Trump a băgat spaima în companiile farmaceutice

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
În laboratoarele companiei Pfizer / FOTO: Pfizer
În laboratoarele companiei Pfizer / FOTO: Pfizer
Viitorul secretar al Sănătății din administrația Trump dorește să plafoneze prețurile medicamentelor costisitoare și vrea mai multe reforme.

Panică în rândul marilor companii farmaceutice, după ce președintele ales al SUA, Donald Trump a anunțat numirea aliatului său electoral, Robert Kennedy Junior (RFK Jr), în funcția de secretar al Sănătății. Informația a apărut, vineri, cu jumătate de oră înainte de închiderea Bursei, publicată în Politico. Deși această numire era anticipată, ea a dus la scăderi ale acțiunilor companiilor farmaceutice listate la New York.

„De prea mult timp, americanii au fost victimele complexului agroalimentar și ale laboratoarelor farmaceutice care au recurs la înșelătorie, dezinformare și manipulare în domeniul sănătății publice”, și-a justificat Donald Trump decizia într-un comunicat.

Potrivit afirmațiilor sale, viitorul secretar al Sănătății va avea misiunea de a „pune capăt epidemiei de boli cronice” cauzate de „poluanți chimici, pesticide, produse farmaceutice și aditivi alimentari”. În plus, va superviza activitatea Centers for Disease Control and Prevention (CDC), care s-a ocupat de gestionarea crizei sanitare, și a Food and Drug Administration (FDA), care emite autorizații pentru produse și reglementează alimentația.

Impact pe piața farmaceutică

Deși așteptată, această numire a avut un impact negativ asupra valorii acțiunilor companiilor farmaceutice de pe ambele maluri ale Atlanticului. Astfel, acțiunile Pfizer și Moderna, doi pionieri ai vaccinurilor împotriva COVID-19, au scăzut cu 2,6%, respectiv 5,6%. La Paris, Sanofi a pierdut aproape 4%, în timp ce GSK, la Londra, a pierdut 3,9%, iar Novo Nordisk din Danemarca a înregistrat un recul de 5,36%, urmând trendul altor companii din indicele Stoxx 600 Health Care Index.

Alt punct sensibil pentru giganții farmaceutici și, implicit, pentru piață este că RFK Jr susține reducerea drastică a prețurilor pentru medicamentele inovatoare și scumpe. În septembrie, într-un articol publicat în Wall Street Journal, el a declarat că este în favoarea plafonării prețurilor, astfel încât companiile farmaceutice să nu poată cere un preț considerabil mai mare față de cel plătit de europeni.

În Germania, tratamentul cu Ozempic pentru diabet costă mai puțin de 10% decât în SUA, a spus JFK jr. Imediat, acțiunile grupului american Eli Lilly, care produce un medicament similar cu efect de slăbire, au scăzut cu 3,15% la New York.

„Numirea lui Kennedy ar putea avea implicații fundamentale pentru sectorul biotehnologiei, adăugând un strat foarte substanțial de incertitudini și instabilitate”, a rezumat Brian Abrahams, director de cercetare la RBC, într-o notă.

Alte măsuri propuse

Viitorul ministru al Sănătății pledează, de asemenea, pentru interzicerea publicității pentru medicamente la televizor. În plus, el ia în considerare redirecționarea finanțării National Institutes of Health (NIH) către prevenție și studierea metodelor non-medicamentoase de menținere a sănătății.

„Nu știm în ce măsură va putea să își pună în aplicare promisiunile, având în vedere că va fi necesar acordul Congresului pentru multe reforme, în special pentru a schimba structura autorităților sanitare americane (FDA)”, atenționează analiștii de la Jefferies.

Investiții în creștere în SUA

În ciuda acestui context, marile companii farmaceutice continuă să anunțe investiții majore în SUA, pentru a profita de creșterea preconizată a pieței. Marți, grupul britanic AstraZeneca a anunțat că va investi 3,5 miliarde de dolari în cercetare și dezvoltare și în procesele de producție din SUA până la sfârșitul anului 2026.

Aceste investiții sunt menite să sprijine creșterea pe o piață care rămâne motorul vânzărilor companiei. Directorul general al grupului, francezul Pascal Soriot, a refuzat însă să lege această decizie de alegerea lui Donald Trump, subliniind că investiția reflectă „încrederea grupului în economia americană în anii care urmează”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contor electric
Este o veste bună pentru cele doua banci
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...

007 / FOTO: Wikipedia
Completare document / FOTO: Freepik
Fermieri
santorini - FOTO: Freepik@saralaphotography94

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....

Satelit / FOTO: Freepik
slow shopping - FOTO: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

O selecție a celor semnificative informații ale zilei...

Construirea Zidului Berlinului, 1961 / Foto: Arhiva Națională a Germaniei
Litoralul românesc
Recoltarea ceții
Foxconn
Donald Trump / Foto: Casa Albă

Tarife, dobânzi, criptomonede, pariul pe Trump se clatină

La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...

Are cineva nevoie de un cutit de 150.000 de dolari? VIDEO

Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...

Bursa de Valori București
Oameni pe stradă
Bani

Leul încheie săptămâna impunându-se în fața dolarului

BNR a anunțat cotațiile valutare pentru vineri, 21...

Energie regenerabilă / Sursa: Freepik.com

Burduja: România are nevoie de energie sigură, accesibilă

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit despre...


pixel