Trei programe guvernamental pentru sprijinirea tinerilor absolvenți români

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Tineri studenți / Foto: Freepik
Tineri studenți / Foto: Freepik
Guvernul României plănuiește să pună la punct un parogram de sprijin pentru unii absolvenți de facultate.

Noul proiect de lege propune un program ambițios de finanțare pentru a încuraja tinerii români absolvenți ai universităților de top din străinătate să revină în țară și să-și dezvolte afaceri inovative. Inițiativa urmărește atât combaterea fenomenului de „brain-drain”, cât și stimularea competitivității economiei naționale.

Peste 4.000 de studenți români pleacă anual la studii în străinătate

În fiecare an, peste 4.000 de tineri români aleg să urmeze studii superioare în universități din Marea Britanie, Olanda, Germania, Italia, Franța sau Statele Unite ale Americii. Performanțele academice ale acestor tineri atrag atenția universităților de prestigiu, care organizează frecvent târguri educaționale în România pentru a atrage noi studenți.

Deși experiența academică internațională aduce multiple beneficii, un număr tot mai mare de absolvenți aleg să rămână în străinătate după finalizarea studiilor. Acest fenomen contribuie la pierderea de tineri talentați și accentuează îmbătrânirea populației, afectând astfel negativ dezvoltarea socio-economică a României.

Programul „Investim în studenții români din diaspora – STUD-IN-VEST”

Pentru a încuraja întoarcerea tinerilor absolvenți și a valorifica potențialul acestora, Guvernul propune programul național „STUD-IN-VEST”. Acesta va acorda finanțări nerambursabile cetățenilor români care au absolvit universități de top acreditate din străinătate. Programul va fi structurat în trei subprograme principale:

  • STUD-VEST: Sprijin pentru înființarea de afaceri noi în domeniul în care beneficiarii au absolvit studiile, prin acordarea anuală a 2.024 de granturi în valoare de 500.000 lei fiecare.

  • STUD-ACOMOD: Ajutoare de acomodare în valoare de 10.000 lei lunar, oferite pentru integrarea în parcuri industriale, incubatoare de afaceri sau hub-uri de inovare, timp de trei ani. Vor fi acordate 2.024 de astfel de ajutoare.

  • STUD-ERA: Burse de repatriere în valoare de 15.000 lei lunar, timp de cinci ani, pentru tinerii absolvenți care aleg să activeze în unități de învățământ de stat din România. Și acest subprogram prevede acordarea anuală a 2.024 de burse.

     

Impactul economic și sursa de finanțare

Costul brut anual al programului „STUD-IN-VEST” este estimat la 1,6 miliarde lei (aproximativ 323 milioane euro). Impactul net asupra bugetului de stat se va reduce la 60% din valoarea brută, întrucât o parte din fonduri se vor întoarce în economie sub formă de impozite și taxe. Pe termen lung, autoritățile anticipează un impact pozitiv, datorită noilor afaceri înființate și transferului de cunoștințe dobândite în străinătate.

Programul va fi finanțat în principal din fonduri externe nerambursabile, disponibile în următorii cinci ani, reducând astfel presiunea asupra bugetului de stat.

Miza noului program

Programul „STUD-IN-VEST” reprezintă o soluție strategică pentru România, care încearcă să recupereze o parte dintre tinerii talentați plecați la studii în străinătate și să îi integreze în mediul de afaceri și educațional din țară. Prin această inițiativă, Guvernul speră să stimuleze dezvoltarea economică, să promoveze inițiativele antreprenoriale și să crească competitivitatea economiei la nivel regional și național.

Propunerea legislativă a fost înaintată Parlamentului României în procedură de urgență. Dacă va fi adoptată, programul ar putea deveni un pilon esențial pentru atragerea talentelor și crearea unui mediu economic favorabil dezvoltării afacerilor bazate pe inovație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca Centrală a Ungariei

Forintul s-a prăbușit. Decizia băncii centrale a Ungariei

Ungaria este pregătită să mențină ratele dobânzilor...

Bună dimineața! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja
La birou / FOTO: Freepik

UE vs SUA: Ce nu au reușit europenii în ultimii 50 de ani

În raportul său despre competitivitatea europeană,...

Lingouri de aur / FOTO: Unsplash
Inginer / FOTO: Freepik
Casa Albă / Foto: Freepik

SUA pregătesc o nouă lovitură pentru China

Statele Unite urmează să implementeze noi reglementări...

La fermă / FOTO: Freepik

Vești bune de la APIA pentru mai mult de 400.000 de fermieri

Suma totală autorizată depășește 172,86 milioane de...

Se caută firmă / FOTO: Freepik
Petrol / sursa: Freepik.com
Bancnote / Foto: Oana Pavelescu
Tendințele noi în moda office
Recoltarea strugurilor dintr-o podgorie
Ceasuri / Foto: Emran Kassim / Flickr

Exporturile de ceasuri elvețiene s-au prăbușit în septembrie

Exporturile de ceasuri elvețiene înregistrează cea mai...

Tineri / Foto: Freepik
Platformă
Urmează unele modificări fiscale / Foto: Freepik
Bancă / Foto: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Gabriel Biriș / sursa: Facebook
Foto: pexels.com
Eximbank
Cosmin Marinescu
Instalație de gaze

pixel