Tren de mare viteză Budapesta-București. Detalii din discuțiile dintre Viktor Orban și Marcel Ciolacu

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Un proiect care se discută de peste 10 ani
Un proiect care se discută de peste 10 ani
Kelemen Hunor a explicat care a fost miza întâlnirii informale de miercuri, 19 iulie, dintre Marcel Ciolacu și Viktor Orban.

Într-un interviu acordat RFI, Kelemen Hunor, liderul UDMR, a făcut precizări legate de interesul care a stat la baza întrevederii dintre Marcel Ciolacu și Viktor Orban, cel din urmă aflându-se în România într-o vizită privată.

Kelemen Hunor a afirmat că: ”Săptămâna trecută, vineri, dacă nu mă înşel, [Viktor Orban] a primit o invitaţie din partea premierului Ciolacu, dacă este în România să se întâlnească şi răspunsul a fost afirmativ, ceea ce mi se pare absolut normal. Şi în câteva zile s-a organizat această întâlnire informală între cei doi premieri, unde am fost invitat şi eu, şi domnul Grindeanu”. 

Liderul UDMR a mai spus că premierii ”au discutat despre proiecte mari, despre lucruri care pot fi făcute împreună în anii care urmează, despre proiecte majore pentru ambele state, pentru ambele ţări şi un astfel de proiect ar fi o linie de tren de mare viteză între Bucureşti şi Budapesta, bineînţeles, asta ar însemna şi mai departe, spre Marea Neagră, spre Constanţa, fiindcă, atât România, cât şi Ungaria, din acest punct de vedere, ar avea doar de câştigat. Şi această idee există de mai multă vreme şi eu cred că poate fi pusă o astfel de idee pe hârtie şi trebuie proiectată, trebuie văzut în cât timp se poate face, fiindcă aici totuşi vorbim despre un proiect absolut mare, cu finanţare mare şi pe termen lung”, a explicat Hunor care a mai precizat că ambele părți au interes în acest proiect.

În ceea ce privește termenul în care s-ar putea să se facă această linie de tren, președintele UDMR a spus că în acest moment este greu de precizat deoarece lucrurile sunt numai la nivel de idee, nu este nimic pus pe hârtie și a precizat că România, în acest moment, modernizează linia Oradea-Cluj cu bani din PNRR, astfel că trenurile vor putea circula cu viteze de 180-200 km/h dar această linie nu va fi potrivită pentru TGV. Hunor a mai precizat că pentru trenul de mare viteză va fi nevoie de o linie complet nouă iar ”Orbán propunea tehnologia europeană cu francezii, fiindcă sunt cei mai buni în Europa şi dacă ai găsit tehnologia, ai şi parteneri care aduc tehnologia, e mai uşor să găseşti şi finanţare. Dar asta înseamnă un orizont de timp de un deceniu, cel puţin”.

Kelemen Hunor a spus că această idee a fost discutată de zece ani însă niciodată la nivel de prim miniștrii ceea ce poate fi un semnal important în ceea ce privește viitorul proiect.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Se elimină unele taxe

Schimbare majoră în Codul fiscal: Dispar o serie de obligații 

Se taie contribuții! Guvernul elimină o parte din taxele...

Reprezentanți ai Confederaţiei Patronale Concordia
Tiktok
Wall Street. Foto: Freepik.com
Ilie Bolojan
Port petrolier pe insula Karg
Taxele vamale ar putea fi amânate
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
Ford

Ford anunţă un program de concedieri voluntare

Ford anunţă un program de concedieri voluntare la uzina...

Steagul Bulgariei
Freepik.com
Freepik.com
Salariu / Foto: pexels.com

Scădere a salariului mediu net. Cifre oficiale de la INS

Câştigul salarial mediu brut în România a scăzut cu...

Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm

Protest în faţa Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor

Sindicaliştii din ANAR protestează, vineri, în faţa...

Foto: Freepik.com
Bitcoin / FOTO: Freepik
Foto: Facebook Alexandru Nazare
Freepik.com
Ministerul Finanțelor
Foto ilustrativ / Foto: Freepik
Blue Air

Blue Air a intrat în faliment

Infinexa a deschis procedura de faliment pentru compania Blue Air Aviation,...

Curs valutar
Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness
Avion / FOTO: Freepik
O nouă zi cu pierderi
Evaziune fiscală / Foto: Freepik
Investiție imobiliară / Foto: Freepik
ASEAN 2025

pixel