Trump plănuieşte să revoce statutul legal pentru refugiaţii ucraineni. 240.000 de oameni riscă deportarea rapidă

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Administrația președintelui Donald Trump intenționează să revoce statutul legal temporar pentru aproximativ 240.000 de ucraineni care au fugit din calea războiului cu Rusia, au declarat un oficial de rang înalt și trei surse familiare cu situația. Măsura, care ar putea intra în vigoare chiar din aprilie, ar marca o schimbare radicală față de politica administrației Biden, care i-a primit cu brațele deschise, relatează Reuters.

Această decizie face parte dintr-o inițiativă mai amplă a administrației Trump de a elimina statutul legal pentru peste 1,8 milioane de migranți care au beneficiat de programele umanitare implementate de Biden. În plus, pe lângă de ucraineni, aproximativ 530.000 de cubanezi, haitieni, nicaraguani și venezueleni urmează să își piardă statutul de protecție chiar din această lună, transmite sursa citată.

Într-un ordin executiv emis pe 20 ianuarie, Trump a cerut Departamentului pentru Securitate Internă (DHS) să „pună capăt tuturor programelor de protecție umanitară în masă”.

Un e-mail intern al ICE (Agenția pentru Imigrație și Vamă) consultat de Reuters arată că persoanele cărora li se revocă statutul de protecție ar putea fi supuse procedurilor accelerate de deportare. Spre deosebire de cei care trec ilegal granița și pot fi deportați în termen de doi ani, migranții intrați prin programe umanitare pot fi expulzați fără limită de timp.

 

Ucrainenii, în incertitudine totală

Pentru Liana Avetisian, o refugiată ucraineană care a ajuns în SUA în mai 2023 împreună cu soțul și fiica de 14 ani, această decizie a dus la o stare de anxietate profundă. Familia, stabilită în orașul DeWitt, Iowa, și-a folosit economiile pentru a achita 4.000 de dolari în taxe de reînnoire a documentelor, dar acum se teme că va fi forțată să părăsească țara.

„Nu știm ce să facem”, a declarat Avetisian, care a început să sufere de dureri de cap din cauza incertitudinii.

 

De la protecție la deportare: o schimbare bruscă

Programele implementate de Biden au fost gândite ca o soluție temporară pentru a preveni imigrația ilegală și pentru a oferi refugiaților o șansă la o viață sigură. Pe lângă ucraineni și grupurile din America Latină, acestea au inclus și 70.000 de afgani care au fugit de regimul taliban și 1 milion de migranți care au folosit aplicația CBP One pentru a trece legal granița.

Trump a promis în campania electorală că va anula aceste programe, considerând că depășesc limitele legii americane. Implementarea rapidă a acestor măsuri ridică îngrijorări umanitare majore, în special pentru refugiații care au sprijinit SUA în conflictele recente.

Pentru mulți dintre ei, visul american se transformă acum într-un coșmar al deportării iminente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Pompe de petrol
Bogdan Chirițoiu / Foto: Oana Pavelescu
Închis

Albania începe lupta cu turismul necontrolat

Turismul necontrolat și schimbările climatice amenință...

Fondul Proprietarea
O persoană votează cu ocazia alegerilor prezidențiale / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Steagul SUA / Foto: Freepik

De ce a scos Donald Trump România din programul Visa Waiver

Revocarea accesului României la programul Visa Waiver de...

SpaceX
Shein / sursa foto: Flickr.com / Focal Foto
Bursa / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Donald Trump
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Banca Națională a României
Apple. Foto: Freepik.com
O femeie completează un formular / Foto: Freepik
Astronaut. Foto: Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
La bancă
Portul Shanghai
Arieratele bugetului general consolidat / Foto: Freepik
Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Transelectrica / FOTO: Facebook

pixel