Uniunea Europeană riscă o creștere a taxelor vamale dacă nu își reduce deficitul comercial tot mai mare față de Statele Unite prin creșterea achizițiilor de petrol și gaze americane, a declarat vineri președintele ales Donald Trump.
Un avertisment clar din partea lui Trump
„Am spus Uniunii Europene că trebuie să își reducă uriașul deficit cu Statele Unite prin ample achiziții de petrol și gaze naturale americane”, a scris Trump în postarea lui.
„Altfel, se vor aplica taxele vamale!!!”, a adăugat acesta, reafirmând poziția sa fermă înainte de preluarea mandatului, programată pentru 20 ianuarie.
Trump a mai amenințat anterior cu impunerea unor taxe vamale altor trei mari parteneri comerciali ai SUA: Canada, Mexic și China.
UE dorește dialog
În replică, Comisia Europeană a transmis că este deschisă dialogului cu președintele ales pentru a consolida relațiile deja solide dintre cele două părți, inclusiv în sectorul energetic.
„Uniunea Europeană s-a angajat să elimine treptat importurile de energie din Rusia și să își diversifice sursele de aprovizionare”, a declarat un purtător de cuvânt al executivului european.
Datele Eurostat arată că, în primul trimestru al anului 2024, Statele Unite au furnizat 47% din importurile de gaz natural lichefiat (GNL) ale UE și 17% din importurile de petrol.
Industria europeană și mecanismele pieței
Industria europeană de rafinare, deținută în mare parte de companii petroliere multinaționale și firme de comerț, operează pe baza principiilor pieței. Guvernele europene nu au influență directă asupra deciziilor privind sursele de aprovizionare, acestea fiind dictate de prețuri și eficiență.
Exporturile americane de petrol și gaze către Europa sunt atrăgătoare atunci când condițiile de piață le fac competitive în raport cu alte surse. În prezent, exporturile de petrol brut ale SUA către Europa depășesc două milioane de barili pe zi, reprezentând mai mult de jumătate din totalul exporturilor americane, restul fiind destinat Asiei.
Principalii importatori europeni
Țările europene care importă cele mai mari cantități de petrol american sunt Olanda, Spania, Franța, Germania, Italia, Danemarca și Suedia, conform datelor guvernamentale din SUA.
Deși Statele Unite sunt deja un furnizor important de energie pentru Uniunea Europeană, avertismentul lui Trump ridică noi tensiuni comerciale. Dacă solicitările de creștere a achizițiilor de energie americană nu vor fi îndeplinite, relațiile economice dintre cele două puteri ar putea intra într-o nouă etapă de conflict.
Această situație evidențiază provocările complexe ale politicii comerciale internaționale, în contextul unei piețe energetice globale în continuă schimbare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Cred că de la Bucureşti sau Budapesta nu putem evalua cu...
În ultimul an, prețul boabelor de cacao a crescut...
Banca Națională a României a...
Decizia vine în urma...
Președintele ales și-a transmis mesajul printr-o postare...
Agenţia Fitch a revizuit...
Totul devine prea scump pentru această țară europeană.
CEC Bank a listat vineri pe...
Dezamăgirea investitorilor a fost foarte mare.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, o lege...
Adrian Câciu, ministrul...
O criză „foarte, foarte...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Măsură esențială pentru reconfigurarea pieței energetice...
O reformă esențială, dar care...
Gazprom anunță că livrează gaze...
O companie sud-coreeană revoluționează industria...
Raiffeisen Bank International (RBI), cea mai mare bancă...
Negocierile pentru formarea...
Asociatia Nationala a...
Astăzi vă aducem în prim-plan cele mai importante...
Cifra de afaceri din comerţul...
Metrorex a semnat joi, cu CEC...