Tunul cu raze termice, nouă armă pentru controlul mulțimilor
Autor: Matei Ion | 04 oct, 21:20
La începutul lunii iunie a acestui an, poliția militară a fost desfășurată pentru a evacua o mulțime de protestatari din apropierea Casei Albe. Investigațiile efectuate de publicația NPR au dezvăluit că, înainte de evacuarea protestatarilor, un ofițer de poliție militară a încercat să afle dacă Garda Națională din Washington DC avea la dispoziție o armă cu "raze termice". Mulțimea a fost dispersată cu fumigene și gaze lacrimogene, întrucât acesta din urmă nu era în posesia unor astfel de arme. 

Cu toate acestea, dacă un ofițer de poliție militară a căutat o astfel de "armă", este probabil că a mai văzut-o și înainte, iar răspunsul la întrebare poate fi găsit pe site-ul web al Biroului pentru capacități intermediare comune ale forțelor, încadrat la Programul de arme neletale al Departamentului Apărării. 

Denumită Active Denial System (ADS), este o "armă neletală cu energie dirijată, capabilă să tragă unde milimetrice cu fascicule de raze de mărimea unui om (5 ft - 1,5 m) până la o distanță de 1.000 m", potrivit unei pagini de întrebări frecvente de pe site. Spre deosebire de armele cinetice, cum ar fi gloanțele de cauciuc, care posedă un risc de rănire, ADS este uniform eficientă indiferent de mărime, sex și vârstă, susține site-ul web. 

Abordând potențialele îngrijorări, pagina de întrebări frecvente continuă să clarifice faptul că arma nu folosește un laser și nu funcționează ca un cuptor cu microunde. În schimb, cu o frecvență de 95 GigaHertz, frecvența sa este mult mai mare decât cea a unui cuptor cu microunde (2,45 GHz) și, întrucât este trasă pentru durate foarte scurte, produce doar o senzație de căldură la suprafața pielii. 

Ambasadele SUA, atacate cu microunde puternice

G Ad:

Programul de arme non-letale a petrecut peste 15 ani dezvoltând această armă și a efectuat peste 13.000 de expuneri ale undelor pentru a stabili că este în continuare sigură și nu provoacă orbire sau cancer. 

Sistemul este în mare măsură legal, conform legilor din SUA, iar în prezent, există două configurații de sistem disponibile pentru armă. Prima este un sistem mobil robust, transportat cu un camion MVTR al Corpului de Infanterie Marină, în timp ce o alta este un sistem blindat, containerizat, transportabil cu vehicule tactice, se arată pe site. Ambele sisteme au finalizat evaluări amănunțite ale utilității militare și pot fi desfășurate rapid dacă se primește o solicitare în acest sens. 

Pentru dezvoltări viitoare, armata americană lucrează la circuite integrate ssd monolitice pentru a îmbunătăți dimensiunea, greutatea și răcirea pe ADS, ceea ce va permite integrarea în diverse platforme mobile. Nitrura de galiu (GaN) este mai eficientă decât siliciul pentru circuitele integrate, se mai precizează pe site-ul web. 

 

Ştiri Recomandate

Horoscop. Decembrie, luna SUCCESULUI pentru aceste zodii

Ultima lună a anului 2021 va fi o perioadă puternică din...

COVID-19. Indignare la OMS: Așa nu mai merge! Trebuie făcut

În actuala conjunctură a pandemiei este prioritar "să...

Crossuri parteneri
Crossuri parteneri
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro