Firmele licențiate ca agenții de turism organizatoare pot solicita bani de la stat pentru acoperirea parțială a cheltuielilor pe care le fac pentru a aduce turiști străini în România, iar primele cereri pot fi depuse în ianuarie 2023, pentru activitatea din trimestrul al patrulea din 2022, conform informațiilor publicate recent de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT). Următoarele cereri se depun pentru trimestrele anului 2023.
Agențiile de turism pot accesa, conform Ordinului MAT 1.759/2022, ce a apărut în noiembrie 2022 în Monitorul Oficial, ajutoare de minimis pentru a-și acoperi parțial cheltuielile pe care le au la organizarea pachetelor de servicii turistice pentru străini (așa-zisul „turism de incoming”).
Schema de ajutor de minimis este valabilă până la finalul anului 2023, autoritățile anunțând miercuri că începe depunerea cererilor, conform următorului calendar:
- pentru cei cu activitate în 2022: pentru trimestrul IV, cererile se depun între 1 ianuarie și 1 februarie 2023, după ce se verifică
- activitatea de incoming din 2021;
- pentru cei cu activitate în 2023: pentru trimestrul I, până la 1 mai 2023, pentru trimestrul II, până la 1 august 2023, pentru trimestrul III, până la 1 noiembrie 2023, pentru trimestrul IV, până la 1 februarie 2024, după ce se verifică activitatea de incoming din 2022.
Cererea de finanțare și documentația justificativă aferentă pentru obținerea ajutorului de minimis sunt depuse trimestrial online în aplicația disponibilă aici (vezi instrucțiunile aici). Verificarea dosarelor se face în ordinea numărului de înregistrare, iar ajutorul este plătit, după aprobarea solicitărilor, în 30 de zile lucrătoare de la depunerea documentației, arată Avocatnet.. Ajutorul de stat constă, mai precis, în:
- 40 de euro pentru fiecare turist străin care a achiziționat și plătit, anterior depunerii, printr-o agenție, direct sau printr-un partener extern, un sejur turistic sau circuit de cel puțin patru nopți de cazare în România;
- 2 euro suplimentar pentru fiecare noapte petrecută în plus de un turist străin, peste cele patru nopți inițiale, însă numai în cadrul aceluiași sejur/circuit turistic.
Entitățile care pot solicita bani sunt, în esență, societățile licențiate ca agenții de turism organizatoare (active pe teritoriul României) și care au capital social integral privat. Nu sunt acceptate companiile care au dificultăți financiare, nici măcar dacă vorbim de datorii eșalonate.
Dincolo de aceste condiții esențiale, au șanse să fie acceptate numai agențiile de turism care în anul calendaristic anterior au adus peste 200 de turiști străini în România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
România a primit un semnal...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...