Ucraina a confirmat că a oprit complet tranzitul gazelor rusești spre Europa

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Nicio livrare de gaz rusesc către Europa prin gazoductele ucrainene nu va mai fi efectuată pe 1 ianuarie, a confirmat marţi operatorul acestei reţele de conducte, consfinţind astfel sfârşitul acordului de tranzit al gazului rusesc încheiat în 2019 de Ucraina cu compania rusă Gazprom, transmit marţi agenţiile AFP şi Reuters.

Potrivit datelor publicate pe website-ul operatorului ucrainean GTSOU, volumul de gaz rusesc prevăzut a fi transportat pentru miercuri este zero m3. În urma sistării livrărilor de gaz rusesc către Europa prin conductele din Ucraina, aceasta din urmă va pierde anual taxe de tranzit de circa 800 de milioane de dolari, în timp ce Gazprom va pierde vânzări estimate la 5 miliarde de dolari.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a refuzat să prelungească contractul de tranzit cu Gazprom care a expirat pe 31 decembrie 2024, decizie încurajată de Comisia Europeană, care le-a sugerat ţărilor afectate, în special Republica Moldova, Ungaria, Slovacia şi Austria, să se aprovizioneze din alte surse prin patru rute alternative, chiar dacă aceasta ar presupune costuri suplimentare.

În urma invaziei ruse în Ucraina şi a sabotării conductelor Nord Stream, UE a adoptat o politică de reducere a importurilor de gaze naturale ruseşti, care au fost înlocuite parţial de gazele naturale lichefiate (GNL) importate în special din SUA. Aduse cu nave transportatoare de gaz, aceste gaze sunt însă mai costisitoare decât gazele naturale transportate prin conductele existente.

După sabotajul asupra conductelor Nord Stream din Marea Baltică, în septembrie 2022, Rusia şi-a livrat gazul către Europa prin două rute, respectiv reţeaua ucraineană şi gazoductul TurkStream, împreună cu extensia acestuia, Balkan Stream. Tranzitul gazelor ruseşti către Europa prin Ucraina a scăzut însă cu aproape două treimi faţă de 2021, ajungând la 14,65 miliarde de metri cubi în 2023, adică puţin sub jumătate din totalul exporturilor de gaze ruseşti către Europa.

Dar Slovacia şi Ungaria, foarte dependente de gazul rusesc, s-au plâns că se vor lovi de dificultăţi de aprovizionare după 31 decembrie, neavând alternative imediate de a înlocui complet gazul rusesc.

Premierul slovac Robert Fico a avut schimburi acide de replici pe acest subiect cu preşedintele ucrainean Zelenski şi a ameninţat că Slovacia va sista furnizarea de energie electrică pentru Ucraina dacă aceasta opreşte tranzitul gazului rusesc. Discuţiile care au continuat nu au condus, cel puţin deocamdată, la o soluţie, deşi au fost avansate mai multe variante de compromis, cum ar fi livrarea de gaz azer în locul celui rusesc.

În acest timp, Republica Moldova a instituit starea de urgenţă în sectorul energetic, întrucât centrala electrică de la Cuciurgan, situată în regiunea separatistă Transnistria şi care produce pe gaz o parte substanţială a necesarului de energie al întregii ţări, nu se va mai putea aproviziona. Situaţia este agravată şi de o dispută financiară cu compania rusă Gazprom legată de datorii de 700 de milioane de dolari revendicate de aceasta, dar nerecunoscute de Chişinău, motiv pentru care compania rusă refuză livrarea gazului către Republica Moldova prin rute alternative.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...

Foto: Freepik.com

pixel