Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
Panică în rândul marilor companii farmaceutice, după ce președintele ales al SUA, Donald Trump a anunțat numirea aliatului său electoral, Robert Kennedy Junior (RFK Jr), în funcția de secretar al Sănătății. Informația a apărut, vineri, cu jumătate de oră înainte de închiderea Bursei, publicată în Politico. Deși această numire era anticipată, ea a dus la scăderi ale acțiunilor companiilor farmaceutice listate la New York.
„De prea mult timp, americanii au fost victimele complexului agroalimentar și ale laboratoarelor farmaceutice care au recurs la înșelătorie, dezinformare și manipulare în domeniul sănătății publice”, și-a justificat Donald Trump decizia într-un comunicat.
Potrivit afirmațiilor sale, viitorul secretar al Sănătății va avea misiunea de a „pune capăt epidemiei de boli cronice” cauzate de „poluanți chimici, pesticide, produse farmaceutice și aditivi alimentari”. În plus, va superviza activitatea Centers for Disease Control and Prevention (CDC), care s-a ocupat de gestionarea crizei sanitare, și a Food and Drug Administration (FDA), care emite autorizații pentru produse și reglementează alimentația.
Impact pe piața farmaceutică
Deși așteptată, această numire a avut un impact negativ asupra valorii acțiunilor companiilor farmaceutice de pe ambele maluri ale Atlanticului. Astfel, acțiunile Pfizer și Moderna, doi pionieri ai vaccinurilor împotriva COVID-19, au scăzut cu 2,6%, respectiv 5,6%. La Paris, Sanofi a pierdut aproape 4%, în timp ce GSK, la Londra, a pierdut 3,9%, iar Novo Nordisk din Danemarca a înregistrat un recul de 5,36%, urmând trendul altor companii din indicele Stoxx 600 Health Care Index.
Alt punct sensibil pentru giganții farmaceutici și, implicit, pentru piață este că RFK Jr susține reducerea drastică a prețurilor pentru medicamentele inovatoare și scumpe. În septembrie, într-un articol publicat în Wall Street Journal, el a declarat că este în favoarea plafonării prețurilor, astfel încât companiile farmaceutice să nu poată cere un preț considerabil mai mare față de cel plătit de europeni.
În Germania, tratamentul cu Ozempic pentru diabet costă mai puțin de 10% decât în SUA, a spus JFK jr. Imediat, acțiunile grupului american Eli Lilly, care produce un medicament similar cu efect de slăbire, au scăzut cu 3,15% la New York.
„Numirea lui Kennedy ar putea avea implicații fundamentale pentru sectorul biotehnologiei, adăugând un strat foarte substanțial de incertitudini și instabilitate”, a rezumat Brian Abrahams, director de cercetare la RBC, într-o notă.
Alte măsuri propuse
Viitorul ministru al Sănătății pledează, de asemenea, pentru interzicerea publicității pentru medicamente la televizor. În plus, el ia în considerare redirecționarea finanțării National Institutes of Health (NIH) către prevenție și studierea metodelor non-medicamentoase de menținere a sănătății.
„Nu știm în ce măsură va putea să își pună în aplicare promisiunile, având în vedere că va fi necesar acordul Congresului pentru multe reforme, în special pentru a schimba structura autorităților sanitare americane (FDA)”, atenționează analiștii de la Jefferies.
Investiții în creștere în SUA
În ciuda acestui context, marile companii farmaceutice continuă să anunțe investiții majore în SUA, pentru a profita de creșterea preconizată a pieței. Marți, grupul britanic AstraZeneca a anunțat că va investi 3,5 miliarde de dolari în cercetare și dezvoltare și în procesele de producție din SUA până la sfârșitul anului 2026.
Aceste investiții sunt menite să sprijine creșterea pe o piață care rămâne motorul vânzărilor companiei. Directorul general al grupului, francezul Pascal Soriot, a refuzat însă să lege această decizie de alegerea lui Donald Trump, subliniind că investiția reflectă „încrederea grupului în economia americană în anii care urmează”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...
Gazprom, pe fondul pierderilor...