Tunelurile foștilor spioni britanici, cumpărate de un australian

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Tuneluri
Tuneluri
Achizitionate cu 253 de milioane de euro de la operatorul de telecomunicatii BT, aceste pasaje subterane sunt deliciul bancurilor despre agenții speciali din perioadele celui de-al Doilea Război Mondial și a Razboiului Rece. Noul proprietar vrea să le transforme într-o atracție turistică la fel de emblematică precum ”London Eye”.

Investiția este pe cât de atipică, pe atât de riscantă, dar ar putea da roade frumoase. O rețea de tuneluri sub centrul Londrei, folosită cândva de agenții secreti britanici, sursă de inspirație pentru personajul James Bond, a fost vândută cu 220 de milioane de lire sterline sau 253 de milioane de euro.

Cumpărătorul, un australian pe nume Angus Murray, fost director al unui grup de management de active, are un proiect foarte bine conturat, defalcat pe patru ani, la capătul cărora respectivele catacombe se vor transforma într-o atracție turistică la fel de emblematică precum ”London Eye”. Pentru că, potrivit istoricilor operatorului britanic de telecomunicații BT, căruia i-au aparținut anterior aceste tuneluri, «Kingsway Telephone Exchange» constituie subiect de bancuri despre spionajul britanic din perioada celei de-a doua Deflagrații mondiale și a Războiului Rece. 

Spioni și telefon roșu

Cuibărite la 40 de metri sub pământ și având o suprafață totală de 8.000 de metri pătrați, tunelurile au fost săpate între 1941 și 1942 ca adăpost pe timpul bombardamentelor aeriene din al Doilea Război Mondial. Obiectiv care nu a fost, de fapt, atins niciodată, lucrările încheindu-se mult după ce atacurile au încetat. 

Din 1944 până în 1945, tunelurile au fost utilizate, totuși, de compania de spionaj Special Operations Executive. Supranumită și „armata secretă a lui Churchill”, SOE servind ca punct de plecare pentru poveștile cu James Bond pentru creatorului legendarului personaj, Ian Fleming, care a lucrat acolo ca ofițer de legătură. Serviciul ar fi devenit apoi o parte integrantă a MI6, agenția britanică de informații.

După război, locul echipamentele de spionaj a fost ocupat de 400 de tone de documente „foarte sensibile”. Apoi au găzduit cablurile celebrului „telefon roșu”, care a făcut legătura între președinții americani și sovietici în timpul Războiului Rece. Ulterior, proprietatea tunelurilor a fost transferată către Oficiul General de Poștă, precursorul companiei de telefonie care este acum BT. 

220 de milioane de lire sterline

Pentru reabilitarea tunelurilor, Angus Murray plănuiește să amenajeze încăperi lungi dotate cu ecrane gigantice, pentru a pune în scenă experiențe captivante inspirate de blockbuster-uri. El speră în special să lucreze cu studiouri de la Hollywood precum Warner Bros, sau chiar cu Amazon, care deține acum drepturile asupra lui James Bond, relatează Reuters.

În detaliu, investitorul estimează capacitatea localului la 2 milioane de vizitatori pe an, sau 625 pe oră. Un bilet de intrare de 30 de lire sterline ar genera un venit anual de 60 de milioane de lire sterline. Până atunci însă, Angus Murray și compania sa, The London Tunnels Ltd, trebuie mai întâi să obțină autorizații de la Primăria Londrei și de la cartierul Camden și să întreprindă lucrări de adaptare la standardele de siguranță. Costurile totale ale speranței de a deschide până în 2027 sunt estimate la 220 de milioane de lire sterline.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel