individuale de muncă, la încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părțile pot cuprinde în contract o clauză prin care se stabilește că orice conflict individual de muncă se soluționează pe cale amiabilă, prin procedura concilierii.

În cazul în care părțile au încheiat numai o înțelegere parțială, precum și în cazurile prevăzute la alin. (9) lit. b) și c), orice parte se poate adresa instanței competențe cu respectarea prevederilor art. 269, în vederea soluționării în totalitate a conflictului individual de muncă.

Soluționarea conflictelor

Cauzele referitoare la conflictele individuale de muncă și conflictele colective de muncă se soluționează în prima instanță de către tribunal.

Cererile referitoare la cauzele prevăzute mai sus se adresează tribunalului în a cărei circumscripție reclamantul își are domiciliul, reședința sau locul de muncă ori, după caz, sediul.

Dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de Codul de procedura civilă pentru coparticiparea procesuală activă, cererea poate fi formulată la instanța competență pentru oricare dintre reclamanți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Pexels.com
Lingouri de aur
Impozite și taxe / Foto: Freepik
Tractor pe câmp / FOTO: Freepik
Foto:Freepik.com
REMAT
Bani
Inspectori vamali / Foto: Autoritatea Vamală Română
Foto: Freepik.com
Datele INS arată declinul: populația consumă mai puține servicii
Neversea
Google
Foto: Freepik.com
Ilustrație: Oana Pavelescu
Noi finanțări pentru digitalizare
Foto AI: Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
Foto: Freepik.com
JD Vance a fost ultimul oficial care l-a văzut pe Papa Francisc cu numai câteva ore înainte ca suveranul Pontif să moară
Foto: Freepik.com
Parlament
Deocamdată, veștile sunt bune
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Bursa de la București /FOTO: Facebook BVB
Lucrător petrolier / FOTO: Freepik

Prețul petrolului crește după scăderea accentuată din ajun

Prețurile petrolului au crescut marți, revenindu-și după...

FMI
Intel

pixel