Trump scrie pe Twitter, bursele lumii SUSPINĂ. Și se prăbușesc

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Bursa de la București a închis în scădere astăzi
Bursa de la București a închis în scădere astăzi
De cele mai multe ori, mesajele postate de președintele SUA, Donald Trump, pe Twitter, generează un adevărat tsunami pe bursele americane și, implicit, pe piețele mondiale. Aceste declarații ale liderului de la Casa Albă sunt citate de presa internațională, întoarse pe toate părțile de analiști politici și studiate în detaliu de experții în economie și finanțe. Iată câteva exemple.

1. La scurt timp alegerea sa, Trump a anunțat că va reduce cheltuielile destinate achizițiilor militare. ”Programul avioanelor de atac F-35 și cheltuielile aferente au scăpat de sub control. Miliarde de dolari pot și vor fi economosite pentru aceste achiziții după 20 ianuarie”, a scris Trump în decembrie 2016. Imediat, prețul acțiunilor companiei Lockheed Martin, producătorul acestor aparate de luptă, un nume de referință al industriei de apărare a SUA, s-au prăbușit cu 4,2%, provocând panică printre investitorii care s-au întrebat ce va urma. 

2. De regulă, cea mai mare rezonanță o au afirmațiile dure ale președintelui SUA. Uneori însă, chiar și cele mai, aparent, calme și inofensive, declarații pot influența evoluția piețelor mondiale. ”Prețurile la petrol devin tot mai ridicate. OPEC, vă rog, relaxați-vă și liniștiți-vă. Lumea nu poate suporta o asemenea creștere a prețurilor. Lumea e fragilă”, a scris Trump în februarie anul trecut. Reacția: prețul barilului marca Brent a pierdut 3%, coborând, pentru prima dată din noiembrie 2017, sub pragul de 65 de dolari, în timp ce țițeiul american WTI s-a ieftinit de la 57,26 dolari/baril la 55,48. 

3. Gigantul Amazon, fondat și patronat de Jeff Bezos, este una dintre companiile pe care Trump nu le are deloc la suflet. Din două mari motive: cotidianul The Washington Post, care aparține omului de afaceri și care îl critică pe liderul de la Casa Albă din momentul alegerii lui și informațiile din New York Times și a altor publicații americane legate de comerțul online, mulți dintre prietenii lui Trump plângându-se că Amazon îi înlătură de pe piață. 

”Amazon dăunează magazinelor comerciale, care plătesc impozite”. Un mesaj postat în 2017 și care a redus valoare de piață a firmei lui Bezos cu 5,7 miliarde de dolari, care urmare a scăderii cotațiilor. În martie 2018, Trump a revenit cu altă postare pe tema Amazon, acuzată că ”plătește prea puțin sau deloc impozite”. Titlurile Amazon s-au prăbușit cu 9%, iar capitalizarea companiei a pierdut 66 miliarde dolari. 

Citește și Piața petrolului. China are un plan care va da totul peste cap

4. Pe fondul războiului comercial izbucnit între SUA și China în vara anului 2018, Donald Trump a promis, tot printr-o postare pe Twitter apărută pe 5 mai 2019, să majoreze taxele vamale la produsele importate din China de la 10 la 25%. Pe piețe s-a instalat un adevărat haos. Indicele Shanghai Composite a pierdut 5,6%, în timp ce indicele bursei din Hong Kong a scăzut cu 3,1%. Au avut de suferit și piețele americane de capital, prețul petrolului Brent s-a diminuat cu 2%.

Pe 1 septembrie 2019, Trump a anunțat, tot pe Twitter, că va introduce noi taxe vamale împotriva Chinei, incluzând în pachetul produselor sancționate, smartphone-urile, jucării, îmbrăcăminte și alte mărfuri de larg consum. Imediat, indicele american S&P s-a prăvălit cu 2,8%, acțiunile Apple au pierdut 4,3%, cele Intel - 3,4%. Potrivit Bloomberg, în numai 24 de ore, cei mai bogați 500 oameni ai planetei au pierdut peste 2% din averea lor însumată, adică 117 miliarde de dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contabilitate / Foto: Freepik
Eugen Rădulescu
Întâlnirea lui Ilie Boloja și reprezentanții FIC / Foto: gov.ro
ANAF / Ilustrație: DCBusiness
Două persoane calculează taxe / Foto: Freepik
Medic și pacient / Foto: Freepik
Cristian Popescu-Piedone / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Piedone, demis de la conducerea ANPC de premierul Bolojan

Premierul Ilie Bolojan a semnat decizia de eliberare din...

Gara de Nord / Foto: Oana Pavelescu

Val de tăieri. Cum arată austeritatea la CFR

Val de reduceri salariale și restructurări la companiile...

O femeie face calcule / Foto: Freepik

Programul Anghel Saligny nu va fi înghețat

Președintele Camerei Deputaților, Sorin Grindeanu, a...

Oameni pe stradă / Foto: Freepik
Casă de schimb valutar
Un bărbat cu o lumânare inchide un termostat / Foto: Freepik
Audit financiar / Foto: Freepik
Ilie Bolojan / Foto: Gov.ro
Vama Giurgiu
Investiții verzi / Foto: Freepik
Curtea Constituțională a României, CCR / Foto: George Călin / Inquam Photos

CCR a respins sesizarea AUR privind primul pachet fiscal

Curtea Constituţională a României a respins, marţi,...

BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
TVA / Foto: Freepik.com
Inspectori vamali / Foto: Autoritatea Vamală Română

Revoluție în vămi de la 1 august: totul se mută online!

Autoritatea Vamală Română introduce, de la 1 august, noi...

Tren circulând pe caniculă / Foto: Raymond Shobe / Flickr
Două persoane lucrează într-o seră / Foto: Freepik
Schimb valutar
Adrian Negrescu, analist economic
Inspector Antifraudă

pixel