Tunul cu raze termice, nouă armă pentru controlul mulțimilor

Autor: Matei Ion
Data publicării:
La începutul lunii iunie a acestui an, poliția militară a fost desfășurată pentru a evacua o mulțime de protestatari din apropierea Casei Albe. Investigațiile efectuate de publicația NPR au dezvăluit că, înainte de evacuarea protestatarilor, un ofițer de poliție militară a încercat să afle dacă Garda Națională din Washington DC avea la dispoziție o armă cu "raze termice". Mulțimea a fost dispersată cu fumigene și gaze lacrimogene, întrucât acesta din urmă nu era în posesia unor astfel de arme. 

Cu toate acestea, dacă un ofițer de poliție militară a căutat o astfel de "armă", este probabil că a mai văzut-o și înainte, iar răspunsul la întrebare poate fi găsit pe site-ul web al Biroului pentru capacități intermediare comune ale forțelor, încadrat la Programul de arme neletale al Departamentului Apărării. 

Denumită Active Denial System (ADS), este o "armă neletală cu energie dirijată, capabilă să tragă unde milimetrice cu fascicule de raze de mărimea unui om (5 ft - 1,5 m) până la o distanță de 1.000 m", potrivit unei pagini de întrebări frecvente de pe site. Spre deosebire de armele cinetice, cum ar fi gloanțele de cauciuc, care posedă un risc de rănire, ADS este uniform eficientă indiferent de mărime, sex și vârstă, susține site-ul web. 

Abordând potențialele îngrijorări, pagina de întrebări frecvente continuă să clarifice faptul că arma nu folosește un laser și nu funcționează ca un cuptor cu microunde. În schimb, cu o frecvență de 95 GigaHertz, frecvența sa este mult mai mare decât cea a unui cuptor cu microunde (2,45 GHz) și, întrucât este trasă pentru durate foarte scurte, produce doar o senzație de căldură la suprafața pielii. 

Ambasadele SUA, atacate cu microunde puternice

Programul de arme non-letale a petrecut peste 15 ani dezvoltând această armă și a efectuat peste 13.000 de expuneri ale undelor pentru a stabili că este în continuare sigură și nu provoacă orbire sau cancer. 

Sistemul este în mare măsură legal, conform legilor din SUA, iar în prezent, există două configurații de sistem disponibile pentru armă. Prima este un sistem mobil robust, transportat cu un camion MVTR al Corpului de Infanterie Marină, în timp ce o alta este un sistem blindat, containerizat, transportabil cu vehicule tactice, se arată pe site. Ambele sisteme au finalizat evaluări amănunțite ale utilității militare și pot fi desfășurate rapid dacă se primește o solicitare în acest sens. 

Pentru dezvoltări viitoare, armata americană lucrează la circuite integrate ssd monolitice pentru a îmbunătăți dimensiunea, greutatea și răcirea pe ADS, ceea ce va permite integrarea în diverse platforme mobile. Nitrura de galiu (GaN) este mai eficientă decât siliciul pentru circuitele integrate, se mai precizează pe site-ul web. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca / FOTO: Unsplash

Băncile europene în picaj accentuat. Un dezastru

Sectorul bancar mondial, pus la încercare de noile...

Mărfuri/FOTO: Freepik
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Flickr
Petrol / FOTO: Freepik
Nisipurile de aur / FOTO: Wikipedia
Ljubljana, capitala Sloveniei / FOTO: Wikipedia
Bursa
Cercetători / FOTO: Freepik
SpaceX/ FOTO:Wikipedia
Tristețe mare / FOTO: Freepik
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok, salvată pe ultima sută de metri de Trump

O decizie neașteptată a președintelui american.

Kim Jong Un / FOTO: KCNA
La bursă / FOTO: Freepik

Scăderi puternice la Bursa de Valori București

Prudență, cuvântul de ordine, roșu culoarea dominantă.

Bună dimineața! Să aveți o zi excelentă! / FOTO: Freepik
Răstolnița
O sa fie cam frig / FOTO: Freepik
Bani
Conductă
Eutelsat / FOTO: https://www.eutelsat.com/fr/home.html
Seismograf

Cutremur în România sâmbătă dimineață

Seismul s-a produs la ora 4,33.

Președintele Chinei, Xi Jinping

Donald Trump către Xi Jinping: „China a jucat prost”

Liderul american a reacționat prompt la decizia...

Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
New York / FOTO: Unsplash
Oare ce se va întâmpla?
Guvern sediu
Militari germani / FOTO: Wikipedia

Armata germană cumpără „muniții rătăcitoare”

Este vorba despre un tip de armament care joacă un rol...

ANAF introduce formularul 397. Cine depune și de când

Operatorii de platforme digitale care intermediază...

Avatar / FOTO: Captură ecran
Mecanic / FOTO: Freepik

pixel