Președintele american Donald Trump a declarat duminică că politica sa tarifară nu urmărește susținerea producției interne de îmbrăcăminte, ci vizează în mod clar consolidarea industriei americane de tehnologie și apărare.
Într-o scurtă discuție cu jurnaliștii înainte de a se îmbarca în Air Force One, în New Jersey, Trump a aprobat poziția secretarului Trezoreriei, Scott Bessent, exprimată pe 29 aprilie, potrivit căreia SUA „nu au neapărat nevoie de o industrie textilă înfloritoare” – o afirmație criticată prompt de Consiliul Național al Organizațiilor Textile.
„Nu vrem să producem teniși și tricouri. Vrem să producem echipamente militare. Vrem să facem lucruri mari, să avansăm în inteligența artificială”, a spus Trump. „Nu sunt interesat să producem șosete, sincer. Asta se poate face bine și în alte părți. Noi vrem să facem cipuri, computere, tancuri și nave”, citează Reuters.
Asociația Americană pentru Îmbrăcăminte și Încălțăminte (AAFA) a reacționat critic, avertizând că tarifele suplimentare vor afecta negativ industria și consumatorii.
„Având în vedere că 97% dintre hainele și pantofii purtați în SUA sunt importați și că industria este deja supraimpozitată, avem nevoie de soluții raționale, nu de noi tarife”, a spus Steve Lamar, președintele AAFA. „Mai multe tarife înseamnă costuri mai mari pentru producători și prețuri mai mari pentru americanii cu venituri mici.”
Trump, care a bulversat piețele globale prin valul de tarife impuse în mandatul său, a reaprins retorica protecționistă vineri, propunând o taxă de 50% pe bunurile din Uniunea Europeană începând cu 1 iunie și amenințând cu un tarif de 25% pentru toate iPhone-urile importate. Duminică, însă, a amânat măsura pentru 9 iulie, oferind timp negocierilor cu UE.
Trump a câștigat alegerile prezidențiale din 2016 și 2024 promițând revigorarea industriei americane, în special în fața declinului manufacturii care a lovit clasa muncitoare. Strategia sa economică rămâne centrată pe atragerea investițiilor interne și pe descurajarea importurilor – chiar dacă economia SUA continuă să fie dependentă de lanțuri globale de aprovizionare, mai ales în domeniul textil.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Analistul economic Adrian...
ANAF a publicat calendarul...
SUA își afirmă avantajul...
Un număr de 7.823 de şomeri,...
Euro și lira sterlină au...
În aprilie 2025, numărul...
După ce a apărut pe surse...
Ratele ROBOR urcă ușor, lichiditatea se stabilizează,...
Elon Musk a lansat cel mai dur...
Românii cu venituri reduse ar...
Administrația Fondului pentru...
ANAF clarifică regimul fiscal...
Modificările aduse Legii...
Autoritatea Electorală...
Preşedintele Nicuşor Dan are,...
Deși Polonia afișează una dintre cele mai dinamice...
Nu sunt prea multe femei care...